10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

Neptunus är den åttonde planeten från solen – en så kallad gasjätte, och har fått sitt namn efter havsguden Neptunus i romersk mytologi. Eftersom Pluto numer är klassad som en dvärgplanet innebär det alltså att Neptunus är den planet som är längst ut i solsystemet. Med detta sagt kommer här tio fakta som du antagligen inte kände till om vår kära gasjätte.

01Var ytterst även mellan 1979 – 1999…
Den 24 augusti 2006, då den Internationella astronomiska unionen beslutade att Pluto inte längre var en planet, blev Neptunus den yttersta planeten i solsystemet. Neptunus var dock den yttersta planeten i solsystemet även mellan åren 1979 och 1999, eftersom Pluto då låg närmare solen än Neptunus.

02Upptäcktes av matematisk beräkning…
Neptunus upptäckt har en historia, till skillnad från någon annan planet. Att planeten upptäcktes berodde på oegentligheter i Uranus omloppsbana. När forskare märkte detta trodde de att något drog Uranus mot det och orsakade oegentligheter i sin väg. Därefter beräknade de positionen för det andra objektet och upptäckte senare planet Neptunus. Det är den enda planeten vars plats förutspåddes med matematisk beräkning.

03Lika gammal som solen…
Man vet inte helt säkert, men forskare tror att planetens ålder är ungefär densamma som vår sols ålder. Det vill säga närmare 4,5 miljarder år.

04

164,8 år för att ta sig runt solen…
Neptunus är den mest avlägsna planeten från solen. Det tar 164,8 jordår för planeten att nå ett varv runt solen via sin omloppsbana. Sedan Neptunus upptäcktes år 1846 har den endast genomfört ett varv runt solen, vilket då skedde år 2011.

05En oerhört stark gravitationskraft…
Neptunus har en mycket stark gravitationskraft och rankas på en andra plats, efter Jupiter, i gravitationskraften bland alla planeter i solsystemet.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar