En tsunami, även kallad flodvåg, är en typ av vattenvåg som uppkommer vid en vertikal förskjutning av stora vattenmassor, i de flesta fall på grund av seismisk aktivitet på havsbottnen. Det beror på att det blir rörelser i marken. Den kanske mest omdiskuterade tsunami för oss svenskar är antagligen den som orsakade förödelse längs Indonesiens, Thailands, Burmas, Indiens, Somalias och Sri Lankas kuster i december 2004. Här följer tio fakta som du bör känna till om just tsunamis!

Tsunami kan uppstå av många anledningar…

En tsunami orsakas vanligen av en jordbävning, men kan också orsakas av vulkanutbrott, jordskred, snabba förändringar i atmosfärstrycket eller i värsta tänkbara fall en meteorit.

Utlöser en rad av stora vågor…

En tsunami är inte bara en enda stor våg, utan en serie av vågor som kallas för ett ”vågtåg”. Tidsperioden mellan vågorna kallas ”vågperioden” och kan vara mellan några minuter och upp till två timmar. Den första vågen är vanligtvis inte den starkaste, utan snarare de senare vågorna; som femte eller sjätte, brukar vara betydligt större.

Knappt synbara mitt på havet…

I den djupaste delen av havet är tsunamivågor ofta bara en halv till en meter höga. Seglare upplever oftast inte ens tsunamivågorna när de passeras under dem.

99% av alla dödsfall sker i tsunamins början…

Ungefär 99% av alla tsunamirelaterade dödsfall har inträffat inom en 40 mils radie av tsunamins ursprungsutbrott eller inom 30 minuter när tsunamin genererades. Följaktligen bör någon i ett kustområde som känner en stark jordbävning ta det som en naturlig varning om att en tsunami kan vara nära.

Världens största jordbävning…

En av de största jordbävningarna i historien inträffade cirka 160 kilometer utanför Chiles kust den 22 maj 1960. Bara 15 minuter efter 9.5-skalvet slog 25 meter vågor mot kusten. Femton timmar senare slog tsunamivågorna Hawaii och slutligen, 22 timmar efter jordbävningen, slog tsunamin Japan – 160 kilometer från var jordbävningen ägde rum.

10 fakta du antagligen inte visste om norrsken

10 fakta du antagligen inte visste om norrsken

Norrsken, även kallat polarsken, är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar (huvudsakligen elektroner) som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i jordens atmosfär. Sådan acceleration sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket...

10 fakta du antagligen inte visste om bensin och olja

10 fakta du antagligen inte visste om bensin och olja

För första gången i modern tid har behovet av bensin och olja börjat att minska - trots att det fortfarande är en väldigt liten minskning. Den största anledningen bakom minskandet av framförallt bensin beror på den ökade försäljningen av elbilar. Men än så länge är...

10 fakta du antagligen inte visste om nationalparker

10 fakta du antagligen inte visste om nationalparker

En nationalpark är ett speciellt naturområde som skyddats som nationalpark av ett lands statsmakt. Syftet är att bevara naturen som allmän natursevärdhet eller för att öka naturkännedomen eller intresset för naturen.[1] Nationalparker kan också grundas för att skydda...