Gratis marknadsföring…?

Den 28 september 2015, det vill säga fyra dagar innan premiären av The Martian, utannonserade amerikanska NASA att de hittat bevis på att flytande vatten existerar på planeten Mars.

Odlade potatisen på riktigt…

Du minns väl när Mark Watney börjar odla potatis i filmen? En riktig odling planterades faktiskt, i alla möjliga stadier av potatisens tillväxt, just för att göra det så realistiskt som möjligt. Odla potatis i Jordaniens öken vore något!

Smalade av rymddräkterna…

När rymddräkten för filmen skulle designas tittade designerna faktiskt på riktiga rymddräktsprototyper som NASA har tagit fram för en eventuell Mars-resa. Regissören, Ridley Scott, tyckte dock att de riktiga rymddräkterna var för klumpiga, och såg ut som Buzz Lightyear från Toy Story. Det hela resulterade i att de ”smalades ner” för att passa biopubliken bättre.

Finns fungerande prototyper…

Det tältliknande skyddet som Mark Watney spenderar sin mesta tid i kallas för ”hab” – en förkortning av ”Mars Lander Habitat”. NASA har redan utvecklat fungerande prototyper av ”Mars Habs”, kompletterade med oxygenapparater, vattenflöde och luftslussar för att skydda astronauter från den ogästvänliga och strålningsvänliga ytan av Mars. Ganska nyligen höll NASA också en tävling i vem som kunde bygga det bästa ”Hab”-tältet. Om NASA har fått några nya idéer efter tävlingen återstår att se.

Det tältliknande skyddet som Mark Watney spenderar sin mesta tid i kallas för "hab" – en förkortning av "Mars Lander Habitat"

Ares-programmet fanns på riktigt

Namnet på uppdraget till Mars i filmen är ”Ares”.  I det verkliga livet har NASA utvecklat farkoster som kallas ”Ares I” och ”Ares V” för en eventuell besättning. Det hela avbröts dock år 2010 och har istället ersatts med ett annat program.

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

How I Met Your Mother är en amerikansk komediserie för TV som skapats av Carter Bays och Craig Thomas. Första säsongen blev klar och sändes i USA mellan 2005 och 2006. Efter nio säsonger sändes seriens sista avsnitt 31 mars 2014. TV-serien visades i hela 208 avsnitt...

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

Det finns många filmer och TV-serier som slutar för öppen tolkning, där det är fansens uppgift att själva bestämma hur allt fick sitt slut. Men sen finns det också de serier och filmer med egentligen uppenbara slut, men som har fått tittare världen över att komma fram...