10 fakta du antagligen inte visste om sjöstjärnor

Visst är sjöstjärnor fina? Och inte nog med att de är fina, de är även långlivade då de kan bli upp emot 35 år gamla. Här är ytterligare tio fascinerande fakta som du bör känna till om sjöstjärnorna i haven.

01) Sjöstjärnor har inga hjärnor. Speciella celler på deras hud samlar istället information om deras omgivning.

02) Det finns en sjöstjärna med 40 armar.

03) Sjöstjärnor har inget blod, utan har ett liknande blodomlopp med filtrerat havsvatten istället.

stjostjarna1

04) Sjöstjärnor kan, likt grodor, låta armen växa ut igen om den har blivit förlorad. Men till skillnad från andra djur kan också en avskuren arm växa ut till en fullt fungerande sjöstjärna också.

05) De fångar sitt byte med hjälp av små sugproppar som finns över hela kroppen. När de sedan ska äta sitt byte åker magen ut från kroppen. När de ätit färdigt åker magsäcken åter igen in i kroppen och livet leker vidare för den lilla sjöstjärnan.

06) Det måhända att sjöstjärnor saknar en hjärna, men de har åtminstone ögon. En rödliknande prick kan ses på varje arm, som fungerar som ett öga. Trots att de inte ser detaljer, eller bra alls för den delen, kan de uppfatta olika typer av ljus med hjälp av sina ögon.

07) Det finns över 2,000 olika typer av sjöstjärnor.

sjostjarna2

08) De flesta av oss ser sjöstjärnor som en form av havsdekoration, men i själva verket är de mer som en skräckfilm. Sjöstjärnor är nämligen kannibaler och är inte blyga alls för att äta upp sin kära vän.

09) En sjöstjärna kan byta kön likt många fiskar. Men skillnaden är att sjöstjärnor också kan byta tillbaka vid ett senare tillfälle, och sen tillbaka igen. Ja, hur många gånger som helst i princip.

10) En sjöstjärna av det kvinnliga könet kan producera upp till en miljon ägg åt gången. En miljon!

 

Läs även
fiskarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om fiskar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar