Barbiedockan introducerades i mars 1959, och som vi alla vet idag föreställer dockan en ung kvinna. Idag är denna unga kvinnan världens mest sålda docka och världens näst mest starkaste varumärke bland leksaker. Många brukar jämföra Barbiedockan med en tredimensionell klippdocka tack vare det stora utbudet av kläder och accessoarer. Nog om detta, här är tio fakta som du bör känna till om dockan som du med all säkerhet någon gång har lekt med – om så i smyg!

Så fick dockan sitt namn…

Barbie är egentligen bara ett smeknamn, dockans fulla namn är Barbara Millicent Roberts. Hon döptes efter Mattels medgrundares dotter. Deras sons namn är dessutom Kenneth (Ken).

Världens största samlare…

Gissningsvis är du inte Barbies största anhängare, för det är den tyska kvinnan Bettina Dorfmann (på bilden nedanför). Bettinna står med i Guinness Rekordbok som ägare till den största Barbie-samlingen av alla, med hela 15 000 olika Barbiedockor. Dessa har hon lyckats samla på sig sedan 1993, då intresset uppkom.

Inspirerades av schweizisk docka…

Ruth Handler inspirerades till Barbiedockan efter de schweiziska dockorna ”Bild Lilli” och märkte snabbt att hennes dotter uppskattade att leka med de ”äldre kvinnodockorna” istället för bebisdockor.

Baddräkten var första klädesplagget…

Man kan tyckas tro att Barbies första klänning skulle vara i någon skär eller rosa färg, men icke! Den första Barbiedockan hade en svart och vit randig baddräkt på sig, som du kan se på bilden nedanför. Dockan såldes då för 3 dollar.

Separerade efter 43 långa år tillsammans…

Barbies och Kens långvariga förhållande fick ett plötsligt slut år 2004. Detta efter ett 43 år långt förhållande och rubrikerna var fler i tidningarna än när vår svenska kronprinsessa gifte sig – mer eller mindre. Men eftersom Barbie och Ken inte var gifta blev bodelningen förhoppningsvis inte alltför omfattande. Och ja, självklart var det Barbie som bodde kvar i Malibu Mansion.

10 fakta du antagligen inte visste om företagslån

10 fakta du antagligen inte visste om företagslån

Borta är den tid då endast stora företag med reviderade bokslut och en omsättning på flera miljoner kunde få ett företagslån hos banken. Idag finns en uppsjö av mindre långivare som erbjuder företagslån speciellt anpassade för småföretag. Jämför företagslån på...

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 fakta du antagligen inte visste om Legoland

10 fakta du antagligen inte visste om Legoland

Legoland är temaparker med leksakssystemet Lego som tema, delvis i form av miniatyrpark. Fram till 1973 var Legoland i Billund, Danmark, den enda Legoparken som fanns, därefter har leksakstillverkaren öppnat upp parken runt om i hela världen, där de under 90-talet...