Känguruer är en sorts pungdjur från familjen kängurudjur (Macropodidae på latin). Känguruer utgör ingen systematisk taxon, utan begreppet används framförallt för storvuxna arter av släktet Macropus, bland andra röd jättekänguru och grå jättekänguru. På svenska betraktas dock ibland kängurudjur och känguru som synonymer. Detta stora pungdjur kommer ursprungligen bara från Australien och det finns ca 45 olika arter, vilket många kanske inte kände till. Även i Frankrike finns en liten, liten del vilda kängurus. Pungdjur betyder att honan har en slags påse på magen som kallas pungsäck. Ungen kryper in där när den är nyfödd och är lika liten som en människas tumme. Där inne har den det skönt och suger på mammans spene i ett halvår innan den kan börja klara sig själv. Nedan följer tio fakta som du absolut bör känna till om kängurus, speciellt om du har planerat en resa till Australien!

Forskare vill överföra fjärt-bakterier från kängurus till kor…

Kängurus avger knappt någon metangas, vilket på rak arm innebär att de inte släpper ut någon metangas när de släpper sig. Forskarna försöker att skörda bakterierna från kängurusläktet till kor, vilket skulle minska utsläppen av växthusgaser. Detta eftersom metangasutsläppen från kor är ett större problem än avgasutsläppen från bilar.

Hanen spänner sina biceps vid parningsperioden…

Kanske inte helt olikt människan försöker hanen att imponera på honan när de vill para sig genom att spänna upp sina muskler, speciellt biceps. Att ha stora biceps inom känguruvärlden är något oerhört attraktivt hos honorna, och den hanen med störts biceps brukar oftast få mest tur när det kommer till parningen.

En känguru dränker gärna sina fiender i vatten

Kängurus är smartare än vad man kan tänka sig. Om de känner sig hotade eller efterföljda, hör de inte till ovanligheten att de försöker dra sig mot ett vattendrag. Detta för att de ska kunna dränka sina efterföljande fiender i vattnet.

Det finns en anledning till att de hoppar…

Rasen är kanske som mest känd för sitt skuttande och hoppande när de ska ta sig framåt. Men det finns en anledning till detta beteende; de kan nämligen inte röra sina ben självständigt eller separat, vilket resulterar i att hoppa är det enda sätt att ta sig fram på.

De har även visat tecken på sympati och godtrogenhet…

Kängurun Lulu blev nyheter världen över, men inte för att han räddades som känguruunge och fostrades av en bonde och hans familj. Kängurun blev nämligen världsnyheter när en gren föll från ett träd och slog bonden medvetslös. Lulu stannade hos bonden och gjorde läten ända fram till mannens familj kom hem, vilket troligen också räddade livet på honom.

10 fakta du antagligen inte visste om Golden Retrievers

10 fakta du antagligen inte visste om Golden Retrievers

Att hundar av rasen Golden Retrievers älskar att simma och bada är nog ingen större nyhet för varken hundägare eller hundintresserade. Den amerikanska kennelklubben var den första att erkänna rasen som en egen ras, detta skedde dock så sent som 1925. Ordet ”Retriever”...

10 fakta du antagligen inte visste om gamar

10 fakta du antagligen inte visste om gamar

Gamar är en benämning som används för två distinkta grupper av rovfåglar vars systematik är under diskussion. Gemensamt för gamar är att de olika arterna i stor utsträckning livnär sig som asätare. De flesta gamar återfinns i öknar och på savanner. Nedan finner du tio...

10 fakta du antagligen inte visste om orangutanger

10 fakta du antagligen inte visste om orangutanger

Orangutanger (Pongo) är ett släkte som tillhör människoaporna och som finns i Malaysias och Indonesiens djungler. Namnet kommer ifrån det malajiska och indonesiska uttrycket "Orang Hutan", som betyder "skogsmänniska". Orangutanger lever nästan hela livet i träden i...