4
4 poäng

Skator (Pica på latin) tillhör släktet kråkfåglar. De karaktäriseras av sin långa, kilformade stjärt. Deras näbb och fötter är ganska grova och de har en svartvit fjäderdräkt. Med största sannolikhet ser du ganska ofta skatorna som flyger omkring där uppe i skyn vid mildare temperaturer, men hur mycket vet du egentligen om fågelarten? Trots att den med största sannolikhet var en av de första du lärde dig. Här är tio fakta som du säkert inte kände till sedan tidigare!

Förökar sig likt kaniner…

Om du tycker att vi har haft en stor ökning av skator i Sverige under de senaste decennierna är det ingenting mot Storbritannien! Där har antalet skator fyrdubblats under de senaste 35 åren! Ökningen har varit särskilt märkbar i förortsområden.

Pendlar mellan köttätande och vegetarianism…

Under vintern är skatans diet till största del vegetarisk. Under sommaren däremot äter de helst ryggradslösa djur. Under våren däremot blir de rena rama jägarna och letar helst föda hos sångfåglars nykläckta ungar och ägg.

Häckningsåsikterna går isär…

Åsikterna går isär mycket om effekterna av skator på häckande fåglar. De flesta studier tyder på att deras inverkan är minimal, men där skator har tagits bort, har häckningsframgången av sångfåglar förbättras.

Våra bilar kan vara en orsak till ökningen…

Forskare tror att ökningen av just fågelarten har blivit till tack vare att så många djur blir påkörda av bilar, vilket ger fåglarna riktig föda – året om.

Britterna försöker att reducera populationen…

Åter till Storbritannien; där har ökningen av fågelarten blivit ett så pass bekymrande problem att både regeringen och privatpersoner har börjat sätta ut fällor för att fånga in fåglarna, så att de senare kan eliminera dem.

Hatten av för skatan…

Förr i tiden var det lite av en tradition på landsbygden att höja hatten varje gång man såg en skata. Men tack vare fågelns överbefolkning och hattarnas utdöende är det inte längre någon som gör detta.

Inte så stora som de ser ut…

Skatan ser avsevärt mycket större ut än vad den faktiskt är. Anledningen är att dess stjärtfjädrar tar upp cirka halva dess kroppsstorlek, vilket också lurar ögat.

Finns nästan överallt – men inte på Island…

Du kan hitta skator i princip över hela kontinenten. Allt från södra Spanien och Grekland upp till Lappland. Däremot har de hittills inte lyckats med bedriften att befolka vissa öar, exempelvis Korsika, Sardinien och Island.

Icke-häckande skator är modigare…

Par förblir oftast inom sina vana territorium, men icke-häckande skator rör sig gärna i större utsträckning i små flockar.

Charmar gärna sin tänkta partner med en unik dans

Skator är inte bara smarta – de har också en unik dans! För att charma en partner kan de utföra en förförisk ”vinglek”. En fjäderdans av kärlek, med andra ord!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

4
4 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
3
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
2
win