1
1 poäng

Ecstasy – även känt som MDMA – är ett centralstimulerande narkotikapreparat. Drogen är ett centralstimulerande amfetaminpreparat, och räknas som empatogen, vilket innebär att det påverkar sinnestillståndet snarare än varseblivningen. Förhoppningsvis är det inget som du personligen brukar, utan nöjer dig med att läsa om. Här är tio fakta som du bör känna till om drogen!

Kan kosta så lite som en euro per tablett…

Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk noterar att även om det finns vissa rapporter i Europa om tabletter som säljs för så lite som en euro, så redovisar de flesta länder nu priser i slutledet som vanligen ligger i intervallet 3–9 euro per tablett.

Användes flitigt av amerikanska militären…

MDMA – eller ecstasy – uppfanns först år 1912 av läkemedelsbolaget Merck som aptitdämpande medel men det var aldrig licensierat som receptbelagt läkemedel. Det användes också för militära ändamål i främst USA och Tyskland, för att öka vissa effekter av amfetamin innan den blev olaglig under år 1985.

Fjärde populäraste drogen…

För närvarande rankas ecstasy som den fjärde populäraste ”tyngre” drogen efter alkoholcannabis och amfetamin. Koffein och nikotin med fler mildare droger är dock inte medräknade i statistiken. 

Teorier om behandling mot posttraumatiskt stressyndrom…

Under år 1953 experimenterade den amerikanska armén med MDMA. Det är okänt i vilket syfte, men det sägs ha använts mot trauma, för att t.ex. behandla PTSD.

Efter rushen kommer ångesten…

Efter att rushen från ecstasy börjar att hämmas känner användaren sig låg. Några av symptomen när man känner sig låg efter ett ecstasy-användande inkluderar bland annat paranoiadepressionångest och sömnbesvär. Detta upplevs när tillförseln av serotonin till hjärnan är utarmad.

Leder också till uttorkning…

Om ecstasy tas i hög dos, stör det kroppens temperaturreglerande förmåga och kan leda till en ökning av kroppstemperaturen. Som sådan är det viktigt att ersätta de vätskor som förloras genom svettningar. Men MDMA orsakar också att kroppen släpper ut ett hormon som begränsar urinproduktionen och därför kan det störa kroppens saltbalans på grund av ett för stort vattenintag. Detta kan skada kroppen och vid vissa oförutsägbara tillfällen kan det även leda till döden.

Flest fall av överdoser…

Att ta fler tabletter i samband med att effekten från föregående tabletter har börjat ge vika har lett till flest fall av dödliga överdoser

Tufft att sluta…

Att sluta med ecstasy efter en period av långvarig användning är utmanande och leder ofta till depressionsperioder. I början kan det leda till värk, utmattningdepressionbegärångest och oroliga sömn bland annat. Det tar ungefär en vecka att finna sig i utmaningen och kan ta upp till en månad innan symptom börjar att avta.

Högt riskbeteende hos brukare…

Medan man utvecklar ett beroende av ecstasy visar användarna i regel ett högt riskbeteende, som är en av de största farorna med drogen. Brukarna tenderar att delta i mycket riskabla aktiviteter som att klättra på hustak med mer på grund av det psykedeliska tillståndet och den falska euforin orsakad av drogen.

USA förenklade det polisiära arbetet mot ecstasy…

Den explosionsartade ökningen av Ecstasyanvändandet fick de amerikanska myndigheterna att reagera. En politisk strid om MDMA tog sin början och den 23 mars 1988 klassificerades MDMA permanent som ”Schedule 1”, vilket innebar att den ansågs vara bland de farligaste drogerna och helt saknade medicinskt och terapeutiskt värde. Klassificeringen skulle förenkla polisiärt arbete mot drogerna.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win