10 fakta du antagligen inte visste om Hollywood-filmer

06John Wayne populäraste filmstjärnan för huvudroller…
Den Hollywoodstjärna som spelade flest ledande roller i filmer var John Wayne (1907-1979), som var med i totalt 153 filmer. Stjärnan med de flesta skärmkrediter är John Carradine (1906-1988), som har varit med i över 230 filmer.

07

Bela Lugosis användes som osmickrande modell av Disney…
Bela Lugosis
(1882-1956 (se bild nedanför)) ansikte användes som en modell för satan i Walt Disneys produktion Fantasia (1940). Lugosi var känd för att spela greve Dracula både på scener och på biografer.

08Världens dyraste film…
Med en påstådd budget på 280 miljoner dollar är Avatar (2009) en av de dyraste filmerna genom tiderna. Ordet ”avatar” är sanskrit för ”inkarnation” och används i hinduiska skrifter för att hänvisa till ”Guds mänskliga inkarnationer”.

09

Film tack vare Thomas Edison…
Thomas Edison (se bild nedanför) uppfann de första rörliga bilderna, som var små filmbilder som kunde ses i en liten låda. Inledningsvis motsatte han sig att visa filmer på storskärm, eftersom han tyckte att enhandsuppvisningar skulle vara mer lönsamt.

Bötfälld för fult språk…
David O. Selznick
blev bötfälld på 5 000 dollar för repliken ”Frankly my dear, I don’t give a damn” i Borta Med Vinden (1939). Den Katolska Legion av Anständighet gav filmen ett ”B” i betyg, med hänvisning till att filmen var ”moraliskt opassande för alla”.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om hemligheter i storfilmer

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar