Välj en sida

När det till och med finns Facebook-grupper döpta till ”Vi som gråter till Lejonkungen” förstår man vilka enorma avtryck filmen har gjort på oss. Världen över kallas Lejonkungen för mästerverk, och en 80-talist som är uppvuxen med tecknad film, kan väldigt lätt förstå varför. Här är tio fakta som du bör känna till om den film som än idag spelas upp för den yngre generationen.

Blev en större succé än vad Disney själva trodde…

Animationsteamet bakom Lejonkungen kallades egentligen för ”Lag B”, medan de som istället jobbade med filmen ”Pocahontas” (1995) kallades för ”Lag A”. Anledningen var att Disney trodde att Pocahontas skulle bli en avsevärt större succé än Lejonkungen, men ack så fel man hade. Pocahontas möttes av väldigt blandade recensioner medan Lejonkungen hyllades världen över och kultförklarades snabbt.

Har du också märkt det…?

Till skillnad från de andra lejonen i filmen kan man alltid se Scars klor i samtliga scener där han är med.

Första tecknade film med datoranimationer…

Den animerade scenen där gnuerna flyr (se bilden ovanför) tog cirka tre år för animationsstudion att slutföra. Ett nytt och unikt datorprogram var tvunget att programmeras och skapas för att få alla dessa hundratals djur att springa utan att kollidera med varandra.

Tog inspiration från andra världskriget…

Den scen där hyenorna marscherar framför Scar inspirerades av hur de nazistiska soldaterna marscherade framför Adolf Hitler under parader.

Låten som ingen förstod…

Inledningssången till Lejonkungen, The Circle of Life har varit ganska svår att förstå i början, och ja, det kanske inte är så konstigt. Nedan följer en översättning:
”Nants ingonyama bagithi Baba / Sithi uhm ingonyama / Nants ingonyama bagithi baba / Sithi uhhmm ingonyama / Ingonyama Siyo Nqoba / Ingonyama Ingonyama nengw enamabala.”
Översatt till svenska: “Här kommer en lejonpappa / Åh ja, det är ett lejon / Här kommer en lejonpappa / Åh ja, det är ett lejon / Ett lejon som kommer att erövra / Ett lejon, ett lejon och en leopard kommer till denna öppna plats.”

10 fakta du antagligen inte visste om TV-serien Seinfeld

10 fakta du antagligen inte visste om TV-serien Seinfeld

Seinfeld är en amerikansk situationskomedi, skapad av Larry David och huvudrollsinnehavaren Jerry Seinfeld. Serien sändes mellan 1989 och 1998. Totalt producerades 180 avsnitt, uppdelade på nio säsonger. Serien blev en av de populäraste någonsin, både i USA och i...

10 fakta du antagligen inte visste om Nyckeln till Frihet

10 fakta du antagligen inte visste om Nyckeln till Frihet

Nyckeln till Frihet är enligt IMDb klassad som världens bästa film genom tiderna, med ett toppbetyg på 9,3 - vilket ingen annan film når upp till! Filmen är från 1994 och handlar om Andy Dufresne, en tystlåten och ambitiös man med en lysande karriär som bankman. När...