10 fakta du antagligen inte visste om ödlor

06Ingen risk för dåliga tänder…!
Visste du att ödlornas tänder ersätts varje gång de tidigare uppsättningarna av tänder ramlar ut? Det är dock inte alla ödlearter som har den turen att få sina tänder ersatta gång på gång.

07

En ödla behöver inte dricka vatten så ofta…
När det finns brist på vatten i kroppen, sparar de vattnet och utsöndrar bara saltet. Du kan faktiskt se en vit rest på deras kroppar ibland, som är rester av saltet de tidigare har utsöndrat.

odlor3

08Endast en ödleart har stämband…
Det finns bara en enda ödleart som föds med stämband; geckoödlan. Resterande 6 262 arter föds utan stämband och kan inte göra några läten ifrån sig alls. De kommunicerar bara med hjälp av kroppsspråk.

09

Kameleonter ändrar inte alls färg av deras omgivning…
Att kameleonter (se bild nedanför) ändrar färg på grund av deras omgivning stämmer inte alls. De ändrar snarare färg beroende på deras humör, temperatur, hälsa, kommunikation och ljus. Det är en visuell signal för aggression eller parningsbeteende med mera.

odlar4

010Somliga ödlearter kan skilja mellan färgnyanser…
Några ödlor har en enastående syn och de har även ett färgseende som kan skilja mellan olika färgnyanser, vilket är ganska ovanligt hos kräldjur. Detta gäller dock inte alla ödlearter, utan bara ett fåtal.
Läs även
Ormar-fokus
10 fakta du antagligen inte visste om ormar

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar