1
1 point

Läran om flaggor kallas för vexillologi och kan representera allt från länder och stater till kommuner och regioner. Den mest kända användningen av flaggor torde vara användningen som nationsflagga. Att ett land har en flagga som symbol har blivit så vanligt, att det numera nästan ses som en del i steget mot suveränitet för nya länder att anta en flagga. Samtliga självständiga stater i världen har idag en flagga. Därav kommer här lite kul fakta som du antagligen inte kände till om länders olika flaggor!

Tre länder skiljer sig åt…

Schweiz och Vatikanstaten är de enda länderna som har en helt kvadratisk flagga. Likaså är Nepal det enda land med en flagga som varken är kvadratisk eller rektangulär.

Frankrikes flagga har varit helvit…

Från år 1977 fram till 2011 var Libyens flagga helt grönfärgad. Likaså var Frankrikes flagga mellan 1815 och 1830 helt vit.

Därför har Liechtenstein en krona på sin flagga…

Under de Olympiska Spelen 1936 upptäcktes det att Liechtenstein och Haiti hade likadana flaggor, så Liechtenstein valde att lägga till en krona på sin flagga. Ironiskt nog hade ingen tidigare upptäckt att de var likadana.

Även planeten Mars har egen flagga…

Även planeten Mars har en egen flagga (se bild nedanför), utvecklad av det amerikanska rymdorganet NASA. Det röda representerar planeten som den är idag, den gröna och den blåa färgen representerar framtida möjligheter att kunna odla på Mars.

Enda flaggan med en baksida…

Paraguays flagga är den enda i världen som också har en baksidaEmblemet på flaggans baksida skiljer sig från emblemet på framsidan.

Den flaggan som har bytts ut flest gånger…

Afghanistans flagga har designats om hela tjugo gånger! Det är mer än någon annan flagga här i världen.

Så vet du om Filippinerna är i krig…

Under fredstider är den blå färgen upptill på Filippinernas flagga. Men under krigstider är istället den röda färgen uppåt.

Flaggan som inte representerar någonting…

Även om många forskare förnekar det hela, så är Rysslands flagga den enda som faktiskt saknar en riktig officiell mening. Med andra ord representerar den vita, blå och röda färgen inget specifikt.

Även en flagga kan vara upprepande…

Ordet ”Allahu Akbar” (”Allah är stor”) representeras hela 22 gånger på den iranska flaggan. Det känns lite som att iranierna verkligen vill att alla ska förstå deras budskap.

Världens äldsta flagga tillhör grannlandet…

Danmarks flagga är världens äldsta flagga som än är i bruk och designades redan år 1912. Likaså kallas den norska flaggan för ”flaggornas moder”, då du kan få ut hela sju flaggor från den: den norska, indonesiska, polska, finska, franska, nederländska och thailändska.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win