Välj en sida

Vegetarianism är en näringslära enligt vilken endast vegetabiliska livsmedel bör ätas, vilket innebär att en person som är vegetarian av etiska, religiösa, estetiska, miljörelaterade, hälsogrundade eller andra skäl inte intar animaliska produkter (vissa undantag kan göras för produkter som kan erhållas från levande djur). I dessa sammanhang ses svamp ofta som ett vegetariskt födoämne, trots att det biologiskt tillhör svampriket och inte växtriket. Begreppet vegetarism avser främst kosten men det är inte ovanligt att en vegetarian även väljer att avstå från att använda animaliska produkter såsom läder, skinn och ull. Vegetarism myntades 1847 på ett möte hos den första föreningen för vegetarianer i Ramsgate, England. Ordet är bildat ur latinets vegetabilia, dvs grönsaker. 

Med detta sagt kommer här tio fakta som du kanske inte kände till om vegetarism sedan tidigare!

En av den första kända vegetarianen…

En av de första och mest kända vegetarianer var den grekiske filosofen och matematikern Pythagoras (mest känd för Pythagoras sats), som levde 580 år före Kristus. Termen ”Pythagoras diet” användes vanligen för en växtbaserad kost fram tills termen ”vegetarianism” myntades på 1800-talet.

Skillnad på vegetarian och vegan…

För en att förstå bättre vad vegetarism handlar om, måste man förstå att det finns flera typer av vegetarianer. Den mest strikta typen kallas veganer. Veganer undvika inte bara kött, utan också alla produkter som kommer från djur.

Vegan myntades 1944…

Ordet vegan är härledd från vegetarian. Den användes först år 1944 när Elsie Shrigley och Donald Watson tyckte att det ingick för många animaliska biprodukter och inte omfattade en helt växtbaserad kost i produkter som fanns i livsmedelsbutikerna.

Det är den vanligaste anledningen till vegetarianism…

Människor blir vegetarianer av en uppsjö olika anledningar; bland annat på grund av hälsa, politiska, miljömässiga, kulturella, estetiska och även ekonomiska skäl. Men den vanligaste orsaken till vegetarianism grundar sig på etiska invändningar mot djurplågeri.

Den absolut vanligaste anledning till att någon blir vegetarian handlar om invändningar mot djurplågeriet, som i regel sker hos djuruppfödare där syftet är att livnära människor på kött och andra animaliska produkter.

Ökar kroppens ämnesomsättning…

Vetenskapliga studier har upprepande gånger visat att en vegetarisk kost ökar kroppens ämnesomsättning, vilket hjälper kroppen att bränna fett och kalorier upp till 16% snabbare än de som äter kött under en daglig basis.

10 fakta du antagligen inte visste om människan

10 fakta du antagligen inte visste om människan

Människan - eller Homo sapiens, som betyder den "visa människan på latin - är ett däggdjur av släktet Homo. Människan tillhör familjen hominider och som i sin tur tillhör ordningen primater. Alla nu levande människor tillhör underarten Homo sapiens sapiens. Men det...