1
1 poäng

En tsunami, även kallad flodvåg, är en typ av vattenvåg som uppkommer vid en vertikal förskjutning av stora vattenmassor, i de flesta fall på grund av seismisk aktivitet på havsbottnen. Det beror på att det blir rörelser i marken. Den kanske mest omdiskuterade tsunami för oss svenskar är antagligen den som orsakade förödelse längs Indonesiens, Thailands, Burmas, Indiens, Somalias och Sri Lankas kuster i december 2004. Här följer tio fakta som du bör känna till om just tsunamis!

Tsunamis kan uppstå av många anledningar…

En tsunami orsakas vanligen av en jordbävning, men kan också orsakas av vulkanutbrott, jordskred, snabba förändringar i atmosfärstrycket eller i värsta tänkbara fall en meteorit.

Utlöser en rad av stora vågor…

En tsunami är inte bara en enda stor våg, utan en serie av vågor som kallas för ett ”vågtåg”. Tidsperioden mellan vågorna kallas ”vågperioden” och kan vara mellan några minuter och upp till två timmar. Den första vågen är vanligtvis inte den starkaste, utan snarare de senare vågorna; som femte eller sjätte, brukar vara betydligt större.

Knappt synbara mitt på havet…

I den djupaste delen av havet är tsunamivågor ofta bara en halv till en meter höga. Seglare upplever oftast inte ens tsunamivågorna när de passeras under dem.

99% av alla dödsfall sker i tsunamins början…

Ungefär 99% av alla tsunamirelaterade dödsfall har inträffat inom en 40 mils radie av tsunamins ursprungsutbrott eller inom 30 minuter när tsunamin genererades. Följaktligen bör någon i ett kustområde som känner en stark jordbävning ta det som en naturlig varning om att en tsunami kan vara nära.

Världens största jordbävning…

En av de största jordbävningarna i historien inträffade cirka 160 kilometer utanför Chiles kust den 22 maj 1960. Bara 15 minuter efter 9.5-skalvet slog 25 meter vågor mot kusten. Femton timmar senare slog tsunamivågorna Hawaii och slutligen, 22 timmar efter jordbävningen, slog tsunamin Japan – 160 kilometer från var jordbävningen ägde rum.

Teorier om en jättetsunami…

Trots att ingen människa har bevittnat en tsunami orsakad av en meteorit, tror många forskare att en meteorit kan ha skapat en tsunami som utplånade livet på jorden för mer än 3,5 miljarder år sedan.

Kan färdas i oerhörda hastigheter…

En tsunamivåg kan färdas i kolossala hastigheter. Vid ett tillfälle mätta man en våg som färdades i hela 970 kilometer i timmen. Det är ungefär samma hastighet som ett JET-plan rör sig i. I vanliga fall brukar vågor genererade av vind röra sig i en hastighet mellan 3,2 – 97 km/h.

Teorier om asteroid för snart 5 000 år sedan…

Forskare tror att en asteroid slog ner i Indiska oceanen för omkring 4 800 år sedan. Den tsunami som resulterade är teoretiserad för att ha varit ca 180 meter hög.

Tsunamin från 2004 kan ha dödat nästan 300 000 människor…

Den välkända tsunamin från Indiska oceanen år 2004 dödade mer än 216 000 människor, eventuellt så många som hela 283 000. Offren inkluderade inte bara lokalbefolkningen, utan även cirka 9 000 turister från främst AustralienSverigeStorbritannien och USA, som tillbringade sin julsemester på badorter i Sydostasien.

Nästa megatsunami kan ske mot New York…

Forskares hypoteser är att nästa megatsunami kan förekomma vid Kanarieöarna. Mega-tsunamin skulle i så fall korsa Atlanten och fördärva amerikanska kuststäder som New York CityBoston och Miami med vågor som skulle vara över 30 meter höga


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win