Välj en sida

Hajar är en av tre grupper broskfiskar, med dryga 500 kända arter. De lever i huvudsak i havet men ett fåtal arter har även perioder i sötvatten. Typiskt för hajar är att de saknar simblåsa men istället har andra lösningar på flytkraft. Bland annat har de en stor oljefylld lever och ett lätt skelett i form av brosk. Trots detta sjunker de flesta hajar om de slutar simma, och hajar som lever där vattendjupet är stort simmar därför hela tiden. Vissa hajarter är också tvungna att konstant simma för att kunna andas; dessa kallas för obligata ramventilerare. Drygt 200 hajarter är helt bottenlevande medan drygt 200 arter lever både på botten och i det öppna vattnet och endast 25 arter lever enbart i öppet vatten. Att dyka bland olika typer av hajar är ett populärt fenomen, och därför bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till!

Går igenom 30 000 tänder…

Den genomsnittliga hajen har mellan 40-45 tänder och kan ha upp till sju rader. En haj tappar väldigt lätt en tand, men de växer också ut nya lika snabbt. I genomsnitt går en haj igenom cirka 30 000 tänder under sin livstid. Tur att de slipper tandläkarkostnader i alla fall!

Helt benfria…

En haj har inte ett enda ben i sin kropp. Deras skelett består endast av brosk.

Äldre än dinosaurierna…

Hajen är ett av de få djur som överlevde dinosaurietiden, tillsammans med krokodilen med fler. Vad som kanske är mindre känt hos oss människor är att hajar existerade redan 200 000 000 år före dinosaurierna, vilket gör det till ett av de äldsta vattenbaserade djurarterna vi har här på jorden. Deras förändring till utseendet har också varit minimal under alla årens gång.

Män mer sannolika att bli attackerade…

Även om det är ganska jämt fördelat mellan män och kvinnor när det kommer till badande och simmande i havet, står männen för cirka 90% av alla hajattacker riktade mot oss människor.

Människans nedskräpning ett stort problem…

Skor, stolar, lådor med spikar, trumset, hela flaskor av vin, och den bakre halvan av en häst är bara några av de många bisarra föremålen som har hittats i hajars magar under åren.

10 fakta du antagligen inte visste om flamingor

10 fakta du antagligen inte visste om flamingor

Jag kan omöjligt vara den enda som vill säga "flamingos" istället för "flamingor"? Men uppenbarligen ska "flamingor" vara den korrekta termen, så jag får väl helt enkelt försöka att anpassa mig. Oavsett vad, så är flamingor (Phoenicopteridae) en familj med stora...

10 fakta du antagligen inte visste om grävlingar

10 fakta du antagligen inte visste om grävlingar

Grävlingar (Meles meles) är ett rovdjur tillhörande familjen mårddjur. Den europeiska grävlingen förekommer i Eurasien och är en av tre arter i släktet Meles. Har du kanske stött på någon grävling ute i det vilda någon gång? Då bör du känna till dessa tio punkter om...

10 fakta du antagligen inte visste om maskar

10 fakta du antagligen inte visste om maskar

Maskar kan du hitta gott om i din jord där hemma. Det är ett gammalt samlingsnamn för diverse krälande evertebrater och även ett fåtal vertebrater. Men det har inte alltid kallats för maskar, i äldre skriven svenska förekom nämligen även stavningarna matk, mack och...