6
6 points

Kängurus är en sorts pungdjur från familjen kängurudjur (Macropodidae på latin). Känguruer utgör ingen systematisk taxon, utan begreppet används framförallt för storvuxna arter av släktet Macropus, bland andra röd jättekänguru och grå jättekänguru. På svenska betraktas dock ibland kängurudjur och känguru som synonymer. Detta stora pungdjur kommer ursprungligen bara från Australien och det finns cirka 45 olika arter, vilket många kanske inte kände till. Pungdjur betyder att honan har en slags påse på magen som kallas pungsäck. Ungen kryper in där när den är nyfödd och är lika liten som en människas tumme. Där inne har den det skönt och suger på mammans spene i ett halvår innan den kan börja klara sig själv. Nedan följer tio fakta som du absolut bör känna till om kängurus, speciellt om du har planerat en resa till Australien!

Forskare vill överföra fjärt-bakterier från kängurus till kor…

Kängurus avger knappt någon metangas, vilket på rak arm innebär att de inte släpper ut någon större mängd metangas när de släpper sig. Forskarna försöker att skörda bakterierna från kängurusläktet till kor, vilket skulle minska utsläppen av växthusgaser. Detta eftersom metangasutsläppen från kor är ett större problem än avgasutsläppen från bilar.

Hanen spänner sina biceps vid parningsperioden…

Kanske inte helt olikt människan försöker hanen att imponera på honan när de vill para sig genom att spänna upp sina muskler, speciellt biceps. Att ha stora biceps inom känguruvärlden är något oerhört attraktivt för honorna, och den hanen med störts biceps brukar oftast få mest tur när det kommer till parningen.

En känguru dränker gärna sina fiender i vatten…

Kängurus är smartare än vad man kan tänka sig. Om de känner sig hotade eller efterföljda, hör de inte till ovanligheten att de försöker dra sig mot ett vattendrag. Detta för att de ska kunna dränka sina efterföljande fiender i vattnet.

En myt att de inte kan gå med sina ben…

Du har säkert vid något tillfälle fått höra att kängurus inte kan gå oberoende av varandra med sina ben, och att det är därför som de hoppar för att ta sig framåt – men detta stämmer inte riktigt. Känguruer kan röra sina ben oberoende av varandra och kan gå, klättra och hoppa på olika sätt. Känguruer är faktiskt duktiga på att gå långa sträckor med sina bakben och svansen som stöd. Hoppning är dock en snabb och effektiv metod för dem att förflytta sig på korta avstånd. De har starka bakben och en anpassad anatomi som gör det lättare för dem att hoppa och spara energi.

De har även visat tecken på sympati och godtrogenhet…

Kängurun Lulu blev nyheter världen över, men inte för att han räddades som känguruunge och fostrades av en bonde och hans familj. Kängurun blev nämligen världsnyheter när en gren föll från ett träd och slog bonden medvetslös. Lulu stannade hos bonden och gjorde läten ända fram till mannens familj kom hem, vilket troligen också räddade livet på honom.

De vet också hur de ska använda sina biceps…

Och på tal om biceps: en känguru vet hur man använder sig utav strypgrepp och vad det har för effekt på sin motståndare när de slåss mot andra kängurus. Även att de sparkas hör inte alls till ovanligheten. Oftast hamnar de i slagsmål under parningsperioder där de slåss om honorna.

Alla kängurus är vänsterhänta…

De flesta människorna är högerhänta, men cirka 15% av befolkningen är vänsterhänta. En avsevärt mindre del är lika skickliga med bägge händerna. Men hos kängurus är allihopa – oavsett kängururas – vänsterhänta.

Hanen har en tvådelad penis…

Honor har tre vaginor. De två utanför är för att ta emot spermier och leder till två livmödrar. Den mellersta vaginan är till för förlossningen. Hanarna har en tvådelad penis, under testiklarna.

Fler dör av kängurus än av hajar…

I Australien blir fler dödade av kängurus än av hajar årligen. Detta kanske inte är helt oväntat, men en känguru kan bli ruggigt aggressiv, speciellt under parningsperioder eller om de känner sig hotade när de har barn.

De både springer snabbt och hoppar långt…

En röd jättekänguru kan nå en topphastighet på hela 56 km/h med sina skutt, och kan hoppa över åtta meter långt. De hör heller inte till ovanligheten att de hoppar så högt som 1.8 meter upp i luften.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

6
6 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
1
lol
omg omg
4
omg
win win
3
win