10 fakta du antagligen inte visste om rosor

Vi fortsätter i Mors Dags tecken, och fler rosor än någon annan dag har sålts just idag. Men hur mycket kan du egentligen om blommorna som kan komma i så många olika färger? Har du gett din mamma några rosor idag? Här är en bukett av fakta om just rosor som kan vara kul att berätta för din mor! 01) Det finns inga rosor som är svart till färgen, även om det finns ett fåtal arter av rosor som kommer väldigt nära. Den turkiska Halfeti-rosen, även känd som ”The Black Rose av Turkey”, är en mycket sällsynt typ som visas som svart för ögat, men i själva verket är en väldigt mörkröd färg.

02) Den högsta rosenbusken som mätts upp har varit hela sju meter hög!

03) I åratal har florister försökt att skapa vad som verkade omöjligt så länge – en blå ros. Rosenbladen saknar enzym som behövs för att skapa ett blått pigment och florister och forskare har alltid misslyckats. Men under år 2009 gick det äntligen att tillämpa genetiken för den blå rosen!

rosor1

04) Den största rosenbusken till mängden har mätts upp i över totalt 200 000 rosor sammanlagt. Snacka om stor buske!

05) Fossiler av rosor har hittats vid flera tillfällen, och många av dem har mätts upp som så gamla som 35 000 000 år (!).

06) Bara tre sorters blommor nämns i bibeln vid sitt namn, rosen är en av dem.

07) Introducerad för världen år 2006, av den berömde floristen David Austin, Juliet-rosen (se bild nedanför) tog 15 år och kostade cirka 5 000 000 dollar (!) att föda upp. Det är världens utan tvekan dyraste rossort.

rosor2

08) Det kanske inte är allt för vanligt här i Sverige, men i andra länder är det inte ovanligt alls att just en ros eller två blandas ut i salladen som tilltugg. Rosorna innehåller nämligen mer C-vitamin än vad apelsin gör.

09) Ecuador är ett av världens största rosexportörer. Deras landyta täcks med hela 54% av rosor!

10) Frankrike är ett av de länder i Europa där just rosen säljer som bäst. Hela 60% av deras totala blomförsäljning är just rosbuketter, vilket också innebär att det årligen säljs cirka 600 000 000 rosor.

 

Läs även
blommorfokus
10 fakta du antagligen inte visste om blommor

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar