10 fakta du antagligen inte visste om ödlor

Ödlor (Lacertilia på latin) är en underordning i klassen kräldjur. De är den artrikaste kräldjursgruppen och förekommer i många olika habitat världen över, utom på Antarktis. Variationen i utseende och levnadssätt är stor, från komodovaranen som kan bli över tre meter lång till de minsta geckoödlorna som bara blir några få centimeter långa. I alla tider har ödlor också varit ett populärt husdjur i våra hem, och just du kanske äger en? Eller funderar på att införskaffa en ödla av något slag? I så fall bör du läsa de här tio lite mindre välkända fakta om just ödlan!
01Över 6 000 arter av ödlor…
Det finns 6 263 kända arter av ödlor här i världen. Av de 6 263 arterna är endast två arter giftiga. Deras gift är dock inte så starkt att de kan döda en människa, men det orsakar en akut och olidlig smärta.

02De trivs överallt – förutom på Antarktis…
Ödlan är en minst sagt en utbredd djurart och finns i hela världen förutom på kontinenten Antarktis. Vissa ödlearter kan väga upp till 165 kilo och kan bli uppåt 30 år gamla. 

odlor01

03Ödlor tas ofta för att vara ormar…
Det finns ett fåtal arter av ödlan som liknar ormar, eftersom deras ben är så små att de inte är synliga, eller i vissa fall saknar ben överhuvudtaget. Det är inte helt ovanligt att människan tar miste på ödlan som en orm istället. Att skilja en ödla från en orm beror på om djuret har ögonlock och yttre öron, och om fallet är så är det alltså en ödla – inte en orm.

04

Världens största ödla kan bli över 3 meter lång…
Komodovaran (se bild nedanför) är den största ödlan av dem alla. Det har endast setts till vid Komodo-öarna i Indonesien. De är i allmänhet över tre meter långa med svansen inräknad och är så kraftfulla att även större djur än deras egen storlek blir offer vid ett aggressivt möte. Vid några få tillfällen har de även lyckats döda människor.

odlar2

05Ödlor luktar med hjälp av sin tunga…
Man ser ofta ödlorna räcka ut sin tunga fram och tillbaka. De gör detta för att lukta. Ja, de luktar genom att smaka på luften runt dem. De kan smaka på luften eftersom de har något som kallas som för det vomeronasala organet.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar