Välj en sida

Playboy grundades år 1953 av Hugh Hefner, och innehåller seriösa artiklar och skönlitteratur, men även erotiska bilder på bland annat månadens playmate. Playboys storhetstid kan sägas ha varit sent 1950-tal till tidigt 1970-tal. Under denna tid var dels konkurrensen mindre dels den allmänna sexualmoralen jämförelsevis mer restriktiv. År 2010 var upplagan på cirka 4 500 000 tidningar. Idag, eller rättare sagt år 2015, var den nere på 800 000. Även herrmagasinet tampas idag med svåra tider. Här är tio fakta som du kanske inte kände till om den populäraste herrtidningen vi någonsin haft!

Deltog i andra världskriget…

Playboys grundare, Hugh Hefner, värvades som infanterikontorist under andra världskriget år 1944. Hans kärlek till att teckna fortsatte även på slagfältet där han bidrog med seriestrippar till arméns tidning. Han vann också en skyttetävling under grundutbildningen för M1-kanonen.

Sade upp sig när han inte fick löneförhöjning…

År 1951 arbetade Hefner för livsstilstidningen ”Esquire” som copywriter. Han slutade efter att ha blivit nekad en löneförhöjning på fem dollar. Detta var början till hans planer på att lansera sin egen tidning – Playboy.

Från Stag Party till Playboy…

1953 var året då allt hände! Hefner hade med hjälp av ett banklån finansierat ihop 600 dollar, som han sedan kom att höja genom att inteckna sina privata möbler. Hefner lyckades dessutom med att få ihop 8 000 dollar från 45 olika investerare, inklusive 1 000 dollar från sin mor. Tidningens ursprungliga titel var ”Stag Party”. Han har på senare år sagt att hans kontor bara bestod av ett spelbord och en skrivmaskin.

Första numret sålde som smör…

Det första numret sålde i hela 54 000 exemplar (!), och innehöll bland annat Marilyn Monroes lättklädda kalender. En tidning kostade på den tiden 50 cent styck.

Första intervjun var med känd jazzmusiker…

Först år 1962 publicerades den första intervjun, som var med jazzmusikern Miles Davis.

10 fakta du antagligen inte visste om Mshop

10 fakta du antagligen inte visste om Mshop

Sexleksaker, sexiga underkläder och allt som egentligen hör till inom sänghalmens fyra väggar blir allt mer och mer populärt. Idag är det en miljardindustri, framförallt i västvärlden. I många asiatiska länder är det än i dag förbjudet att sälja sexleksaker. Men vi...

10 fakta du antagligen inte visste om Tesla

10 fakta du antagligen inte visste om Tesla

Tesla - eller Tesla, Inc. som det heter - är ett amerikanskt bil- och energiföretag med verksamhet inom elbilar och komponenter till elektriska drivlinor samt solceller och batterier för hemmabruk. Företaget fick sitt namn efter den berömda fysikern och uppfinnaren...

10 fakta du antagligen inte visste om Disneyland

10 fakta du antagligen inte visste om Disneyland

Disneyland Park är en av världens mest kända nöjesparker och besöks årligen av miljontals människor. Sedan portade slog upp den 17 juli 1955 har över 500 miljoner människor besökt parken. Temaparken - som ägs av The Walt Disney Company - är belägen i Anaheim,...