1
1 poäng

Att promenera är den vanligaste motionsformen för människan i alla dess länder. Förutom att det ger dig motion kan det också hjälpa dig att gå ner i vikt. Det rekommenderas att varje dag ta cirka 10 000 steg, enligt en japansk annonskampanj från 1960-talet. Gör du det? Här är i alla fall tio fakta som du bör känna till om att promenera.

Så lång var världens längsta promenad…

Den längsta promenaden någonsin genomfördes av en tidigare neonskyltförsäljare, Jean Beliveau. Han gick 7 500 mil genom sammanlagt 64 länder. Resan tog honom 11 år att genomföra.

Kan kopplas ihop till att skriva…

Moderna litterära teoretiker ser en likhet mellan att promenera och skriva. Som Michel de Certeau konstaterar; ”skrift är ett sätt att göra världen till vår egen, och promenader är ett annat”.

Fördomarna stämmer – amerikanarna är latast…

USA är det land som går minst av alla industrialiserade nationer. Den genomsnittliga australiensaren tar 9 695 steg per dag (det vill säga inte så långt ifrån idealet på 10 000 steg per dag), japaner tar cirka 7 168 steg per dag, och den genomsnittliga schweizaren tar 9 650 steg. Detta kan man jämföra med amerikanarna, som bara går 5 117 steg i snitt per dag.

Glöm bara inte matsäcken…

Vår planets omkrets är cirka 4 000 mil. Om du skulle gå runt jordklotet, med en snitthastighet på 5 km/h, skulle det ta cirka 347 dagar att gå ett varv – det vill säga nästan ett helt år.

Att promenera kan inspirera kreativitet…

Promenader ökar inte bara fysisk hälsa utan kan också inspirera kreativitet. Många författare och konstnärer, inklusive Beethoven och Charles Dickens, älskade att vandra för att stimulera sina tankar och idéer. Så nästa gång du är ute och promenerar, kan du låta ditt sinne vandra fritt och se vilka kreativa tankar som kan dyka upp!

Så länge får du gå om du har tryckt i dig en Big Mac…

Om du har varit på McDonald’s och ätit en Big Mac behöver du vandra i cirka en timma och 43 minuter för att bränna av de 540 kalorier som måltiden innehåller. Är det värt det?

Kan vara riskfyllt i större städer…

Det är 36 gånger mer sannolikt att bli mördad under en promenad än att åka bil. Det är också 300 gånger större risk att bli dödad under en promenad än att flyga flygplan. Däremot får du ingen motion i varken en bil eller ett flygplan.

Första roboten krävde fler ben för att gå…

Den första lyckade roboten krävde hela sex ben för att kunna gå. Eftersom tekniken har förbättrats, kan robotarna nu gå på bara två ben, även om de inte går lika graciöst som vi människor.

Färre barn tar sig till skolan genom att promenera idag…

År 1970 promenerade 66% av barnen till skolan. Idag är det bara 13% som promenerar. Istället vill barn hellre cykla, åka buss eller få skjuts av sina föräldrar.

Nej, man går inte in skor…

Experter bedömer att när du handlar promenad- eller löparskor, bör du alltid köpa skor som känns bekväma direkt. Det finns ingen ”det tar en stund att gå i dem”-period. Dessutom, fötter sväller mer under dagen, så det är viktigt att utföra shoppandet av promenadskor i slutet av dagen när fötterna är som största.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win