2
1 delning, 2 poäng

I trädgårdar och hjärtan har rosen länge stått som symbol för kärlek och skönhet. Denna blomma, buren av historiens vindar, bär med sig berättelser om passion, mysterium och tidlös romantik. Genom tiderna har rosen blivit en kulturell ikon och en vägledning genom mänsklighetens känslomässiga trädgård. I denna artikeln finner du tio fakta som du kanske inte hade en susning om när det kommer till rosor sedan tidigare!

Svarta rosor är inget annat än en enda stor myt…

Det finns inga rosor som är svarta till färgen, även om det finns ett fåtal arter av rosor som kommer väldigt nära. Den turkiska Halfeti-rosen, även känd som ”The Black Rose av Turkey”, är en mycket sällsynt typ som visas som svart för ögat, men i själva verket är en väldigt mörkröd färg.

Den blå rosen är ett väldigt nytt fenomen…

I åratal har florister försökt att skapa vad som verkade omöjligt så länge – en blå ros. Rosenbladen saknar enzym som behövs för att skapa ett blått pigment och florister och forskare har alltid misslyckats. Men under år 2009 gick det äntligen att tillämpa genetiken för den blå rosen! Och visst är den vacker?

Världens högsta rosenbuske…

Den högsta rosenbusken som någonsin har mätts upp har varit hela 4,5 meter hög! Denna rekordhållare var en ros av arten ”Cécile Brünner” och planterades i en trädgård i Kalifornien, USA.

En ros är en ros är en ros”…

I Bibeln nämns rosen som en symbol för skönhet och kärlek. Men den berömda frasen ”En ros är en ros är en ros”, som många tror står skrivet i bibeln, skrevs faktiskt av den moderna poeten Gertrude Stein och inte av bibliska författare!

De är åtminstone 35 miljoner år gamla…

Fossiler av rosor har hittats vid flera tillfällen, och många av dem har mätts upp som så gamla som 35 000 000 år (!).

Användes flitigt under medeltiden…

Under medeltiden användes rosenolja som parfym och luftrenare i hemmen, men det sägs också ha använts för att dölja dålig lukt under perioder av begränsad hygien.

Den perfekta Mors Dag-presenten…!

Introducerad för världen år 2006, av den berömde floristen David Austin, Juliet-rosen (se bild nedanför) tog 15 år och kostade cirka 5 000 000 dollar (!) att ta fram. Det är världens utan tvekan dyraste rossort.

Används i sallad i vissa kulturer…

Det kanske inte är allt för vanligt här i Sverige, men i andra länder är det inte ovanligt alls att just en ros eller två blandas ut i salladen som tilltugg. Rosorna innehåller nämligen mer C-vitamin än vad apelsin gör.

Ecuador är världens största ros-exportör…

Ecuador är för närvarande världens största exportör av rosor. Landet har blivit känt för sin högkvalitativa rosproduktion och står för en betydande andel av den globala handeln med snittblommor, särskilt rosor. Ecuador har gynnsamma klimatförhållanden och geografiska lägen för rosodling, vilket har gjort det till en ledande aktör på den internationella marknaden. Andra betydande producenter inkluderar Kenya, Colombia och Nederländerna.

600 miljoner rosor om året…

Frankrike är ett av de länder i Europa där just rosen säljer som bäst. Hela 60% av deras totala blomförsäljning är just rosbuketter, vilket också innebär att det årligen säljs cirka 600 000 000 rosor.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
1 delning, 2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win