Välj en sida

Gratis marknadsföring…?

Den 28 september 2015, det vill säga fyra dagar innan premiären av The Martian, utannonserade amerikanska NASA att de hittat bevis på att flytande vatten existerar på planeten Mars.

Odlade potatisen på riktigt…

Du minns väl när Mark Watney börjar odla potatis i filmen? En riktig odling planterades faktiskt, i alla möjliga stadier av potatisens tillväxt, just för att göra det så realistiskt som möjligt. Odla potatis i Jordaniens öken vore något!

Smalade av rymddräkterna…

När rymddräkten för filmen skulle designas tittade designerna faktiskt på riktiga rymddräktsprototyper som NASA har tagit fram för en eventuell Mars-resa. Regissören, Ridley Scott, tyckte dock att de riktiga rymddräkterna var för klumpiga, och såg ut som Buzz Lightyear från Toy Story. Det hela resulterade i att de ”smalades ner” för att passa biopubliken bättre.

Finns fungerande prototyper…

Det tältliknande skyddet som Mark Watney spenderar sin mesta tid i kallas för ”hab” – en förkortning av ”Mars Lander Habitat”. NASA har redan utvecklat fungerande prototyper av ”Mars Habs”, kompletterade med oxygenapparater, vattenflöde och luftslussar för att skydda astronauter från den ogästvänliga och strålningsvänliga ytan av Mars. Ganska nyligen höll NASA också en tävling i vem som kunde bygga det bästa ”Hab”-tältet. Om NASA har fått några nya idéer efter tävlingen återstår att se.

Det tältliknande skyddet som Mark Watney spenderar sin mesta tid i kallas för "hab" – en förkortning av "Mars Lander Habitat"

Ares-programmet fanns på riktigt

Namnet på uppdraget till Mars i filmen är ”Ares”.  I det verkliga livet har NASA utvecklat farkoster som kallas ”Ares I” och ”Ares V” för en eventuell besättning. Det hela avbröts dock år 2010 och har istället ersatts med ett annat program.

10 fakta du antagligen inte visste om TV-serien Seinfeld

10 fakta du antagligen inte visste om TV-serien Seinfeld

Seinfeld är en amerikansk situationskomedi, skapad av Larry David och huvudrollsinnehavaren Jerry Seinfeld. Serien sändes mellan 1989 och 1998. Totalt producerades 180 avsnitt, uppdelade på nio säsonger. Serien blev en av de populäraste någonsin, både i USA och i...

10 fakta du antagligen inte visste om Nyckeln till Frihet

10 fakta du antagligen inte visste om Nyckeln till Frihet

Nyckeln till Frihet är enligt IMDb klassad som världens bästa film genom tiderna, med ett toppbetyg på 9,3 - vilket ingen annan film når upp till! Filmen är från 1994 och handlar om Andy Dufresne, en tystlåten och ambitiös man med en lysande karriär som bankman. När...