10 fakta du antagligen inte visste om hajar

Hajar är en av tre grupper broskfiskar, med dryga 500 kända arter. De lever i huvudsak i havet men ett fåtal arter har även perioder i sötvatten. Typiskt för hajar är att de saknar simblåsa men istället har andra lösningar på flytkraft. Bland annat har de en stor oljefylld lever och ett lätt skelett i form av brosk. Trots detta sjunker de flesta hajar om de slutar simma, och hajar som lever där vattendjupet är stort simmar därför hela tiden. Vissa hajarter är också tvungna att konstant simma för att kunna andas; dessa kallas för obligata ramventilerare. Drygt 200 hajarter är helt bottenlevande medan drygt 200 arter lever både på botten och i det öppna vattnet och endast 25 arter lever enbart i öppet vatten. Att dyka bland olika typer av hajar är ett populärt fenomen, och därför bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till!01Den genomsnittliga hajen har mellan 40-45 tänder och kan ha upp till sju rader. En haj tappar väldigt lätt en tand, men de växer också ut nya lika snabbt hos hajarna. I genomsnitt går en haj igenom cirka 30 000 tänder under sin livstid. Tur att de slipper tandläkarkostnader i alla fall!

02

En haj har inte ett enda ben i sin kropp. Deras skelett består endast av brosk.

hajar1
03Hajen är ett av de få djur som överlevde dinosaurietiden, tillsammans med krokodilen med fler. Vad som kanske är mindre känt hos oss människor är att hajar existerade redan 200 000 000 år före dinosaurierna, vilket gör det till ett av de äldsta vattenbaserade djurarterna vi har här på jorden. Deras förändring till utseendet har också varit minimal under alla årens gång.

04Även om det är ganska jämt fördelat mellan män och kvinnor när det kommer till badande och simmande i havet, står männen för cirka 90% av alla hajattacker riktade mot oss människor.

hajar2
05Skor, stolar, lådor med spikar, trumset, hela flaskor av vin, och den bakre halvan av en häst är bara några av de många bisarra föremålen som har hittats i hajars magar under åren.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar