0

Hajar är en av tre grupper broskfiskar, med dryga 500 kända arter. De lever i huvudsak i havet men ett fåtal arter har även perioder i sötvatten. Typiskt för hajar är att de saknar simblåsa men istället har andra lösningar på flytkraft. Bland annat har de en stor oljefylld lever och ett lätt skelett i form av brosk. Trots detta sjunker de flesta hajar om de slutar simma, och hajar som lever där vattendjupet är stort simmar därför hela tiden. Vissa hajarter är också tvungna att konstant simma för att kunna andas; dessa kallas för obligata ramventilerare. Drygt 200 hajarter är helt bottenlevande medan drygt 200 arter lever både på botten och i det öppna vattnet och endast 25 arter lever enbart i öppet vatten. Att dyka bland olika typer av hajar är ett populärt fenomen, och därför bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om havens härskare!

Går igenom 30 000 tänder…

Den genomsnittliga hajen har mellan 40-45 tänder och kan ha upp till sju rader. En haj tappar väldigt lätt en tand, men de växer också ut nya lika snabbt. I genomsnitt går en haj igenom cirka 30 000 tänder under sin livstid. Tur att de slipper tandläkarkostnader i alla fall!

Helt benfria…

En haj har inte ett enda ben i sin kropp. Deras skelett består endast av brosk. Detta kallas ett bruskfiskeskelett och skiljer sig från skelettet hos benfiskar och däggdjur. Hajarnas bruskiga struktur ger dem en fördel i vattnet genom att vara lättare och mer flexibelt än ett benigt skelett, vilket underlättar deras rörelser och manövrer i havet.

Äldre än dinosaurierna…

Hajen är ett av de få djur som överlevde dinosaurietiden, tillsammans med krokodilen med några fler. Vad som kanske är mindre känt hos oss människor är att hajar existerade redan 200 000 000 år före dinosaurierna, vilket gör det till ett av de äldsta vattenbaserade djurarterna vi har här på jorden. Deras förändring till utseendet har också varit minimal under alla årens gång.

Män mer sannolika att bli attackerade…

Även om det är ganska jämt fördelat mellan män och kvinnor när det kommer till badande och simmande i havet, står männen för cirka 90% av alla hajattacker riktade mot oss människor.

Människans nedskräpning ett stort problem…

Skor, stolar, lådor med spikar, trumset, hela flaskor av vin, och den bakre halvan av en häst är bara några av de många bisarra föremålen som har hittats i hajars magar under åren.

Du löper större risk att dö av blixten än av en haj…

Cirka 30 personer blir årligen dödade i hajattacker världen över. Det innebär att det är större risk att dö av ett getingstick, eller att blixten skulle slå ned mitt i ditt huvud. För varje person som dör av en haj, dör cirka två miljoner hajar.

Föds med ett mjukt huvud…

Hammarhajen (se bild nedanför) har gjort sig känt för sitt hammarliknande utseende i ansiktet. När hammarhajar föds är deras huvuden dock helt mjuka, just för att de inte ska skada mammans födelsekanaler under förlösningen.

Minsta respektive största hajarterna…

På sina 18 centimeter är dvärgkäxan den allra minsta hajen vi har i våra hav. Motsatsen till den minsta är valhajen, som kan bli över 15 meter lång och väga hela 1 800 kilo – och i vissa fall ännu mer!

Kan hajar vara botemedlet för cancer…?

Forskare studerar hajbrosk i mån om möjliga botemedel för cancer, eftersom hajar sällan någonsin utvecklar cancer.

Har en exceptionell hörsel och ett av världens vassaste luktsinne…

En lite mindre känd faktum om hajar är att de har ett suverän hörsel. Vissa hajar kan höra sitt byte från upp till en kilometers avstånd under vattenytan.

Hajar har även ett utmärkt luktsinne. De har speciella luktsinneorgan, så kallade olfaktoriska körtlar, som sitter i näshålan och är anslutna till hjärnan. Hajars luktsinne är extremt kraftfullt och känsligt, vilket gör det möjligt för dem att upptäcka dofter och spåra doftämnen över långa avstånd. Vissa hajarter kan registrera lukter i koncentrationer så låga som en del per miljon i vattnet. Detta spelar en avgörande roll i deras förmåga att hitta föda och navigera i haven.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

0

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win