Skator (Pica på latin) tillhör släktet kråkfåglar. De karaktäriseras av sin långa, kilformade stjärt. Deras näbb och fötter är ganska grova och de har en svartvit fjäderdräkt. Med största sannolikhet ser du ganska ofta skatorna som flyger omkring där uppe i skyn vid mildare temperaturer, men hur mycket vet du egentligen om fågeln? Trots att den med största sannolikhet var en av de första du lärde dig. Här är tio fakta som du säkert inte kände till sedan tidigare!

Förökar sig likt kaniner…

Om du tycker att vi har haft en stor ökning av skator i Sverige under de senaste decennierna är det ingenting mot Storbritannien! Där har antalet skator fyrdubblats under de senaste 35 åren! Ökningen har varit särskilt märkbar i förortsområden.

Pendlar mellan köttätande och vegetarianism…

Under vintern är skatans diet till största del vegetarisk. Under sommaren däremot äter de helst ryggradslösa djur. Under våren däremot blir de rena rama jägarna och letar helst föda hos sångfåglars nykläckta och ägg.

Häckningsåsikterna går isär…

Åsikterna går isär mycket om effekterna av skator på häckande fåglar. De flesta studier tyder på att deras inverkan är minimal, men där skator har tagits bort, har häckningsframgången av sångfåglar förbättras.

Bilar kan vara en orsak till ökningen…

Forskare tror att ökningen av just fågelarten har blivit till tack vare att så många djur blir påkörda av bilar, vilket ger fåglarna riktig föda året om.

Försöker reducera populationen…

Åter till Storbritannien; där har ökningen av fågelarten blivit ett såpass bekymrande problem att både regeringen och privatpersoner har börjat sätta ut fällor för att fånga in fåglarna, så att de senare kan eliminera dem.

10 fakta du antagligen inte visste om Golden Retrievers

10 fakta du antagligen inte visste om Golden Retrievers

Att hundar av rasen Golden Retrievers älskar att simma och bada är nog ingen större nyhet för varken hundägare eller hundintresserade. Den amerikanska kennelklubben var den första att erkänna rasen som en egen ras, detta skedde dock så sent som 1925. Ordet ”Retriever”...

10 fakta du antagligen inte visste om gamar

10 fakta du antagligen inte visste om gamar

Gamar är en benämning som används för två distinkta grupper av rovfåglar vars systematik är under diskussion. Gemensamt för gamar är att de olika arterna i stor utsträckning livnär sig som asätare. De flesta gamar återfinns i öknar och på savanner. Nedan finner du tio...

10 fakta du antagligen inte visste om orangutanger

10 fakta du antagligen inte visste om orangutanger

Orangutanger (Pongo) är ett släkte som tillhör människoaporna och som finns i Malaysias och Indonesiens djungler. Namnet kommer ifrån det malajiska och indonesiska uttrycket "Orang Hutan", som betyder "skogsmänniska". Orangutanger lever nästan hela livet i träden i...