1
1 poäng

Playboy grundades år 1953 av Hugh Hefner, och innehåller seriösa artiklar och skönlitteratur, men även erotiska bilder på bland annat månadens playmate. Playboys storhetstid kan sägas ha varit sent 1950-tal till tidigt 1970-tal. Under denna tid var dels konkurrensen mindre dels den allmänna sexualmoralen jämförelsevis mer restriktiv. År 2010 var upplagan på cirka 4 500 000 tidningar. Idag, eller rättare sagt år 2015, var den nere på 800 000. Även herrmagasinet tampas i skrivande stund med svåra tider. Här är tio fakta som du kanske inte kände till om den populäraste herrtidningen vi någonsin haft!

Deltog i andra världskriget…

Playboys grundare, Hugh Hefner, värvades som infanterikontorist under andra världskriget år 1944. Hans kärlek till att teckna fortsatte även på slagfältet där han bidrog med seriestrippar till arméns tidning. Han vann också en skyttetävling under grundutbildningen för M1-kanonen.

Hefner sade upp sig när han inte fick löneförhöjning…

År 1951 arbetade Hefner för livsstilstidningen Esquire som copywriter. Han slutade efter att ha blivit nekad en löneförhöjning på fem dollar. Detta var början till hans planer på att lansera sin egen tidning – Playboy.

Från Stag Party till Playboy…

1953 var året då allt hände! Hefner hade med hjälp av ett banklån finansierat ihop 600 dollar, som han sedan kom att höja genom att inteckna sina privata möbler. Hefner lyckades dessutom med att få ihop 8 000 dollar från 45 olika investerare, inklusive 1 000 dollar från sin egna mor. Tidningens ursprungliga titel var Stag Party. Han har på senare år sagt att hans kontor bara bestod av ett spelbord och en skrivmaskin.

Första numret sålde som smör…

Det första numret sålde i hela 54 000 exemplar (!), och innehöll bland annat Marilyn Monroes lättklädda kalender. En tidning kostade på den tiden 50 cent styck.

Första intervjun var med känd jazzmusiker…

Först år 1962 publicerades den första intervjun, som var med den kända jazzmusikern Miles Davis.

Hefner fick skaka galler för lättklädd bild…

Även Hugh Hefner har blivit arresterad och fått skaka galler – även om det var under en oerhört kort period. Anledningen var att tidningen Playboy publicerade bilder av den amerikanska skådespelerskan Jayne Mansfield år 1963, som ansågs för ”vågade”, vilket ledde till att den ansvariga utgivaren greps – vilket då var Hefner. Eftersom juryn inte kunde enas och nå en dom ledde det till att mediestjärnan släpptes fri.

Logotypen blev ett enormt varumärke…

Hefner har sagt att logotypen, som består av ett kaninhuvud, blev till på grund av kaninens sexuella drifter. Det har på senare år dock kommit fram till att fallet inte alls var så, då designern bakom logotypen – Art Paul – erkände att han bara ”ritade ihop något” under en halvtimma under 1970-talet. Logotypen var så välkänd och populär att det räckte att rita ett kaninhuvud på ett kuvert, så nådde breven sin rätta destination till slut.

Pam Rawling satte försäljningsrekord…

Det nummer som sålde bäst såldes i över 7 100 000 exemplar! Det var novembernumret år 1972 som stod för de kolossala försäljningssiffrorna då Pam Rawlings var med i tidningen.

Beatles-medlem förstörde tavla på Playboy Mansion…

Beatles-medlemmen John Lennon förstörde en gång i tiden en ovärderlig tavla, målad av Matisse. Det var under en snedfylla som John Lennon valde att köra en cigarett genom tavlan, som hängde i Playboy Mansion. Tavlan hänger än idag kvar – fast med ett hål i.

Pamela Anderson håller rekordet…

Ingen har prytt Playboys omslag så många gånger som Pamela Anderson – hela 12 gånger! Den första gången var i oktober 1989.

Tidningen finns även i blindskrift…

1970 blev tidningen det första herrmagasinet som blev tillgängligt i blindskrift för de synskadade.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win