3
3 poäng

Omkring år 400 f.Kr. sammanställdes en skrift, ”Yoga Sutra”, som gav yoga en specifik utformning med ett system av övningar. Sedan dess har yogan bara vuxit och vuxit, men först under människans senare tid har den också introducerats i västvärlden, och idag utför fler människor än någonsin yoga för att nå sitt inre lugn. Här är tio fakta som du bör känna till om träningsformen som ser så oerhört harmonisk ut!

Svastikan härstammar från yogan…

Svastikan (det välkända hakkorset som tyskarna använde sig utav under andra världskriget) är från början en yogasymbol, och betyder ”det som är förknippad med välbefinnande”.

Hathayoga praktiseras mest i den västerländska delen…

Hathayoga” är en typ av yoga som oftast praktiseras i den västerländska kulturen. ”Ha” betyder ”sol” och ”Tha” betyder ”måne”, och att utföra hathayoga är en form av att kombinera de båda kompletterande styrkorna.

Och visst finns det för hundar också…

Doga” är en typ av fysisk teknik där människor använder sig av yoga för att uppnå harmoni med sina husdjur. Ursprungligen kommer ”doga” från New York under år 2002 när Suzi Teitelman startade en yogakurs för hundar. Hade du kunnat tänka dig att göra detta tillsammans med din hund?

Naken-yoga för män…

Aaron Starr lär ut ”Hot Nude Yoga”, det vill säga nakenyoda, i en studio i Chelsea. Klasserna består endast av män, och det finns bara två regler: ”inga kyssar och inget rörande på penisar”.

Kan leda till ett bättre sexliv…

En mängd forskning har påvisat att yoga kan förbättra sexlivet och kan även förebygga och behandla sexrelaterade problem genom att öka den allmänna hälsan hos hjärt- och kärlsystemet.

Kan även stärka dina orgasmer…

Det kan också stärka dina orgasmer. Japp, du läste rätt. När en person får en orgasm drar bäckenbottenmuskulaturen ihop sig, som går mellan benen. I yogatermer kallas bäckenbottenmuskulaturen ”moola bandha”. Yogaträningen förstärker muskulaturen i bäckenbotten, vilket ger fördelar liknande ”kegelövningar”. Dessutom har en indisk studie påvisat att det också kan få dig till att ”hålla längre” under samlagen. Yoga låter som ett riktigt vinnande koncept, va?

Men många skadar sig också…

Bara i USA rapporterades det 4 450 yogarelaterade skador – och detta var bara under år 2006.

Skål för globaliseringen…

Yoga har kallats för en av de första och mest framgångsrika produkter av globaliseringen.

Vi har Swami Vivekananda mycket att tacka för…

Den hinduiska ledaren Swami Vivekananda (1863-1902 (på bilden nedanför)) anses vara en nyckelperson med att föra yoga till den västerländska kulturen, och hans intåg till ”Religionsparlamentet” i Chicago år 1893 sägs ha inlett yogaevolution i västvärlden. Gruppen The Beatles, speciellt George Harrison, gjorde också mycket för att införa yogan till västvärlden.

Har ingen religiös betydelse…

Alla kan vi nog vara överens om att yoga och hinduism är nära besläktade, och även om det kan associeras till religion är det inte en religion i sig. Yoga är oftast betraktat som en typ av andlighet.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
3
fun
geeky geeky
3
geeky
love love
3
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win