1
1 poäng

Genom att kasta ett nyfiket öga på regnets mångsidiga påverkan, från att nära jorden till att omforma landskap och påverka vår kreativitet, avslöjar vi de många ansiktena av detta väderfenomen. Utforska med oss regnets kulturella, ekologiska och emotionella dimensioner, och upptäck hur dessa fallande droppar spelar en central roll i våra liv och i naturens stora skådespel. Med detta sagt kommer här tio fakta som du antagligen inte kände till om just regn!

Havsnivån sjönk på grund av massiv regnperiod…

Under år 2011 sjönk havsnivån med nästan en hel centimeter på grund av gigantiska skyfall av regn runtom i Australien

Vill ha mer regn i landet…

Förenade Arabemiraten har gjort sig kända för sina enorma byggen. Men de har dessutom haft seriösa planer på att bygga ett konstgjort berg för att förbättra nederbörden i ökenområdet. Bilden nedanför är ett montage.

Märklig plats att odla sallat på…

Trots en årlig nederbörd på bara 7,6 centimeter producerar Yuma, Arizona, cirka 90% av USA:s odlade sallat under vinterperioden.

Torraste platsen på jorden…

Det finns delar av Atacama-öknen i Chile där det aldrig någonsin har dokumenterats eller registrerats någon som helst nederbörd. Detta är den torraste platsen på vår planet.

Onödiga avverkningar i Australien…

En av de stora anledningarna till de massiva avverkningarna i Australien förr i tiden för att så åkermarker, beror på att man då trodde att ”regnet skulle följa efter odlingarna”. I dag vet man dock bättre, då regnet inte styrs av vad som finns på marken.

Konstgjort regn…

Det är möjligt att skapa konstgjort regn eller att ”så” regn, som det även kallas. Metoden, som kom till efter andra världskriget, innebär att man sprutar kemikalier som silverjodid eller torris i ett vattenrikt moln så att vattendropparna fryser partiklarna. Besprutningen kan ske från flygplan eller genom beskjutning från marken. Partiklarna smälter på vägen och faller sedan ned som till synes vanlig nederbörd på marken. Metoden kan exempelvis användas för att rädda skördar i regnfattiga områden eller för att minska risken att ett oväder når fram till en specifik plats. Metoden är dock dyr och omdiskuterad. Kritikerna menar att den här typen av manipulering med atmosfären kan orsaka extrema vädermönster och anser att frågan ignorerats i klimatförändringsdebatten.

Regn och dess pH-värden…

Vanligtvis har regn ett pH precis under 6. Det på grund av att atmosfärisk koldioxid löses upp i droppen och formar en mindre mängd kolsyra, vilket ger lägre pH. I vissa öknar, innehåller luftburen sand tillräckligt mycket kalcium för att höja pH-värdet till neutral, och kanske till och med basiskt. Regn med pH under 5,6 räknas som surt regn.

Indien håller det ”våtaste rekordet”…

Mawsynram – en by i Indien – får i genomsnitt 11 873 mm nederbörd per år, vilket gör den till ”världens våtaste plats”.

Botswanier har samma ord för regn och valuta av en vältänkt anledning…

Människors attityd till regnet skiljer sig åt runt om i världen. De delar av världen som har ett tempererat klimat har regn oftast en negativ innebörd (vilket bland annat kommer i uttryck i den engelska barnramsan Rain Rain Go Away) i motsats till den glada och värmebringande solen. Även i dessa områden kan dock en del uppfatta regn som romantiskttröstande eller estetiskt tilltalande. På torra platser på jorden, som exempelvis delar av AfrikaAustralienIndien, sydvästra delarna i USA eller i Mellanöstern hälsas regnet med glädje. I Botswana används setswanaspråkets ord för regn, pula, som namn för nationens valuta, vilket visar på regnets betydelse för nationens ekonomi.

Avgörande för ett jordbruk…

Nederbörd har en mycket stor betydelse för jordbruket. Nästintill alla växter behöver vatten för att överleva, därför är regn (som är det effektivaste sättet att vattna på) viktigt för jordbruket. Normal nederbörd är oftast bra för växterna, men för mycket och för lite regn kan vara skadligt för växterna, till och med förödande för skörden. Torka kan förstöra skörden för många bönder, medan ovanligt mycket regn kan skapa sjukdomar och skadliga svampar. Olika växter behöver olika mycket regnmängd för att överleva. Till exempel kaktusen behöver väldigt lite vatten medan tropiska växter behöver väldigt mycket vatten för att överleva.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win