Välj en sida

Isbjörn (Ursus maritimus på latin) är en köttätande björn som förekommer i arktiska områden, vilket omfattar norra ishavet, dess omgivande hav och landmassor. Den är tillsammans med kodiakbjörnen den största björnen inom familjen och har utvecklat en rad egenskaper anpassade för låga temperaturer, för att förflytta sig på snö, is och öppet vatten. På grund av att den är så beroende av havsis kategoriseras den som ett marint däggdjur. Nedan följer ytterligare tio fakta som du kanske inte kände till om just isbjörnar!

Den största typen av björnar…

Isbjörnar är tillsammans med kodiakbjörnar de största och längsta arterna av björn. Hanarna kan mäta upp till hela tre meter när de står upp på bakbenen.

Härstammar antagligen från brunbjörn…

Forskare är ganska överens om sin tro att isbjörnen har utvecklats från en vanlig brunbjörn för omkring 200 000 år sedan, och att det kalla klimatet de lever i har lett till de förändringar som vi kan se i dag.

Tvättar sig genom att rulla i snön…

De flesta djur brukar tvätta sig genom att slicka på sin kropp – isbjörnar däremot rullar sig gärna i snön för att hålla sig rena. Likaså rullar de sig i snön eller hoppar i vattnet för att kyla ner sig.

Riktiga baddare i vattnet…

De spenderar mycket tid i vattnet, och kan simma i upp till hela 8 knop (vilket motsvarar knappt 15 km/h). Det kanske inte är så konstigt att deras taxonomiska namn är ”havsbjörn”.

Går inte i ide…

Isbjörnar går inte i ide eller dvala till skillnad från deras bruna eller svarta motsvarigheter. Däremot vilar de upp till 20 timmar om dagen istället.

10 fakta du antagligen inte visste om honungsbin

10 fakta du antagligen inte visste om honungsbin

Honungsbin (Apis på latin) är ett släkte i insektsordningen steklar som tillhör familjen långtungebin. Samtliga arter utom det vanliga honungsbiet - som du bland annat finner här i Sverige - har asiatisk utbredning. Men det är inte bara honungsbin som producerar...

10 fakta du antagligen inte visste om pudlar

10 fakta du antagligen inte visste om pudlar

Pudlar finns i hela fyra olika storlekar: toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och storpudel, som alla räknas till rasgruppen sällskapshundar. I en undersökning från 2012/2013 räknades pudeln in som världens tredje vanligaste hundras och var ursprungligen en...