1
1 point

I Sverige brukar det vara en rejäl högsäsong med vattenmeloner under sommaren. Men hur mycket vet vi egentligen om den rödfärgade och vattniga frukten? Visste du till exempel att vattenmelon är en art av familjen gurkväxt? Eller att det heter Citrullus lanatus på latin? Här är ytterligare tio punkter som du bör känna till om den ljuvliga sötsaken!

Härstammar sannolikt från Afrika…

Ursprungligen kommer vattenmelonen antagligen från Kalahariöknen i södra Afrika. Andra påstår att den ursprungligen är från Egypten. Den är dock numera odlad och förvildad i varma områden i hela världen..

Världens dyraste…

Den dyraste vattenmelonen som någonsin har sålts var av arten Densuke (se bild nedanför). Den auktionerades ut år 2008 för 6 300 dollar och skördades i HokkaidoJapan. Den japanska vattenmelonsarten är svart och genomsnittspriset per frukt ligger annars på cirka 250 dollar

Äts vid nyårsfirande…

Vattenmeloner, och i synnerhet dess frön, hålls högt i Asien för sin smak och är ofta en vital del när man firar nationella högtider. Under det kinesiska nyåret hör det inte till ovanligheten att man äter vattenmelonens frön. Likaså äter man fröna i Vietnam under nyår som ett smarrigt tilltugg.

Blev arresterad – påstods dela melon…

Under år 2014 blev en man arresterad i USA då hans partner kände sig hotad eftersom hon fann en kökskniv i en vattenmelon i deras hem när hon kom hem från jobbet. Hon antog att detta var ett hot då hon berättat för mannen att hon skulle ange honom till polisen för marijuanainnehav tidigare. Mannen släpptes dock efter förhör.

Populärt att slå rekord med…

Guinness Rekordbok är fullt av märkliga rekord – och några av alla dess rekord inkluderar även just vattenmeloner. År 2014 kom Olga Liashchuk med i rekordboken då hon krossade tre meloner med sina lår på bara 14,65 sekunder. Likaså kom Leonardo D’Andrea med i Guinness Rekordbok när han krossade tio vattenmeloner med sitt huvud – på bara 16 sekunder.

Kan hålla sig färska länge…

Du har antagligen märkt av att frukten blir dålig ganska fort. Men i själva verket kan de hålla sig färska i månader – om de bara förvaras i rätt temperatur och miljö

Gör dig mätt…

Den höga vattenhalten (på hela 91%) och den subtila smaken hos vattenmelon innebär att du kan äta en hel del på en gång. Samtidigt är det riktigt mättande! Kroppen suger upp fruktens energigivande vatten och omsätter det omedelbart. Det spolar dessutom urinblåsan och njurarna rena, vilket ger dig en fantastisk utstrålning. Du kan dock komma att upptäcka att du behöver gå på toaletten oftare. Vattenmelon har en välkommen vätskedrivande effekt som motverkar vattenansamlingar i kroppen, ungefär som öl.

Förebygger kramper…

Vattenmelon – liksom gurkor – har en bevisad förmåga att lindra mensvärk. Eftersom båda dessa livsmedel är vätskedrivande spolar de ut gifter och slaggprodukter från muskelvävnaderna så att du vaknar upp mindre ofta med kramp på natten, om detta är något du ofta lider av.

Sänker ditt blodtryck och minskar risken för hjärtproblem…

Ny forskning har påvisat att vattenmelon kan minska risken för hjärtproblem. I en studie från år 2014 fick överviktiga vuxna äta vattenmelon varje dag, och som följd sjönk deras blodtryck kraftigt. Resultaten tyder på att vattenmelon stöder hjärtat när människor utsätts för stressande situationerCitrullin är den aminosyra vi har att tacka för dessa underbara effekter.

En stor släkt…

Det finns mer än 1 200 (!) olika sorters vattenmelon. De varierar i allt från storlek och färg till form och smak. Precis som priserna på de alla olika sorterna.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win