Marabou är ett svenskt varumärke för choklad, som idag ägs av Mondelēz International. Varumärket ägdes fram till 1990 av chokladföretaget med samma namn som etablerades år 1916 och var en av Sveriges största chokladtillverkare. Namnet kommer från den stork som prydde det norska moderbolaget Freias förpackningar och användes som Marabous logga ända in på 60-talet. Den ersattes då av en logga designad av Sigvard Bernadotte som fortfarande används. Idag äter svensken i snitt sju kilo choklad om året, och räkna med att mycket av detta kommer från just Marabou! Här är tio andra fakta som du antagligen inte kände till om chokladtillverkaren!

Marabou tillhör det norska moderbolaget Freia…

AB Chokladfabriken Marabou grundades 1916 av norrmannen Johan Throne Holst, som ett dotterbolag till hans norska chokladföretag Freia. Freia nådde i början av 1900-talet en dominerande ställning i Norge med över 50% marknadsandel. Under första världskriget var de europeiska marknaderna stängda och bolaget riktade blickarna mot Sverige. År 1916 bildade Freia tillsammans med Emissionsinstitutet Marabou. En fabrik som ritades av Ivar Tengbom uppfördes med en golvyta på 4 000 kvm i Sundbyberg utanför Stockholm.

Choklad var en lyxvara länge…

Choklad var länge en lyxvara, men tack vare det löpande bandets intåg i chokladfabriken kunde priserna sänkas till en folklig nivå i slutet av 30-talet. Först år 1957 fick chokladkakan Mjölkchoklad sin unika nya smak och är än idag en av svenskarnas favoritchoklad.

Namnet Marabou kommer från en stork…

Har du alltid undrat vad Marabou egentligen betyder? För ja, det betyder nämligen något. Eftersom företagsnamnet ”Freja” redan var registrerat i Sverige under Freias intåg på chokladmarknaden så fick företaget istället heta Marabou, efter marabustorken, som fanns med på det norska bolagets logotyp. Chokladen är med andra ord döpt efter en stork.

I två års tid såldes bara en typ av chokladkakor…

Innan deras succésäljande och klassiska Schweizernöt-kaka lanserades år 1926 hette deras två andra första chokladkakor ”Topsy” och ”Siljan”. Dessa kom redan år 1924 respektive 1928. Det vill säga att de under två års tid bara sålde en enda typ av chokladkakor.

Aladdinasken – en jultradition sedan 1939…

Vad är en julafton utan en Aladdin- eller Paradis-ask? Ingenting, så klart! Asken, som säljs bättre än smör i solsken under juletider, lanserades år 1939 och har sedan dess varit en stor jultradition i de svenska hemmen, och självklart en favorit även hos barn!

10 fakta du antagligen inte visste om företagslån

10 fakta du antagligen inte visste om företagslån

Borta är den tid då endast stora företag med reviderade bokslut och en omsättning på flera miljoner kunde få ett företagslån hos banken. Idag finns en uppsjö av mindre långivare som erbjuder företagslån speciellt anpassade för småföretag. Jämför företagslån på...

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

Finns det någon som inte älskar kakor, egentligen? Förr hörde det till det formella att baka sju sorters kakor om man skulle bjuda hem något - lyckligtvis har detta förändrats, och idag är det i princip lika billigt att köpa kakor i butiken som det är att baka hemma...