3
1 delning, 3 poäng

Spansk skogssnigel (Arion vulgaris), populärt kallad mördarsnigel, är en art i familjen skogssniglar. Med ganska stor sannolikhet har du flera kvällar gått och plockat upp dessa små slemmiga varelser från din trädgård, eller kanske näst intill halkat på en när du är ute och går. Mördarsnigeln är trädgårdsmästarens största fiende, och det verkar aldrig bli färre av dem – hur många man än plockar! Här är tio fakta som du bör känna till om något som trivs bäst i din trädgård, där den mer än gärna förstör och lämnar spår av förödelse!

Avskydd och hatad precis överallt…

Den spanska skogssnigeln (Arion vulgaris), även känd som mördarsniglar, är en växtätare och lever främst av döda och levande växter, inklusive blad, grönsaker och blommor.

Därför kallas den ”mördarsnigel”…

I och med att den spridits passivt genom att ägg och sniglar följer med transporter av plantor, jord och trädgårdsavfall så har den introducerats och etablerat sig långt utanför sitt ursprungliga utbredningsområde, och då den på många håll uppträder invasivt har den blivit till ett gissel för odlare och i trädgårdar. Öknamnet mördarsnigel kommer dock främst på grund av sitt destruktiva beteende i trädgårdar och odlingar.

Direktexport från Frankrike…

Artens ursprung är oklar. Tidigare, när arten fortfarande felaktigt identifierades som Arion lusitanicus, antogs den härstamma från Iberiska halvön, det vill säga Spanien och Portugal, men senare uppgifter tyder snarare på att sniglarna har sitt ursprung i Frankrike. Tack för detta, fransmän!

Underart till svart skogssnigel…

Spanska skogssnigelns vetenskapliga namn är Arion vulgaris och tillhör snigelsläktet Arion. Den är nära besläktad med svart skogssnigel (Arion ater) och den beskrivs ibland som dess underart.

Fått enorm spridning tack vare handeln…

På grund av passiv spridning har den spanska skogssnigelns utbredningsområde och populationstäthet ökat på många platser runt om i Europa. Mellan 1950 och 1980 etablerade den sig på många platser i Västeuropa. Under 1990-talet spred den sig till nya områden i Mellan- och Östeuropa på grund av den ökade handeln efter järnridåns fall. Efter Falklandskriget 1982 mellan Argentina och Storbritannien etablerades arten även på Falklandsöarna. Med största sannolikhet kom den dit med brittiska bandfordon.

Första fyndet i Sverige…

Det första dokumenterade fyndet i Sverige av mördarsniglar gjordes 1975 i Påarp nära Helsingborg. Året därpå iakttogs spansk skogssnigel i Askim i Göteborg.

Började bli ett problem redan på 80-talet…

Somrarna 1984 och 1985 var regniga i Göteborgstrakten och det var därifrån som de allra första rapporterna om stora antal och svår skadegörelse av växtlighet rapporterades.

Började etablera sig i Sverige i slutet på 80-talet…

1988 kom de första rapporterna om arten ifrån Stockholmstrakten och från början av 1990-talet började den att etablera sig längs Östersjökusten. Idag finns den på de flesta orter i Götaland och Svealand och även längs Norrlandskusten, där fynd har konstaterats ända upp till Umeå.

Därför har den sin färg…

Mördarsniglarnas brunröda färg beror på pigmentet rufin som bildas i körtelceller i huden och kan avsöndras med snigelns slem.

Blandas ofta ihop med röd skogssnigel…

Då mördarsniglar är mycket variabel till det yttre och utseendemässigt också i det närmaste identisk med röd skogssnigel krävs det anatomiska undersökningar för att verkligen fastställa vilken snigelart det handlar om. Som exempel kan nämnas att av i storleksordningen 1 200 exemplar som allmänheten sände in under 1980-talet till Göteborgs Naturhistoriska Museum, i tron att det var spansk skogssnigel, var bara cirka 40% av den arten.

Så dödar du mördarsniglar effektivast…

Du och dina vänner eller väninnor sitter säkert dagarna i ända och diskuterar bekämpningsmetoder mot mördarsniglar. Det är dock dokumenterat att den absolut mest effektivaste bekämpningsmetoden är att klippa huvudet av mördarsnigeln. Snabbt och smärtfritt. Brr…


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
1 delning, 3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
2
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
3
omg
win win
0
win