2
2 points

Bambu är ett samlingsnamn på en grupp av gräs som växer i tropiska, subtropiska och tempererade områden i Asien och Amerika – även i vissa delar av Europa. Flertalet arter är ej lövfällande lignoser (vedartade växter). Bambun kännetecknas av att dess blad har bladskaft till skillnad från andra gräs som saknar dessa. Med detta sagt bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om just bambu!

Ett stort frågetecken gällande blomningen…

De flesta bambuarter blommar bara en gång per årtionden, och då blommar hela uppsättningen på en och samma gång. Det vill säga att när ett sortiment blommar så blommar hela sorten samtidigt, över hela världen, oavsett plats, klimat eller andra kända faktorer. Varför det är på detta viset vet forskare ännu inte, men fascinerande är det.

Pandor smartare än vi tror…

En panda på en djurpark märkte av att en gravid panda fick särskild behandling, så han kopierade beteendet hos den gravida pandan för att få extra bambu.

Smugglade silkesmaskar i bambuskanor…

Två kristna munkar smugglade silkesmaskar ut ur Kinabambuskanor. Dessa silkesmaskar användes för att ge det bysantinska riket ett handelsmonopol i Europa, som blev grunden för dess ekonomi under de närmaste 650 åren.

Tåg helt gjorda i bambu…

I delar av landet Kambodja har folk gjort sina egna små tåg av bambu. Detta efter att regelbundna tjänster från staten har slutat att fungera. Likaså finns det flera exemplar av bambubroar, helt byggda av befolkningen själva.

Därför nöjer sig pandor med bambu…

Pandor har all nödvändig utrustning för en köttbaserad diet, men på vägen förlorades en gen med koder för umami-receptorn. Pandor har alltså ingen smak för kött och kommer med glädje att leva på bambu.

Så kom smällare till…

De första smällarna härstammar från de kinesiska byborna när de brände grön bambu, som växer så fort att luftfickorna fastnar inuti den och exploderar med en hög smäll när de värms upp.

Taj Mahal kamouflerades med bambupinnar…

Under andra världskriget kamouflerade den brittiska regeringen Taj Mahal med byggnadsställningar gjorda av bambu för att skydda den från tyska bombplan. Detta gjordes igen under år 1965 och 1971 när Indien var i konflikt med Pakistan.

Kan växa nästan en meter om dagen…

Det finns en hel uppsjö av olika bambusorter. För att vara exakt är det 91 släkten och 1 000 olika arter. Somliga av dem kan växa med upp till 90 centimeter på bara en enda dag.

Användes som tortyrredskap under andra världskriget…

Bambutortyr” var något som japanerna använde på amerikanska soldater under andra världskriget. Det hela handlade om att binda fast en man ner till marken över bambuskott, som långsamt skulle växa upp och genomborra den levande soldaten. Processen var tyrannisk och höll på under flera dagars tid. Japanerna använde sig även utav att stoppa in bambupinnar under naglarna på fångar när de utförde förhör.

Pris om bambu ledde till krig…

En prissättningskonflikt över bambu ledde till ett krig som dödade totalt 21 miljoner människor. Kriget var mellan Qing-riket (Kina) och Ottomans rike tillsammans med Storbritannien.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win