1
1 point

Alla har vi nog titt som tätt åkt på den där förbannade förkylningen som aldrig riktigt bryter ut och ger sig. Men oftast vet vi faktiskt vad förkylningen beror på och brukar egentligen vara en bagatell jämfört med många av alla de konstiga sjukdomar vi känner till. Här är tio fakta som du bör känna till om några av våra sjukdomar som florerar på vår runda planet.

Så vanligt är hjärtsjukdomar…

Hjärtsjukdomar dödar årligen fler människor än cancer, diabetes, krig, terrorism, hunger, självmord och mentala sjukdomar tillsammans.

Syfilis och alla dess namn…

Kärt barn har många namn, sägs det. Men inget slår nog syfilis. När sjukdomen blev mer och mer känd fick den en himla massa namn beroende på var i världen man bodde. Engelsmännen kallade den för franska sjukan, fransmännen kallade syfilis för spanska sjukan, tyskarna kallade den för franska ondskan, ryssarna döpte syfilis till polska sjukan och polackerna kallade sjukdomen i sin tur för turkiska sjukan. Turkarna var inte sämre och kallade syfilis för den kristna sjukan. Även japanerna skyllde sjukdomen på kineserna, och kallade syfilis för den kinesiska sjukan.

Ett land i stort behov av toaletter…

Bristen på toaletter i Indien kostar landet cirka 50 miljarder dollar om året på grund av dödsfall i låga åldrar och hygienrelaterade sjukdomar. Det finns inget land i världen som lider så mycket av magsjuka och matförgiftningar som Indien gör.

Finns även en film om det…

Professionella NFL-spelare i USA löper tre till fyra gånger större risk att i äldre dagar få Alzheimer, Parkinson eller Lou Gehrigs sjukdom (ALS).

Ville informera om AIDS – gjorde sig ovän med hela kongressen…

Under AIDS-epidemin på 1980-talet var utbildning och informationen om sjukdomen väldigt begränsad av politiska skäl. När den amerikanska generalen C. Everett Koop beordrade att alla amerikanska hushåll skulle få ett brev hemskickat till sig med information om sjukdomen och hur man skyddar sig från den lyckades han hamna på sned fot med hela den amerikanska kongressen.

Ingen sjukdom man vill ha…

Måndamm skär genom kevlar-liknande material och är skadligt för människor. Detta kan leda till en sjukdom som kallas för mån-hösnuva (Moon Hay Fever).

Alzheimers är en komplicerad sjukdom…

Alzheimers sjukdom påverkar inte känslomässiga minnen lika starkt som informationsminnen. Som ett resultat kommer Alzheimers-patienter som fått dåliga nyheter snabbt att glömma nyheterna, men kommer att förbli ledsna och har ingen riktig aning om varför.

Majoriteten av forskare är överens…

Cancer är till största del en miljörelaterad sjukdom, där 90-95% av fallen beror på miljöfaktorer och endast 5-10% på grund av genetik.

Stephen Hawking är den man som överlevt ALS längst…

Det har gått mer än 50 år sedan Stephen Hawking (på bilden nedanför) fick diagnosen motorneuronsjukdom relaterad till ALS. Läkarna gav honom max två år till att leva. Skrattar bäst som skrattar sist.

Ingen vet vad, hur eller varför…

År 1485 bröt en mystisk sjukdom ut som orsakade att människor svettades ihjäl inom loppet av några timmar. Sjukdomen skördade tiotusentals människor innan den mystiskt försvann igen.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win