2
1 delning, 2 poäng

Visst har man stött på någon vilt diskuterande man eller kvinna som flaxar med armarna som om de var på väg att flyga iväg, eller andra som står och pratar och grimaserar likt de var på väg att äta något riktigt vidrigt. Kroppsspråk är ett sätt vilket människor (och även en hel del djur) förmedlar information genom medvetna eller omedvetna kroppsrörelser eller ansiktsuttryck. Kroppsspråk kallas officiellt för ”studiet av kroppsspråket” (kinesics). Och här är tio fakta om vårt kroppsspråk som du antagligen inte kände till sedan tidigare!

Ingen nymodernighet…

Den första moderna boken om kroppsspråk publicerades för mer än 350 år sedan. Boken, skriven av John Bulwer, Chirologia: Or the Natural Language of the Hand (1644) var ett pionjärarbete inriktat på kroppsspråk och handrörelser.

Därför antas män ofta stirra…

En kvinna har en mer omfattande periferaseende, som gör det möjligt för henne att kolla in en mans kropp från topp till tå utan att åka fast. En manlig periferavision är sämre, varpå en man kommer att flytta blicken uppåt och nedåt när han kollar in en kvinnas kropp på ett mycket tydligt sätt. Därav kan det lätt tyckas att män stirrar mer än kvinnor på det motsatta könet.

Så kan du se om någon ljuger…

Ett normalt och avslappnande blinkande är i en hastighet på cirka 6-8 blinkningar per minut, och varar i cirka en tiondels sekund. Personer under stress (till exempel när de ljuger) kommer sannolikt att dramatiskt öka sitt blinkande.

Och så vet du också om du tråkar ut någon…

När en person korsar både armar och ben har de i regel känslomässigt dragit sig tillbaka från konversationen.

Kan det finnas ett sjunde universellt ansiktsuttryck…?

Det finns sex universella ansiktsuttryck: 1) ilska, 2) avsky, 3) rädsla, 4) lycka, 5) sorg, 6) överraskning. Nyligen har dock vissa forskare hävdat att ansiktsuttrycket för förakt och förlägenhet också är universella uttryck.

Vårt kroppsspråk skiljer sig mellan kontinenterna…

Storbritannien, tillsammans med de flesta länderna av norra Europa (däribland Sverige) och fjärran Östern, klassas som en ”icke-gestuklierande kultur”, där det finns väldigt lite fysisk kontakt i de dagliga interaktionerna. Parallellt med detta är Mellanöstern, Latinamerika och Sydeuropa betraktade som ”hög gestukilerande kultur” där fysisk beröring är en stor del av det vardagliga umgänget.

Ett skratt kan leda till kärlek…

Studier har påvisat att kvinnor skrattar åt män som de är attraherade till, och män attraheras av kvinnor som skrattar tillsammans med dem.

Så kan du märka av om någon känner obehag…

När man känner ett obehag föredrar män i regel att röra och smeka sina ansikten. Kvinnor, å andra sidan, föredrar att röra vid sina halsar, kläder, armar, smycken och hår.

Kan relateras till barndomen…

När stressiga situationer uppstår kommer vissa individer att lugna sig genom att korsa sina armar och gnugga händerna mot sina axlar i en självadministrerad kram. Detta påminner om hur en mamma kramar ett litet barn, enligt psykologer.

Handlar om så mycket mer än bara stress…

När en fot plötsligt börjar att sparka är det oftast en bra indikator på obehag. Detta har ofta observerats hos personer som intervjuas så snart en fråga ställs som gör dem obekväma.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
1 delning, 2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win