När det till och med finns Facebook-grupper döpta till ”Vi som gråter till Lejonkungen” förstår man vilka enorma avtryck filmen har gjort på oss. Världen över kallas Lejonkungen för mästerverk, och en 80-talist som är uppvuxen med tecknad film, kan väldigt lätt förstå varför. Här är tio fakta som du bör känna till om den film som än idag spelas upp för den yngre generationen.

Blev en större succé än vad Disney själva trodde…

Animationsteamet bakom Lejonkungen kallades egentligen för ”Lag B”, medan de som istället jobbade med filmen ”Pocahontas” (1995) kallades för ”Lag A”. Anledningen var att Disney trodde att Pocahontas skulle bli en avsevärt större succé än Lejonkungen, men ack så fel man hade. Pocahontas möttes av väldigt blandade recensioner medan Lejonkungen hyllades världen över och kultförklarades snabbt.

Har du också märkt det…?

Till skillnad från de andra lejonen i filmen kan man alltid se Scars klor i samtliga scener där han är med.

Första tecknade film med datoranimationer…

Den animerade scenen där gnuerna flyr (se bilden ovanför) tog cirka tre år för animationsstudion att slutföra. Ett nytt och unikt datorprogram var tvunget att programmeras och skapas för att få alla dessa hundratals djur att springa utan att kollidera med varandra.

Tog inspiration från andra världskriget…

Den scen där hyenorna marscherar framför Scar inspirerades av hur de nazistiska soldaterna marscherade framför Adolf Hitler under parader.

Låten som ingen förstod…

Inledningssången till Lejonkungen, The Circle of Life har varit ganska svår att förstå i början, och ja, det kanske inte är så konstigt. Nedan följer en översättning:
”Nants ingonyama bagithi Baba / Sithi uhm ingonyama / Nants ingonyama bagithi baba / Sithi uhhmm ingonyama / Ingonyama Siyo Nqoba / Ingonyama Ingonyama nengw enamabala.”
Översatt till svenska: “Här kommer en lejonpappa / Åh ja, det är ett lejon / Här kommer en lejonpappa / Åh ja, det är ett lejon / Ett lejon som kommer att erövra / Ett lejon, ett lejon och en leopard kommer till denna öppna plats.”

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

How I Met Your Mother är en amerikansk komediserie för TV som skapats av Carter Bays och Craig Thomas. Första säsongen blev klar och sändes i USA mellan 2005 och 2006. Efter nio säsonger sändes seriens sista avsnitt 31 mars 2014. TV-serien visades i hela 208 avsnitt...

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

Det finns många filmer och TV-serier som slutar för öppen tolkning, där det är fansens uppgift att själva bestämma hur allt fick sitt slut. Men sen finns det också de serier och filmer med egentligen uppenbara slut, men som har fått tittare världen över att komma fram...