10 fakta du antagligen inte visste om popcorn

Är det någon som inte associerar popcorn med bio? Mjo, min egen mor kanske, som trycker i sig popcorn likt det vore någon form av överlevnadsnäring. Men för oss alla andra som tycker att popcorn äts bäst i samband med en bra film kan vi nu roa oss med tio fakta om popcorn. Livsviktig fakta, med andra ord!

01) Opoppade popcorn bör aldrig förvaras i kylskåpet. Kylskåpet kommer att torka ut fukten i kärnorna. Utan fukten blir det svårigheter för kärnorna att bli till popcorn när du värmer dem över spisen eller i mikron. Den idealiska platsen för att lagra popcorn är i ett svalt och torrt skåp.

02) När en kärna poppas och blir till popcorn kan den lyfta nästan en hel meter upp i luften.

03) Popcorn har mer protein än något annan spannmål. Det har också mer järn än ägg och rostbiff. Likaså innehåller popcorn mer fibrer än vad chips gör.

popcorn1

04) Det finns faktiskt två olika former av popcorn; den ena är formad som en ”snöflinga” och den andra som en ”svamp”. Biografer är mest angelägna om att sälja de ”snöflingsliknande” popcornen då de är mycket större än de andra.

05) ”Orville Redenbacher” är världens mest säljande popcornmärke i hela världen. Skaparen bakom detta märke, Orville, började att odla majs 1919, när han bara var 12 år gammal. Ett sinne för affärer, med andra ord.

06) Förr i tiden, under antika romartiden, värmde man upp sand i en brasa, och lade sedan sanden mot popcornkärnorna. Vips, så hade man nypoppade och smaskiga popcorn!

07) Cirka 30% av all världens popcornförsäljning sker på biografer.

popcorn2

08) USA är det land där det äts mest popcorn i hela världen. Då kanske det inte heller är så konstigt att det också är det land som står för den mesta popcornproduktionen i världen.

09) En amerikansk elektronikexpert, Perry Spencer, uppfann mikrovågspopcorn. När han stannade framför ett effektrör som kallades ”magnetron” år 1945, kände han en ”konstig” känsla och märkte att röret hade smält hans chokladkaka som han hade i fickan. Han bestämde sig för att se om det skulle fungera att poppa popcorn med den, vilket det turligt nog gjorde.

10) Det finns bevis på att popcorn åts redan 4 700 år före Kristus, vilket gör det till en av de äldsta formerna av majs.

BONUS) Det får plats cirka 1 600 popcornkärnor i en kopp. Det har du väl legat sömnlös om nätterna och funderat på, va?

Läs även
filmerfokus
10 fakta du antagligen inte visste om kända filmer

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar