10 fakta du antagligen inte visste om kryddor

Kryddor består traditionellt sett av ätliga växter som tillsätts i mat på grund av sin smak, arom och färg. Det absolut vanligaste att använda till matlagning är bordssalt, men eftersom det tillhör mineralsalt (natriumklorid) räknas det inte in till familjen kryddor. Kryddor kan även användas till annat än matlagning – som exempelvis till medicin, färgämnen och parfymtillverkning. Nedan följer ytterligare tio fakta som du antagligen inte kände till om ämnet!





01Snacka om starkt…
Trinidad Moruga Scorpion chili (även känd som ”Butch T”), världens femte starkaste chili, kan bränna sig igenom en skyddande latexhandske. Chilin kan mätas i 1 463 700 scoville. Detta kan jämföras med en ordinarie chili, som ligger på mellan 2 500 – 8 000 scoville[källa]

02Det måste ha sett väldigt kul ut…
Forntida greker och romare trodde att basilika (se bild nedan) bara skulle växa om man skrek vilda svordomar. Likaså var man tvungen att skrika och svära när man sådde dess frön[källa]

03Ut och leta daggmaskar – kryddorna har du säkerligen i skåpet hemma redan…!
Daggmaskar ska vara berikade med protein till 82%. De ska dessutom innehålla mycket Omega 3 och gå väldigt bra ihop med kummin och curry. Visst låter det som ett smaskigt och hälsosamt tilltugg? [källa]

04

Överdosera aldrig muskot…
Muskot (se bild nedanför) är en psykotropisk krydda, och i tillräckligt höga doser kan den orsaka hallucinationer, vanföreställningar och en domnande känsla i kroppen. [källa]

05Kanelutmaningen – en livsfara…
Den så kallade ”kanelutmaningen” – där man ska svälja en sked med kanel under 60 sekunder utan att dricka vatten – är egentligen väldigt farlig. Flera personer har blivit akut inlagda på sjukhus och i värsta fall kan kanelutmaningen orsaka långvariga skadorlungorna[källa]

Fortsätt läsningen på nästa sida >>



Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar