1
1 point

Droger är ett av vår tids största samhällsproblem idag, och både legal och illegal handel omsätter miljarder och åter miljarder dagligen. Här är tio fakta som du bör känna till om droger och dess konsekvenser.

Stor exportvara för Colombia…

Colombias illegala droghandel uppgår årligen till cirka tio miljarder dollar. Det motsvarar drygt en fjärdedel av hela landets legala exporthandel.

Var stort inom musikvärlden…

31% av alla större rockstjärnor (de som tjänat över en miljon dollar med hjälp av sin musik) som har dött har gjort det på grund av droger eller alkohol.

Prova ditt knark…

Vi känner nog alla till att droger till stor del är lagligt i Nederländerna, men visste du att du kan ta med ditt egna hasch, kokain eller ecstasy till specifika myndigheter för att testa om drogerna är äkta och trovärdiga?

Kokain stort problem i staterna…

Bara i USA föds årligen cirka 100 000 barn som är beroende av kokain, tack vare att deras havande mammor brukat drogen när de legat i livmodern.

Rök en holk med Kim Jong-Un…

Nordkorea anses ofta vara ett land som inte direkt följer normen. De var dock väldigt tidiga med att legalisera marijuana. Så tidiga att de aldrig ens har haft drogen bannlyst. Marijuana är fullt lagligt och är inte ens klassat som en drog i landet.

Fler knarklangare än dödsdömda dör…

Det är mer troligt att du dör som knarklangare i Chicago, USA, än som dödsdömd fånge i hela delstaten Texas.

Medicin ofta en bov till dödsfall…

Totalt sett världen över dör fler människor av receptbelagd medicin än heroin och kokain tillsammans. Å andra sidan kanske det inte är så konstigt då det brukas avsevärt mer receptbelagd medicin än illegala droger.

Marijuana vanligare än cigaretter…

År 2013 rökte fler studenter i USA marijuana än vanliga cigaretter, enligt en undersöknig. Marijuanarökande studenter uppkom till hela 22,7% medan cigarettpuffande ungdomar endast nådde 16,3%Alkohol låg på en tredje plats.

Tidig information kan vara livsavgörande…

Tonåringar som blir informerade om drogernas faror av sina föräldrar har 50% större chans att inte bruka droger jämfört med de som inte blir informerade.

Levde över 100 år – trots ett LSD-beroende…

Albert Hofmann, mannen bakom drogen LSD, kom oväntat nog att bli hela 102 år gammal. Och ja, han injicerade LSD ganska ofta.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win