Välj en sida

För oss här uppe i Norden är kranvatten en ganska självklar sak – en rättighet. Men för andra delar på jordklotet är det inte så självklart och vardagligt. En del får gå flera mil för att dagligen kunna hämta vatten, andra får leta febrilt för att ens komma över ett ynka glas med rent drickbart vatten. Här är därför tio fakta som du bör känna till om just kranvatten!

923 liters skillnad…

En genomsnittlig afrikan använder cirka 23 liter vatten om dagen, medan en genomsnittlig europé använder i genomsnitt hela 946 liter om dagen (!).

Kranvatten inte för alla…

Cirka en miljard människor har inte tillgång till drickbart kranvatten och måste lämna sin bostad för att komma över rent vatten. I många fall får de också betala för vattnet.

Bristen drabbar skolgången…

Enligt World Water Development Report (WWDR) är det många flickor och pojkar som inte kan gå till skolan på grund av att de måste tillgodose sin familj och släkt med rent kranvatten om dagarna.

Flera dödsfall i minuten på grund av smutsigt vatten…

Var åttonde sekund dör ett barn under arton år på grund av förorenat vatten.

Så många dör årligen…

25 000 000 människor dör årligen på grund av förorenat vatten som inte är drickbart.

10 fakta du antagligen inte visste om mobilnätet 5G

10 fakta du antagligen inte visste om mobilnätet 5G

Det har länge varit diskussioner och konspirationsteorier om det nya mobilnätet i Sverige - 5G. Anledningen till dess namn beror på att det är den femte generationens mobilnät/trådlösa system. Det nya mobilnätet innebär att datorer och andra trådlösa enheter ska få...