1
1 poäng

Barbiedockan introducerades i mars 1959, och som vi alla vet idag föreställer dockan en ung kvinna. Idag är denna unga kvinnan den mest sålda dockan i världen och världens näst starkaste varumärke bland leksaker (efter Lego). Många brukar jämföra Barbiedockan med en tredimensionell klippdocka tack vare det stora utbudet av kläder och accessoarer. Nog om detta, här är tio fakta som du bör känna till om dockan som du med all säkerhet någon gång har lekt med – om så i smyg!

Så fick dockan sitt namn…

Barbie är egentligen bara ett smeknamn, dockans fulla namn är Barbara Millicent Roberts. Hon döptes efter Mattels medgrundares dotter. Deras sons namn är dessutom Kenneth (Ken).

Världens största samlare…

Gissningsvis är du inte Barbies största anhängare, för det är den tyska kvinnan Bettina Dorfmann (på bilden nedanför). Bettinna står med i Guinness Rekordbok som ägare till den största Barbie-samlingen av alla, med hela 15 000 olika Barbiedockor. Dessa har hon lyckats samla på sig sedan 1993, då intresset uppkom.

Blev inspirerad av schweizisk docka…

Ruth Handler inspirerades till Barbiedockan efter de schweiziska dockorna ”Bild Lilli” och märkte snabbt att hennes dotter uppskattade att leka med de ”äldre kvinnodockorna” istället för traditionella bebisdockor.

Baddräkten var första klädesplagget…

Man kan tyckas tro att Barbies första klänning skulle vara i någon skär eller rosa färg, men icke! Den första Barbiedockan hade en svart– och vitrandig baddräkt på sig, som du kan se på bilden nedanför. Dockan såldes då för 3 dollar.

Separerade efter 43 långa år tillsammans…

Barbies och Kens långvariga förhållande fick ett plötsligt slut år 2004. Detta efter ett 43 år långt förhållande och rubrikerna var fler i tidningarna än när vår svenska kronprinsessa gifte sig – mer eller mindre. Men eftersom Barbie och Ken inte var gifta blev bodelningen förhoppningsvis inte alltför omfattande. Och ja, självklart var det Barbie som bodde kvar i Malibu Mansion.

Man kan väl inte tacka nej till en het surfare…?

Efter att relationen med Ken tog slut träffade Barbie en australiensk surfare vid namn Blaine under två års tid. Ja, håll i hatten, här händer det mycket!

Men de fann lyckligtvis varandra igen…

Allt fick dock ett lyckligt slut. Barbie och Ken återförenades på alla hjärtans dag under år 2011. Detta utannonserades på Barbies officiella Facebook-sida.

Blondie – den levande dockan…

En kvinna vid namn Blondie Bennett spenderade över 40 000 dollar på skönhetsoperationer för att efterlikna den berömda Barbiedockan till fullo! Efter alla operationer extraknäckte hon dessutom som en levande Barbie-skyltdocka i leksaksaffärer. Där tror man att det ska ta slut – men icke! Hon tar också hypnoterapisessioner för att bli dummare. I en intervju har hon sagt att hon vill efterlikna plastdockan så mycket det bara går, och uppenbarligen ska detta ingå då också, att vara dum.

Barbie har garanterat ett hetare CV än dig…

Barbies resumé är mer glamorös än din och min – tro mig! Hon har haft över 150 karriärer och har bland annat varit i rymden vid hela tre tillfällen (1965, 1986 och 1994).

Barbieland hade varit större än hela USA…

Varje sekund säljs det i snitt tre Barbiedockor världen över. Det vill säga att fler köper Barbiedockor än vad det föds barn i USA. Hade Barbie alltså bestått av ett eget land hade hon varit större än hela USA mätt i folkmängd.

Förbjudet i Saudiarabien…

Barbiedockor är bannlysta i Saudiarabien och blev så av deras religiösa polisstyrka. I ett officiellt uttalande ska de ha sagt att de bannlyser dockorna från landet på grund av de utmanande kläderna och sexistiska poseringarna, och att det bara är västerländska perversa människor som köper dessa dockor.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win