2
2 points

Är det någon som inte associerar popcorn med bio? Mjo, min egen mor kanske, som trycker i sig popcorn likt det vore någon form av överlevnadsnäring. Men för oss alla andra som tycker att popcorn äts bäst i samband med en bra film kan vi nu roa oss med tio fakta om popcorn. Livsviktig fakta, med andra ord!

Bör aldrig någonsin kylskåpsplaceras…

Opoppade popcorn bör aldrig förvaras i kylskåp. Kylskåpet kommer att torka ut fukten i kärnorna. Utan fukten blir det svårigheter för kärnorna att bli till popcorn när du värmer dem över spisen eller i mikron. Den idealiska platsen för att lagra popcorn är i ett svalt och torrt skåp.

Kan flyga en meter upp…

När en kärna poppas och blir till det smaskiga snackset kan den lyfta nästan en hel meter upp i luften. Och ja, det finns faktiskt någon stackare som har mätt detta.

Mer fiberrikt än chips…

Popcorn har mer protein än något annan spannmål. Det har också mer järn än ägg och rostbiff. Likaså innehåller det mer fibrer än vad chips gör.

Två olika typer…

Det finns faktiskt två olika former av popcorn; den ena är formad som en ”snöflinga” och den andra mer som en ”svamp”. Biografer är mest angelägna om att sälja de ”snöflingsliknande” popcornen då de är mycket större och ser mer tilltalande ut än den andra formen.

12-åring lade grunden till det största popcornföretaget…

Orville Redenbacher är världens mest säljande popcornmärke i hela världen. Skaparen bakom detta märke, Orville, började att odla majs år 1919, när han bara var 12 år gammal. Ett sinne för affärer, med andra ord.

Så poppade popcornen man under romartiden…

Förr i tiden, under antika romartiden, värmde man upp sand i en brasa, och lade sedan sanden mot popcornkärnorna. Vips, så hade man nypoppade och smaskiga popcorn!

Ingen bio utan popcornen…

Cirka 30% av all världens popcornförsäljning sker på biografer. Under depressionen i USA1930-talet var det en billig matkälla, och biografer såg det som en lönsam produkt att sälja. Biograferna kunde öka sina intäkter genom att sälja popcorn till filmerna, och det ledde till den långvariga traditionen att förknippa popcorn med biobesök.

Kanske inte helt oväntat…

USA är det land där det äts mest popcorn i hela världen. Då kanske det inte heller är så konstigt att det också är det land som står för den mesta popcornproduktionen i världen.

Tack vare choklad har vi mikrovågspopcorn…

En amerikansk elektronikexpert, Perry Spencer, uppfann mikrovågspopcorn. När han stannade framför ett effektrör som kallades ”magnetron” år 1945, kände han en ”konstig” känsla och märkte att röret hade smält hans chokladkaka som han hade i fickan. Han bestämde sig för att se om det skulle fungera att poppa popcorn med den, vilket det turligt nog gjorde.

Åts redan för tusentals år sedan…

Det finns bevis på att popcorn åts redan 4 700 år före Kristus, vilket gör det till en av de äldsta formerna av majs.

Svaret på det vi alla har frågat oss…

Det får plats cirka 1 600 popcornkärnor i en normalstor kopp. Det har du väl legat sömnlös om nätterna och funderat på, va? Skönt att äntligen ha detta utrett!


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
2
wtf
fun fun
3
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
4
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win