2
2 points

För oss här uppe i Norden är kranvatten en ganska självklar sak – en rättighet. Men för andra delar på jordklotet är det inte så självklart och vardagligt. En del får gå flera mil för att dagligen kunna hämta friskt vatten, andra får leta febrilt för att ens komma över ett ynka glas med rent drickbart vatten. Här är därför tio fakta som du bör känna till om just kranvatten!

923 liters skillnad mellan afrikaner och européer…

En genomsnittlig afrikan använder cirka 23 liter vatten om dagen, medan en genomsnittlig europé använder i genomsnitt hela 946 liter om dagen (!). Det är alltså en total skillnad på 923 liter!

Kranvatten inte för alla…

Cirka en miljard människor har inte tillgång till drickbart kranvatten och måste lämna sin bostad för att komma över rent vatten. I många fall får de också betala dyrt för vattnet.

Bristen drabbar skolgången…

Enligt World Water Development Report (WWDR) är det många flickor och pojkar som inte kan gå till skolan på grund av att de måste tillgodose sin familj och släkt med rent kranvatten om dagarna.

Flera dödsfall i minuten på grund av smutsigt vatten…

Var åttonde sekund dör i genomsnitt ett barn under arton år på grund av förorenat vatten.

Så många dör årligen…

Åtminstone 25 000 000 människor dör årligen på grund av förorenat vatten som inte är drickbart. Mörkertalet tros dock vara avsevärt större.

En stor epidemispridare…

Orent eller förorenat vatten är den vanligaste orsaken till epidemier i framförallt utvecklingsländerna.

Därför är det så viktigt att källsortera…

Amerikaner tömmer ungefär 2 500 000 plastvattenflaskor timmen. Ha gärna då i åtanke också att var och en tar 500 år att bryta ner om den hamnar i vår miljö.

Kan påverka mentaliteten…

Föroreningar i kranvatten, såsom bly, kan öka risken för inlärningsstörningar, särskilt hos barn. Långvarig exponering för bly, även i låga koncentrationer, kan påverka det neurologiska systemet och ha negativa effekter på kognitiva funktioner och inlärning.

Kan även leda till cancer…

Toxiner i kranvatten kan ansamlas i kroppen i flera år, vilket ökar risken för att utveckla cancer och alla typer av olika sjukdomar.

Hit tar allt vatten vägen…

En genomsnittlig vattenmolekyl kommer att tillbringa nio dagar i atmosfären, två veckor i en flod, tio år i en stor sjö, 3 000 till 5 000 år i ett hav, 10 000 – 100 000+ år under jord och 10 000 till 1 000 000+ år i ett isflak på Antarktis. Nu vet du ungefär vart ditt vatten kan tänkas vara!


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win