10 fakta du antagligen inte visste om grävlingar

Grävling eller europeisk grävling (på latin Meles meles) är ett rovdjur som tillhör familjen mårddjur och som förekommer i Eurasien. Europeisk grävling utgör en av tre arter i släktet Meles. Kanske har du träffat på en eller flera grävlingar din trädgård någon gång? Här kommer i alla fall tio fakta som du bör känna till om det djur som vi har gott om här i Sverige!

01Varierande storlekar…
Beroende på vilken typ av grävling det är varierar deras storlekar oerhört mycket. Kroppens längd kan vara allt mellan 32 till 90 centimeter, och vikten mellan 1 och hela 16 kilo.

02Är allätare…
Grävlingar är oftast aktiva på natten. På dagen stannar de i självgrävda lyor eller andra gömställen. De vistas huvudsakligen på marken och är allätare. Deras föda består av mindre ryggradsdjur, insekter och andra djur samt olika växtdelar.

03Respekterar sina hem…
En grävling brukar i princip aldrig ta in mat till sitt hem. Likaså är de noga med att inte utföra sina behov i sina självgrävda hem. Precis som minigrisar är de oerhört noga med att hålla sitt sovställe rent och fint.

04

Härstammar sannolikt från brittiska öar…
Grävlingsarter som har blivit funna på brittiska öar anses vara några av de äldsta vi känner till. Forskare hävdar att de antagligen har hållit till där i 250 000 år. Andra forskare hävdar att de kan ha bott där så länge som i hela 400 000 år.

05Myt att de biter tills det knakar
Du har säkerligen hört om att grävlingar inte släpper taget om en förrän det knakar. Turligt nog är detta bara en myt och stämmer inte alls. Men de är dock inte att leka med – då de har sylvassa tänder och likaså klor. En igelkott är ett lätt byte för en grävling.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar