Även om vissa delar av vårat avlånga land fortfarande har snöprydda marker kan man inte neka till att våren har kommit. En del har sett vårblommor blomma för fullt, andra har sett småkryp och andra djur som tittar upp när värmen börjar att komma. Fler och fler visar sig ute och hundpromenaderna börjar bli längre och längre. Har du hunnit njuta av vårsolen vid en solvägg ännu? Här är tio fakta om våren som du antagligen inte hade en susning om!

Akta dig för skilsmässan…

Enligt en studie gjord av Facebook är det mest sannolikt att par bryter upp under våren – och även två veckor före julafton. Den period där det är som minst uppbrott är tiden vid juldagen och från augusti till oktober.

Det klarar jag mig gärna utan, tack…

Medan våren ger nytt liv till blommor och ett varmare väder kan det dock vara den värsta tiden för barn att födas på. En storskalig studie, gjord i flera länder, har påvisat att barn som föds på våren är mer benägna att utveckla schizofreni, bipolär sjukdom, depression och anorexi.

Sol eller mörker – du väljer…

På vårens första dag skulle en person vid Nordpolen se solen gå upp över horisonten och därefter ha sex månaders oavbrutet dagsljus. En person vid Sydpolen skulle dock inte ha lika kul och får istället vänta sig sex månader av mörker.

Då vet du att våren har kommit…

Våren kommer nästan alltid den 20 mars eller 21 mars, men ibland även den 19 mars. Anledningen till detta är att dagjämningarna och solståndet inte alltid kommer på samma dag då jorden inte cirkulerar runt solen på exakt 365 dagar.

Klimatförändringar…?

En studie har visat att åtminstone i ”Colorado Rocky Mountain”-regionen börjar våren i genomsnitt cirka tre veckor tidigare än det gjorde på 1970-talet.

10 fakta du antagligen inte visste om regnbågar

10 fakta du antagligen inte visste om regnbågar

Regnbågar är ett optiskt, meteorologiskt fenomen som uppträder som ett (nästintill) fullständigt ljusspektrum i form av en båge på himlen då solen lyser på nedfallande regn. En gammal sägen är att det ligger en kista med guld vid regnbågens slut. Dessvärre är det inte...

10 fakta du antagligen inte visste om Alperna

10 fakta du antagligen inte visste om Alperna

Alperna är en bergskedja med större delen belägen i Centraleuropa. Åtta länder har del av Alperna: Frankrike, Italien, Monaco, Schweiz, Liechtenstein, Tyskland, Österrike och Slovenien, som sträcker sig i en båge från området kring Nice och Genua vid Medelhavet,...