2
2 poäng

Dagens Syrien har mer eller mindre blivit ett slagfält för hela världen, med soldater från nästan 34 olika länder som kämpar ett komplext nät av krig. Deras huvudsakliga fiende är Islamiska staten, där syrierna på senare tid vunnit mer och mer mark tillbaka. Många syrier har tyvärr fått sätta till flykten för att överleva kriget, och alla hoppas på en lösning av konflikten så snart som möjligt. Trots de krig som härjar är Syrien ett av de mest kulturella länderna på vår planet, och därför tänkte vi bjuda på tio fakta som du bör känna till om just Syrien!

Ett land fullsmockat av historia…

Staden Aleppo i Syrien har det äldsta citadellet i världen, och uppskattas till cirka 5 000 år gammalt.

Hem för världens äldsta väg…

Mellan syriska Aleppo till irakiska Ninevah finns en cirka 4 000 år gammal väg, som än idag är i bruk. Det är med andra ord den äldsta vägen vi vet, som fortfarande används, vill säga.

Därför har flaggan två stjärnor…

De två stjärnorna i Syriens flagga representerar två aspekter av den arabiska enheten: Syrien och Egypten. Flaggan antogs 1980 efter Syriens självständighet från unionen med Egypten. Den röda, vita och svarta färgen representerar också panarabiska färger och är inspirerade av den panarabiska flaggan.

Klimatproblem…

Bara cirka 25% av den totala markytan i Syrien är odlingsbar på grund av det varma och torra klimatet. Den överväldigande majoriteten av Syrien har en arid eller halvarid miljö, vilket innebär att det är mindre lämpligt för intensiv jordbruk. Vattendistribution, markanvändning och klimatförändringar är faktorer som påverkar landets möjlighet till jordbruk. Denna situation har betydande påverkan på livsmedelsproduktionen och är en del av de utmaningar som Syrien har ställts inför när det gäller livsmedelssäkerhet.

En av världens äldsta städer…

Syriens huvudstad, Damaskus, kallas också för staden Jasmine, är en av de äldsta städerna på jorden, som fortfarande är befolkad. Staden Damaskus har även fått sitt namn efter damask, som är en form av bomullstyg, rik på utsökta mönster.

Så många har flytt kriget i landet…

Den syriska flyktingkrisen är den värsta humanitära krisen sedan andra världskriget. Det påverkade djupt 13 000 000 invånare, som har tvingats fly eller möta förföljelse från religiösa fanatiker. Enligt Förenta Nationerna (FN) kommer det att kosta cirka 7,7 miljarder dollar att möta de akuta behoven hos de mest utsatta syrier (siffrorna är från 2016).

Hackergrupp förklarade krig mot landet…

Internethacktivistgruppen Anonymous har förklarat krig mot Syrien. Eller rättare sagt mot den syriska elektroniska armén, bland annat på grund av landets censurlagar.

Kan det vara ölets ursprungsland…?

Spår av öl-liknande drycker har funnits i Syriens territorium som är 2 500 år f.Kr. gamla. Arkeologiska fynd och analyser av keramik och andra artefakter har avslöjat att ölproduktion var en etablerad praxis i det antika Syrien.

Islamiska staten förstörde världsarv…

Palmyra, en stad full med historia och kultur, förstördes avsiktligt av den islamiska staten Levant på grund av dess polyteistiska statyer. Detta var ett världsarv och var en minst sagt sällsynt pärla från den antika världen.

Har varit en turistzon…

En gång i tiden var Syrien ett stort turistland. Men efter att inbördeskriget bröt ut har turism sjunkit med närmare 95%. Förhoppningsvis får landet åter sin turism tillbaka inom en snar framtid, för att alla ska kunna se de spektakulära och kulturella ting som landet faktiskt har att bjuda på!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win