1
1 poäng

Astronomi är vetenskapen om himlakropparna och universum. Den innefattar kosmologin, som försöker utveckla en helhetsbeskrivning av kosmos, det vill säga universum, och dess uppkomst, utveckling och storskaliga struktur. Vidare är astronomin ett av de absolut äldsta vetenskapsfälten och kan spåras ända tillbaka till de tidigaste kända civilisationerna. Det var dock först när teleskopet uppfanns i början av 1600-talet som ämnet utvecklades till en modern vetenskap. Trots sin ålder utvecklas astronomin idag snabbt och ny kunskap kommer fram i snabb takt. Nedan följer tio fakta som du bör känna till om just astronomin!

Blev världsomfattande tack vare Alexander den store…

Merparten av vår moderna förståelse av astronomi är baserad på forskarnas arbete från staden Babylon för över 2 000 år sedan. Efter att ha erövrat staden, krävde Alexander den stora en översättning av de babyloniska astronomiska kunskaperna, vilket ledde till att kunskapen spred sig över hela världen.

Valde astronomi av en slump…

Harlow Shapley (på bilden nedanför), mannen som upptäckte var vår sol är i förhållande till vår galax, valde att studera ämnet astronomi som sin stora uppsats eftersom det var den första han såg i kurskatalogen.

Katolska kyrkan – en av de mest generösa…

Långt från att hålla tillbaka vetenskapen, gav den romerska katolska kyrkan mer ekonomiskt stöd till studien av astronomi i över sex århundraden, från återhämtningen av det gamla lärandet under slutet av medeltiden till upplysningen än någon annan institution.

Påven har eget observatorium…

Vatikanstaten har sitt eget observatorium (se bild nedanför) för att bedriva vetenskapen om astronomi och dess lära.

Etiopien modernast i Afrika…

Etiopiens första observatorium öppnade år 2014 och astronomer hoppas att rymdverksamheten kommer att starta en vetenskaplig kultur i Afrika, en region där för närvarande mycket lite astronomi lärs ut.

Högtid baserad på astronomin…

Påsken är baserad på astronomi. Regeln säger att påskdagen infaller den första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen som infaller på eller efter 21 mars.

Tycho Brahe förlorade en bit av näsan…

Den berömda astronomen Tycho Brahe (bilden nedanför), känd för att revolutionera astronomin på 1500-talet, förlorade en bit av sin näsa i en svärdduell med en elev över legitimiteten av en matematisk formel och fick honom att leva resten av sitt liv med en metallbit placerad för den saknade biten.

Observatorium ombord på ett flygplan…

Amerikanska federala myndigheten NASA har ett observatorium ombord på en Boeing 747 med namnet SOFIA, det vill säga ”Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy”.

Kvinnor välkomnades först år 1975…

Princeton University – ett av de främsta universiteten i USA – tillät inte kvinnor att deltaga i astronomiprogrammet förrän år 1975.

Edgar Allan Poe hade svar innan forskarna själva…

Edgar Allan Poe – en amerikansk poet, novellist, redaktör och litteraturkritiker – gav ett svar på en stor paradox i astronomi innan ens forskare kunde.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win