1
1 point

Män är från Mars och kvinnor är från Venus”, har du säkert hört flera gånger. Då kanske det inte heller är så konstigt att Venus symbol är densamma som symbolen för just kvinnor (♀). Venus är den andra planeten i solsystemet från solen räknat och den är nästan lika stor som jorden. Då Venus rör sig runt sin egen axel i motsatt riktning mot rörelsen runt solen så kan man säga att den roterar baklänges, vilket endast Venus och Uranus gör.

Här kommer tio fakta som du kanske inte kände till om vår ganska närliggande Venus!

Dygnen längre än åren…

Venus är den enda planeten i hela solsystemet vars dygn är längre än dess år eftersom planeten snurrar ett varv runt solen på 225 dygn men behöver hela 243 dygn för att rotera ett enda varv runt sin egen axel.

Saknar månar…

Venus och Merkurius är de enda planeterna i vårat solsystem som inte har några månar som kretsar runt sig.

Flest vulkaner i solsystemet…

Det finns fler vulkaner på ytan av Venus än vad det finns på någon annan planet i hela vårt solsystem. Däremot är vi osäkra på hur aktiva dessa vulkaner är, eller om de ens är aktiva över huvud taget.

Hört talas om Venusskuggor…?

Efter solen och vår måne är planeten Venus det objekt som lyser starkast på Vintergatan. Planeten kan vara tillräckligt ljus på natthimlen för att kasta skuggor! Dessa typer av skuggor är kända som ”Venusskuggor”.

Lite varmare än din bastu…

På grund av den tjocka atmosfären på planeten, kan temperaturen på ytan nå upp till en svindlande 470 grader Celsius. Detta gör den till den hetaste planeten i vårt solsystem, trots att Merkurius är närmare solen.

Kallas för jordens tvillingplanet…

Venus brukar ofta kallas för jordens tvillingplanet, just för att planeterna har en snarlik massadensitet och storlek. Tack gode gud över att vi slipper ha det 470 grader Celsius varmt åtminstone!

Enda planet som är döpt efter en kvinna…

Venus är den enda planeten i vårat solsystem som är döpt efter en kvinna. Planeten döptes efter den romerska gudinnan av kärlek och skönhet, som då hade samma namn som planeten, så klart.

Har även kallats för Lucifer…

Ibland under historiens tid kallades planeten för ”Lucifer”. Lucifer betyder ”ljusbringare”, och i och med att Venus är ett av de ljusaste objekten på natthimlen, är det lätt att se var detta namn kom ifrån. Namnet fastnade tyvärr dock aldrig, och är inte i bruk på något sätt idag.

Avsaknad av vätska på grund av värmen…

Ytan på planeten är extremt torr på grund av yttemperaturen. Om det fanns någon vätska där, skulle värmen orsaka att vätskan kokade bort omedelbart.

Vulkan nästan lika hög som Mount Everest…

Maat Mons, den högsta vulkanen som existerar på planeten, är över hela 8 000 meter hög. Detta kan jämföras med jordens högsta berg, Mount Everest, som är 8 848 meter högt.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win