10 fakta du antagligen inte visste om Uranus

Jag skulle ljuga om jag inte stod för att planeten Uranus har ett oerhört roligt namn sett ur de engelsktalandes perspektiv. Planeten upptäcktes 1781 av William Herschel och består av hela 27 månar. Den planet vi vet mest om i Vintergatans galax är Mars, men 10fakta.se ska nog kunna redovisa en hel del nyttofakta om Uranus också! 

01) Tillhör du möjligtvis den grupp som klagar över att den svenska sommaren är för kort? Ja, då kanske du skulle bosätta dig på Uranus, där är sommaren 42 år lång!

02) Just på Uranus har man lyckats mäta upp den kallaste temperaturen på en planet i Vintergatans galax. Som kallast har man mätt upp hela -224 grader. Brr…

03) Uranus är minst sagt gigantisk. 63 jordklot får teoretiskt sett plats inuti Uranus.

uranus1

04) På Uranus råder det bara två säsonger; sommar och vinter. Men ärligt talat, vem behöver ens höst och vår?

05) Uranus månar är döpta efter karaktärer från Shakespeare och Påven Alexander.

06) Vindens hastighet på Uranus kan nå upp till 900 km/h. Kombinera denna vindstyrkan med -224 grader kyla så har du helt plötsligt ett jättebehov av en brasa.

07) Ytan graviditet på Uranus, Saturnus, Venus och Neptunus är i stort sett identisk med jordens

uranus2

08) Till skillnad från de andra planeterna som kretsar runt Solen ”snurrar” istället Uranus runt stjärnan då planeten istället roterar i sidoläge.

09) Det tar Uranus hela 84 år att ta sig ett varv runt solen. Jämfört med jordens ett år.

10) Bara ett enda rymdskepp har flugit förbi Uranus. Detta skedde av Voyager 2 1986 och lyckades ta den första närbilden på planeten från ett avstånd på 81,500 km.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar