Välj en sida

Skator (Pica på latin) tillhör släktet kråkfåglar. De karaktäriseras av sin långa, kilformade stjärt. Deras näbb och fötter är ganska grova och de har en svartvit fjäderdräkt. Med största sannolikhet ser du ganska ofta skatorna som flyger omkring där uppe i skyn vid mildare temperaturer, men hur mycket vet du egentligen om fågeln? Trots att den med största sannolikhet var en av de första du lärde dig. Här är tio fakta som du säkert inte kände till sedan tidigare!

Förökar sig likt kaniner…

Om du tycker att vi har haft en stor ökning av skator i Sverige under de senaste decennierna är det ingenting mot Storbritannien! Där har antalet skator fyrdubblats under de senaste 35 åren! Ökningen har varit särskilt märkbar i förortsområden.

Pendlar mellan köttätande och vegetarianism…

Under vintern är skatans diet till största del vegetarisk. Under sommaren däremot äter de helst ryggradslösa djur. Under våren däremot blir de rena rama jägarna och letar helst föda hos sångfåglars nykläckta och ägg.

Häckningsåsikterna går isär…

Åsikterna går isär mycket om effekterna av skator på häckande fåglar. De flesta studier tyder på att deras inverkan är minimal, men där skator har tagits bort, har häckningsframgången av sångfåglar förbättras.

Bilar kan vara en orsak till ökningen…

Forskare tror att ökningen av just fågelarten har blivit till tack vare att så många djur blir påkörda av bilar, vilket ger fåglarna riktig föda året om.

Försöker reducera populationen…

Åter till Storbritannien; där har ökningen av fågelarten blivit ett såpass bekymrande problem att både regeringen och privatpersoner har börjat sätta ut fällor för att fånga in fåglarna, så att de senare kan eliminera dem.

10 fakta du antagligen inte visste om mammutar

10 fakta du antagligen inte visste om mammutar

Mammutar (Mammuthus) är ett utdött släkte elefantdjur som härstammar från elefanter, som för cirka 3 miljoner år sedan vandrade norrut från den afrikanska regionen. Man vet med säkerhet att mammutar har funnits i Afrika, Europa, Asien och Nordamerika, då man har...

10 fakta du antagligen inte visste om flamingor

10 fakta du antagligen inte visste om flamingor

Jag kan omöjligt vara den enda som vill säga "flamingos" istället för "flamingor"? Men uppenbarligen ska "flamingor" vara den korrekta termen, så jag får väl helt enkelt försöka att anpassa mig. Oavsett vad, så är flamingor (Phoenicopteridae) en familj med stora...

10 fakta du antagligen inte visste om grävlingar

10 fakta du antagligen inte visste om grävlingar

Grävlingar (Meles meles) är ett rovdjur tillhörande familjen mårddjur. Den europeiska grävlingen förekommer i Eurasien och är en av tre arter i släktet Meles. Har du kanske stött på någon grävling ute i det vilda någon gång? Då bör du känna till dessa tio punkter om...