3
3 points

Plastikkirurgi eller rekonstruktionskirurgi är sådan kirurgi som syftar till att återställa eller förbättra kroppsvävnad. Plastikkirurgin kan därför dels återställa kroppsdelar efter sjukdomar och olyckor (t.ex. efter cancer), dels företas som skönhetsoperation. Detta är något som det senaste årtiondet har ökat lavinartat, inte bara i Sverige – utan världen över. Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om just plastikkirurgi!

Fick sitt genombrott efter första världskriget…

Harold Gillies anses vara fadern till plastikkirurgi; efter första världskriget utförde han tusentals plastikoperationer, mestadels på soldater med ansiktsskador, vanligtvis från skottskador.

Knarkkung dog under operation…

En av historiens mäktigaste och rikaste knarkkungar – Amado Carrillo (se bild nedanför) – dog till följderna av en misslyckad skönhetsoperation. Anledningen till att han genomgick en skönhetsoperation berodde på att han ville göra sig oigenkännbar för polisen.

Vanligare i dag att även män skönhetsopererar…

Det har blivit allt mer vanligt att män utför ”ansiktshårsimplantat”, av den enkla anledningen att de inte kan odla skägg. Läkare inom skönhetsbranschen har uttalat sig om att fler och fler män under de två senaste åren har genomfört ingreppet, mycket tack vare att skägg för tillfället anses som trendigt i många länder.

Populärast i Sydkorea…

Colombianer är som besatta i skönhetsingrepp. År 2015 utfördes över 375 000 ingrepp i landet, där många tonårstjejer sparar pengar till de fyller 18 år för att göra sitt första ingrepp. Landet ligger dock bara på en andra plats, och Sydkorea håller järngreppet om förstaplatsen!

Aldrig till barn under 18 år…

Ordet ”plast” som gärna används inom skönhetsbranschen är inte baserat alls på materialet plast. Snarare härstammar ordet från grekiska ”plastikē”, som betyder ungefär ”skulptera” eller ”förändra”.

1 av 5 sydkoreanska kvinnor har genomfört en plastikoperation…

Enligt en undersökning från år 2009 har cirka en av fem sydkoreanska kvinnor genomfört någon form av plastikkirurgi, och uppmanas ofta av sina föräldrar att ”jobba på sina ansikten” medan de fortfarande är unga. Plastikkirurgi är dessutom en vanlig examensgåva från familj, släkt och vänner.

Selfie-trenden satte ordentlig fart på skönhetsingreppen…

Tack vare den så kallade ”selfie-trenden”, som har varit under ett par år nu, har också behovet för skönhetsingrepp ökat – framförallt hos kvinnorMäns ökande behov handlar till största del av behåringshjälp.

Pausade fettsugningen för en hamburgare…

När Libyens förra diktator Muammar Gaddafi genomförde en fettsugning och en annan plastikkirurgi under år 1995, vägrade han att vara helt bedövad och pausade i mitten av operationen för att äta en hamburgare.

Går snart om bröstförstoring…

Labiaplasty – eller för en lekman mer känt som ”vaginal plastikkirurgi” – är den snabbast växande typen av plastikkirurgi av de alla.

Michael Jackson – ikonen av plastikkirurgi…

Michael Jackson genomförde åtminstone vid 14 tillfällen plastikkirurgi, och hade till och med brosk avskivat från örat för att transplantera till näsan.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
2
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win