Astronomi är vetenskapen om himlakropparna och universum. Den innefattar kosmologin, som försöker utveckla en helhetsbeskrivning av kosmos, det vill säga universum, och dess uppkomst, utveckling och storskaliga struktur. Vidare är astronomin ett av de absolut äldsta vetenskapsfälten och kan spåras ända tillbaka till de tidigaste kända civilisationerna. Det var dock först när teleskopet uppfanns i början av 1600-talet som ämnet utvecklades till en modern vetenskap. Trots sin ålder utvecklas astronomin idag snabbt och ny kunskap kommer fram i snabb takt. Nedan följer tio fakta som du bör känna till om just astronomin!

Blev världsomfattande tack vare Alexander den store…

Merparten av vår moderna förståelse av astronomi är baserad på forskarnas arbete från staden Babylon för över 2 000 år sedan. Efter att ha erövrat staden, krävde Alexander den stora en översättning av de babyloniska astronomiska kunskaperna, vilket ledde till att kunskapen spred sig över hela världen.

Valde astronomi av en slump

Harlow Shapley (på bilden nedanför), mannen som upptäckte var vår sol är i förhållande till vår galax, valde att studera ämnet astronomi som sin stora uppsats eftersom det var den första han såg i kurskatalogen.

Katolska kyrkan – en av de mest generösa

Långt från att hålla tillbaka vetenskapen, gav den romerska katolska kyrkan mer ekonomiskt stöd till studien av astronomi i över sex århundraden, från återhämtningen av det gamla lärandet under slutet av medeltiden till upplysningen än någon annan institution.

Påven har eget observatorium

Vatikanstaten har sitt eget observatorium (se bild nedanför) för att bedriva vetenskapen om astronomi och dess lära.

Etiopien modernast i Afrika

Etiopiens första observatorium öppnade år 2014 och astronomer hoppas att rymdverksamheten kommer att starta en vetenskaplig kultur i Afrika, en region där för närvarande mycket lite astronomi lärs ut.

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

Mensa är en ideell förening för människor med hög IQ. Kravet för medlemskap i Mensa - förutom den obligatoriska medlemsavgift - är att vederbörande presterar ett resultat bland de översta två procenten av befolkningen på ett standardiserat och övervakat...

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

Ordet kidnappning - även kallat människorov - kommer från engelskans kid "barn" och nap (variantform av nab) "stjäla", "norpa", "nappa". Straffrättsligt i Sverige rubriceras kidnappning som människorov eller, beroende på omständigheterna, olaga frihetsberövande eller...