Välj en sida

Barbiedockan introducerades i mars 1959, och som vi alla vet idag föreställer dockan en ung kvinna. Idag är denna unga kvinnan världens mest sålda docka och världens näst mest starkaste varumärke bland leksaker. Många brukar jämföra Barbiedockan med en tredimensionell klippdocka tack vare det stora utbudet av kläder och accessoarer. Nog om detta, här är tio fakta som du bör känna till om dockan som du med all säkerhet någon gång har lekt med – om så i smyg!

Så fick dockan sitt namn…

Barbie är egentligen bara ett smeknamn, dockans fulla namn är Barbara Millicent Roberts. Hon döptes efter Mattels medgrundares dotter. Deras sons namn är dessutom Kenneth (Ken).

Världens största samlare…

Gissningsvis är du inte Barbies största anhängare, för det är den tyska kvinnan Bettina Dorfmann (på bilden nedanför). Bettinna står med i Guinness Rekordbok som ägare till den största Barbie-samlingen av alla, med hela 15 000 olika Barbiedockor. Dessa har hon lyckats samla på sig sedan 1993, då intresset uppkom.

Inspirerades av schweizisk docka…

Ruth Handler inspirerades till Barbiedockan efter de schweiziska dockorna ”Bild Lilli” och märkte snabbt att hennes dotter uppskattade att leka med de ”äldre kvinnodockorna” istället för bebisdockor.

Baddräkten var första klädesplagget…

Man kan tyckas tro att Barbies första klänning skulle vara i någon skär eller rosa färg, men icke! Den första Barbiedockan hade en svart och vit randig baddräkt på sig, som du kan se på bilden nedanför. Dockan såldes då för 3 dollar.

Separerade efter 43 långa år tillsammans…

Barbies och Kens långvariga förhållande fick ett plötsligt slut år 2004. Detta efter ett 43 år långt förhållande och rubrikerna var fler i tidningarna än när vår svenska kronprinsessa gifte sig – mer eller mindre. Men eftersom Barbie och Ken inte var gifta blev bodelningen förhoppningsvis inte alltför omfattande. Och ja, självklart var det Barbie som bodde kvar i Malibu Mansion.

10 fakta du antagligen inte visste om Tesla

10 fakta du antagligen inte visste om Tesla

Tesla - eller Tesla, Inc. som det heter - är ett amerikanskt bil- och energiföretag med verksamhet inom elbilar och komponenter till elektriska drivlinor samt solceller och batterier för hemmabruk. Företaget fick sitt namn efter den berömda fysikern och uppfinnaren...

10 fakta du antagligen inte visste om Disneyland

10 fakta du antagligen inte visste om Disneyland

Disneyland Park är en av världens mest kända nöjesparker och besöks årligen av miljontals människor. Sedan portade slog upp den 17 juli 1955 har över 500 miljoner människor besökt parken. Temaparken - som ägs av The Walt Disney Company - är belägen i Anaheim,...

10 fakta du antagligen inte visste om KFC

10 fakta du antagligen inte visste om KFC

Kentucky Fried Chicken – kanske mer känt som KFC – är en snabbmatskedja med sina rötter i USA, som också har etablerat sig i flertalet andra länder – bland annat Sverige. KFC:s säljer främst friterad kyckling, och det välbekanta ansikte som du kan finna på dess...