Välj en sida

Vi fortsätter i Mors Dags tecken, och fler rosor än någon annan dag har sålts just idag. Men hur mycket kan du egentligen om blommorna som kan komma i så många olika färger? Har du gett din mamma några rosor idag? Här är en bukett av fakta om just rosor som kan vara kul att berätta för din mor!

Svarta rosor är inget annat än en enda stor myt…

Det finns inga rosor som är svarta till färgen, även om det finns ett fåtal arter av rosor som kommer väldigt nära. Den turkiska Halfeti-rosen, även känd som ”The Black Rose av Turkey”, är en mycket sällsynt typ som visas som svart för ögat, men i själva verket är en väldigt mörkröd färg.

Den blå rosen är ett väldigt nytt fenomen…

I åratal har florister försökt att skapa vad som verkade omöjligt så länge – en blå ros. Rosenbladen saknar enzym som behövs för att skapa ett blått pigment och florister och forskare har alltid misslyckats. Men under år 2009 gick det äntligen att tillämpa genetiken för den blå rosen!

Det skulle man ha i sin trädgård…!

Den högsta rosenbusken som mätts upp har varit hela sju meter hög!

Omnämns i bibeln…

Bara tre sorters blommor nämns i bibeln vid sitt namn, rosen är en av dem.

Över 35 miljoner år gamla…

Fossiler av rosor har hittats vid flera tillfällen, och många av dem har mätts upp som så gamla som 35 000 000 år (!).

10 fakta du antagligen inte visste om växter

10 fakta du antagligen inte visste om växter

Växter, även känt som "växtriket" (Plantae på latin) är ett av de riken vilka ingår i den biologiska systematiken. Studiet av växtriket kallas botanik. De gröna växterna indelas i divisioner och kan enkelt indelas i grönalger, mossor och kärlväxter. Nedan finner du...