3
3 points

Även om vissa delar av vårat avlånga land fortfarande har snöprydda marker kan man inte neka till att våren har kommit. En del har sett vårblommor blomma för fullt, andra har sett småkryp och andra djur som tittar upp när värmen börjar att komma. Fler och fler visar sig ute och hundpromenaderna börjar bli längre och längre. Har du hunnit njuta av vårsolen vid en solvägg ännu? Här är tio fakta om våren som du antagligen inte hade en susning om!

Med våren kommer också skilsmässorna…

Enligt en studie gjord av Facebook är det mest sannolikt att par bryter upp eller skiljer sig under våren – och även två veckor före julafton. Den period där det är som minst uppbrott är tiden vid juldagen och från augusti till oktober.

Barn födda på våren är mer benägna att utveckla diagnoser…

Medan våren ger nytt liv till blommor och bjuder på ett varmare väder kan det dock vara den värsta tiden för barn att födas på. En storskalig studie, gjord i flera länder, har påvisat att barn som föds på våren är mer benägna att utveckla schizofrenibipolär sjukdomdepression och anorexia.

Sol eller mörker – beroende på vart du befinner dig…

På vårens första dag skulle en person vid Nordpolen se solen gå upp över horisonten och därefter ha sex månaders oavbrutet dagsljus. En person vid Sydpolen skulle dock inte ha lika kul, och får istället vänta sig sex månader av mörker.

Då vet du att våren har kommit…

Våren kommer nästan alltid den 20 mars eller 21 mars, men ibland även den 19 mars. Anledningen till detta är att dagjämningarna och solståndet inte alltid kommer på samma dag då jorden inte cirkulerar runt solen på exakt 365 dagar.

Klimatförändringarna sätter sina spår…

En studie har visat att åtminstone i Colorado Rocky Mountain-regionen börjar våren i genomsnitt cirka tre veckor tidigare än den gjorde på 1970-talet.

Det finns en tanke bakom Sfinxens placering…

De forna egyptierna byggde Sfinxen så att den pekar direkt mot den uppgående solenvårdagjämningen.

Fåglarna kvittrar högre…

Under våren är fåglar mer högljudda när de sjunger för att locka partners och skrämma bort eventuella rivaler. Det är alltså ingen slump att man associerar vårsäsongen till fågelkvitter.

Då gifter sig flest…

Medan december månad är den mest populära tiden att förlova sig, så är senvåren (juni) och hösten (september) de mest populära månaderna för att gifta sig.

Även dina spermier påverkas…

Studier har visar att det finns en regelbunden säsongsvariation i spermiekvaliteten. Spermiekoncentrationen är som högst på våren och som lägst under hösten.

Barn växer också så de knakar…

Tycker du att dina barn håller på att växa om dig så fort det blir lite varmare ute? Det finns faktiskt en naturlig förklaring till det, då barn faktiskt växer snabbare under våren än under andra tider på året.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win