1
1 poäng

PayPal är ett e-handelsföretag som erbjuder tjänster för betalningar och penningöverföringar över Internet och via mobil. Med PayPal kan man betala och överföra pengar utan att avslöja sina betalningsuppgifter, och man kan välja att betala med antingen kontosaldot på PayPal eller med det kreditkort som man har valt att koppla till sitt konto. PayPal fungerar som ett elektroniskt alternativ till traditionella betalningsmetoder så som checkar och betalningsanvisningar. Om du tillhör den yngre generationen känner du säkert redan till detta – men här är tio fakta som du kanske inte kände till!

Låg minus 92 kvadriljoner dollar på kontot…

Under år 2013 krediterade PayPal oavsiktligt 92 kvadriljoner dollar (!) en man vid namn Chris Reynolds i Pennsylvania, USA. Felet kunde dock justeras omgående när det upptäcktes.

Betalade kunder för att gå med…

När företaget startades gav de 20 dollar (motsvarande cirka 170 kronor mätt i dagens kurs) till alla som skapade ett konto och ytterligare 20 dollar för varje person som de hänvisade till och som slutade med en registrering. Det kostade dem 60-70 miljoner dollar, men de hade 100 000 kunder under loppet av bara första månaden.

Ville byta serversystem – uteslöts…

Elon Musk – en av grundarna bakom PayPal – uteslöts från företaget när han ville flytta allt från Unix-servrar till Windows-baserade servrar istället.

Låga förhoppningar…

PayPal är ett utbrett betalningsalternativ i dag – speciellt på internet. Men visste du att affärsidén röstades fram som en av de tio värsta idéerna under år 1999?

X…

Företaget grundades år 1998 i Palo Alto, Kalifornien, USA. Men det namn vi känner till företaget och dess tjänster vid tillkom senare. Från första början kallades det nämligen bara för ”X”.

Ville utplåna valutainflationen…

Venturekapitalisten Peter Thiel var med som medgrundare enbart för att han ville utplåna valutainflationen över hela världen.

Begränsades på grund av bedrägerier…

En begränsning av PayPal var nödvändig sedan några år tillbaka. Detta eftersom många nigerianer använde betalningsplattformen för att bedriva bedrägeri med många utländska köpare på bland annat eBay.

Bannlysta organisationer…

Likaså har begränsningar skett när det handlar om donationer till somliga organisationer. Ironiskt nog kan du till exempel ge pengar till nordkoreanska staten – men inte till WikiLeaks.

Gigantiskt i staterna…

Även om PayPal kanske inte är så utbrett här i Sverige som företaget i fråga själva hade önskat, är det onekligen populärt i USA. Cirka 72% av alla näthandlare använder sig nämligen utan deras tjänster.

Fick hjälp av YouTube-grundare…

Chad Hurley, en av medgrundarna till YouTube, hjälpte till att utforma den ursprungliga PayPal-logotypen.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win