Välj en sida

Läran om flaggor kallas för vexillologi och kan representera allt från länder och stater till kommuner och regioner. Den mest kända användningen av flaggor torde vara användningen som nationsflagga. Att ett land har en flagga som symbol har blivit så vanligt, att det numera nästan ses som en del i steget mot suveränitet för nya länder att anta en flagga. Samtliga självständiga stater i världen har idag en flagga. Därav kommer här lite kul fakta som du antagligen inte kände till om länders olika flaggor!

Tre länder skiljer sig åt…

Schweiz och Vatikanstaten är de enda länderna som har en helt kvadratisk flagga. Likaså är Nepal det enda land med en flagga som varken är kvadratisk eller rektangulär.

Frankrikes flagga har varit helt annorlunda…

Från år 1977 fram till 2011 var Libyens flagga helt grönfärgad. Likaså var Frankrikes flagga mellan 1815 och 1830 helt vit.

Därför har Liechtenstein en krona på sin flagga…

Under de Olympiska Spelen 1936 upptäcktes det att Liechtenstein och Haiti hade likadana flaggor, så Liechtenstein valde att lägga till en krona på sin flagga. Ironiskt nog hade ingen tidigare upptäckt att de var likadana.

Även Mars har egen flagga…

Även planeten Mars har en egen flagga (se bild nedanför), utvecklad av NASA. Det röda representerar planeten som den är idag, den gröna och den blåa färgen representerar framtida möjligheter att kunna odla på Mars.

Enda flaggan med en baksida…

Paraguays flagga är den enda i världen som också har en baksidaEmblemet på flaggans baksida skiljer sig från emblemet på framsidan.

10 fakta du antagligen inte visste om jakt

10 fakta du antagligen inte visste om jakt

Jakt är något vi människor har livnärt oss på så länge vi har kunnat smida egna vapen, i princip - och gör i stor utsträckning än idag. Detta trots att majoriteten av vår köttkonsumtion kommer från köttfabriker idag. Somliga ser jakt som avkoppling, andra känner...

10 fakta du antagligen inte visste om Ölandsbron

10 fakta du antagligen inte visste om Ölandsbron

Ölandsbron är en vägbro i Sverige som går över Kalmarsund, mellan Kalmar på fastlandet och Färjestaden på Öland i Östersjön. Den är en 6 072 meter lång balkbro och har en segelfri höjd på 36 meter och en fri brobredd på 13 meter. Högsta höjd 41,69 meter, lägsta höjd...