1
1 poäng

Litauen, formellt Republiken Litauen, är en republik i Baltikum i Nordeuropa. Landet gränsar till Lettland i norr, Belarus och Polen i söder samt den ryska exklaven Kaliningrad i sydväst. Litauen är sedan 2004 medlem i Europeiska unionen och försvarsalliansen Nato. Och med detta sagt går vi direkt på tio fakta som du kanske inte kände till om nationen i Baltikum!

Kan vara världens äldsta språk…

Det litauiska språket är äldre än grekiska, latinska, tyska, keltiska och det slaviska språket. Det tillhör den indo-europeiska gruppen och ligger närmast Sanscrit. Vissa filologer hävdar dessutom att litauiska är det äldsta språket av alla.

Vodkalandet…

Att göra vodka på majs var varken ryssarnas eller polackernas idé, som man kan tro. Tidiga dokument har nämligen påvisat att Litauen var det land som var först i världen med att göra vodka på majs. 

Första land som förklarade sig självständiga från Sovjetunionen…

Baltikumländerna blev som bekant självständiga från Sovjetunionen på 90-taletLitauen var det första av de tre länderna som utropade självständighet år 1990.

Har egen landsdoft…

Alla länder har egna flaggorlandsblommor och landsdjur med mera. Men visste du att litauerna är de enda som också har en egen landsdoft? Doften kallas för ”Doften av Litauen”.

Har varit Europas största land…

I slutet av 1400-talet var Litauen Europas största land sett till ytan. Under deras storhetstid ägde man bland annat Belarus och stora delar av Ukraina. Likaså var Vilnius University det första universitet i östra Europa.

Experter på linne och bildskärmar…

Litauen har en stor textilindustri och landet är sedan gamla tider specialiserat på just linne. I landet finns också Europas största tillverkare av bildskärmar och annan elektronisk industri. 

Har många egna oskrivna moralkoder…

I alla kulturer finns det en hel handfull moralkoder, många ofta oskrivna. Litauen har dock ett antal egna: bland annat ska du aldrig sitta på kortsidan av ett bord om du är kvinna. Tydligen sitter bara damer med lös moral på sådana platser.

Språkkunnigast i världen…

Landet i fråga är ett av världens språkkunnigaste länder. Cirka 92% (!) kan nämligen prata ytterligare ett språk bortsett från deras modersmål – litauiska. Hela 55% – alltså över hälften av landets invånare – pratar också ett tredje språk.

Enorma på basket…

Litauens basketlandslag tillhör de bästa landslagen i världen och basket är den stora folksporten i Litauen. Den mest framgångsrika klubben i landet heter BC Žalgiris. Man har även duktiga friidrottare och fotbollslandslaget gör skapliga resultat i EM- och VM-kval. Bland friidrottarna kan nämnas Virgilijus Alekna som har tagit dubbla OS-guld i diskus, år 2000 och 2004Austra Skujyte som tog silver i sjukamp vid OS i Aten 2004 efter Carolina Klüft, och Edvinas Krungolcas som tog silver i femkamp vid Beijing-OS 2008. Litauen är även en stor roddnation med framgångar i OS (bland annat under Sovjettiden). Vid London-OS 2012 vann 15-åriga Rūta Meilutytė 100 meter bröstsim.

Europas centrum…

Enligt en studie gjord av en fransk forskare år 1989 är Litauen i Europas geografiska centrum. Vill du med andra ord befinna dig i Europas mitt så är det Litauen du ska besöka!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win