2
2 poäng

Den sista avrättningen i Sverige ägde rum den 23 november 1910. Den dömde mannen hette Alfred Ander och han avrättades genom halshuggning. Efter den händelsen infördes flera reformer och ändringar i strafflagstiftningen som gradvis ledde till avskaffandet av dödsstraffet i Sverige år 1921. Om herr Ander hade några sista ord är okänt, och det är främst i USA som fångarna har en möjlighet att få säga sitt sista ord innan avrättningen verkställs. En del fångar ångrar sina synder – medan andra bara säger rent ut sagt kusliga saker! Nedan finner du tio dödsdömda fångars sista ord innan de avrättades!

George Appel…

George Appel avrättades för mordet på en polis vid namn Charles H. Goddard. Händelsen ägde rum den 14 december 1927 i New York City i USA. Appel hade blivit stoppad av polisen för att ha betett sig misstänkt, och under konfrontationen sköt han och dödade polisen. Han greps senare och ställdes inför rätta. Han blev funnen skyldig till mordet och dömdes till döden genom elektrisk stol.

Den avrättades sista ord: Ptja, gott folk, ni kommer snart att se ett ugnsbakat äpple.

Aileen Wournos…

Aileen Wuornos (på bilden nedanför) var en amerikansk seriemördare som avrättades i delstaten Florida i USA. Hon dömdes och avrättades för morden på sju män under perioden 1989 – 1990. Wuornos påstod att hon handlade i självförsvar mot män som hade försökt att våldta eller angripa henne under prostitution, men juryn fann henne skyldig till morden och hon dömdes till döden. Wuornos avrättades genom att få en dödlig injektion den 9 oktober 2002. Hennes fall väckte stor uppmärksamhet och debatt om rättvisamentala hälsa och rättigheter för kvinnor i rättssystemet. Vissa anhängare hävdade att Wuornos var ett offer för övergrepp och att hennes handlingar var en följd av trauma och självförsvar, medan andra ansåg att hon var en farlig mördare som förtjänade dödsstraffet.

Den avrättades sista ord: ”Jag skulle bara vilja säga att jag seglar med The Rock och att jag kommer att komma tillbaka, som i filmen ”Independence Day”, med Jesus, den 6 juni. Jag kommer tillbaka.” 

Daniel Wayne Cook…

Daniel Wayne Cook och hans medbrottsling, John Matzke, var involverade i en rad brutala mord och sexuella övergrepp under perioden 1987 – 1988. De båda dömdes för morden på Carlos Cruz-Ramos och Kevin Swaney. Offren utsattes för tortyr och våld innan de mördades. Cooks avrättning ägde rum efter att han hade genomgått flera rättsliga överklaganden och prövningar. Han avrättades i den amerikanska delstaten Arizona genom att få en dödlig injektion den 8 augusti 2012.

Den avrättades sista ord: ”Jag skulle vilja be om ursäkt till offrens familjer. Jag vet att det inte räcker… Var var jag? Till mina advokater, tack. Red Robin (hamburgerkedja i USA, reds anm.), mums. Jag är klar. Jag älskar er.”

Thomas Arnold Kemp Jr…

Collegestudenten Hector Juarez kidnappades av Thomas Arnold Kemp Jr. (bilden nedanför) och hans medbrottsling, Jeffrey Logan, på parkeringsplatsen till lägenhetskomplexet där han bodde. Logan skulle senare rapportera till polisen att han och Kemp tvingade Juarez att ta ut pengar med ett bankomatkort och sedan körde honom till ett avlägset område och sköt honom. De stal hans bil och körde sedan till Colorado. Vid rättegången uppgav Kemp att hans största misstag var att han inte dödade Logan också. På flykt skulle paret senare kidnappa ett par i Colorado. När paret så småningom flydde gick Logan till polisen. Medbrottslingen Logan ställdes först inför rätta och dömdes till livstids fängelse för mordet. Thomas Arnold Kemp Jr. dömdes däremot till döden genom en dödlig injektion, vilket verkställdes den 25 april 2012.

Den avrättades sista ord: ”Jag ångrar ingenting!”

Eddie Slovik…

Eddie Slovik avrättades år 1945 på grund av desertering under andra världskriget. Han var en amerikansk soldat som tjänstgjorde i den amerikanska armén under kriget. Slovik avvek från sin enhet och försökte undvika stridstjänst genom att gå under jorden i Frankrike. När han senare greps och återförenades med sin enhet, erkände han att han avsiktligt hade undvikit stridstjänst. Desertering, särskilt under krigstid, betraktas som en allvarlig militäröverträdelse. I Sloviks fall beslutade den amerikanska armén att bestraffa honom genom att genomföra en avrättning för att sända en stark signal om disciplin och för att avskräcka andra från att begå liknande brott. Eddie Slovik blev den första amerikanska soldaten att avrättas för desertering sedan det amerikanska inbördeskriget. Han avrättades genom att bli skjuten av en grupp soldater den 31 januari 1945.

Den avrättades sista ord: ”Oroa er inte för mig. Jag är okej. De skjuter mig inte för att jag har deserterat den amerikanska armén – tusentals killar har gjort det. De skjuter mig för bröd jag stal när jag var 12 år gammal.

Marvallous Keene…

Marvallous Keene avrättades i USA den 21 juli 2009. Keene var en dömd mördare och våldtäktsman som utförde en serie brutala brott i delstaten Ohio mellan 1992 och 1993. Han dömdes för morden på flera kvinnor. Keene avrättades genom att få en dödlig injektion på Southern Ohio Correctional Facility.

Den avrättades sista ord: ”Jag har inga ord.

Gary Gilmore…

Gary Gilmore (bilden nedanför) avrättades i USA den 17 januari 1977. Han var en dömd mördare som begick två mord i delstaten Utah under juli 1976. Gilmore dömdes till döden för morden på Max Jensen och Ben Bushnell. Efter att ha erkänt brotten och vägrat att överklaga sin dödsdom, begärde Gilmore att hans dödsstraff skulle verkställas. Gilmore avrättades genom arkebusering, vilket innebar att han blev skjuten till döds av en pluton av skyttar. Hans fall fick stor uppmärksamhet eftersom det var det första dödsstraffet som verkställdes i USA efter en period av moratorium i straffet. Gilmores beslut att inte överklaga och hans offentliga strävan efter att verkställa dödsstraffet bidrog till att generera debatt och uppmärksamhet kring frågan om dödsstraff i landet. Hans sista ord blev senare också just idrottsmärket Nikes populära slogan.

Den avrättades sista ord: ”Gör det bara.” (”Just do it”, precis som Nikes slogan.)

James French…

James French avrättades i USA den 10 augusti 1966. Han begick ett mord och dömdes för detta brott. French hade tidigare dömts till livstids fängelse för mordet på en motorcyklist, men han uttryckte upprepade gånger sin önskan att bli avrättad och försökte därför manipulera systemet för att uppnå detta. Efter att ha uttryckt sin önskan att dö, dömdes till slut French till döden för mordet på sin cellkamrat, en man vid namn Donald B. Lundahl, som French mördade i syfte att ”kvalificera sig” för avrättning. French ville att hans egen avrättning skulle genomföras och ansåg att han skulle vara för beryktad för att få sitt eget önskemål uppfyllt om han bara fortsatte att vara livstidsdömdFrench avrättades med den elektriska stolen.

Den avrättades sista ord: ”Vad sägs om detta som rubrik? Pommes frites!”

Robert Charles Towery…

Robert Charles Towery (bilden nedanför) var dömd för mordet på en kvinna vid namn Mark Jones år 1991 i den amerikanska delstaten Arizona. Towery och hans medbrottsling Randy Barker hade rånat och mördat Jones. Towery dömdes till döden för sina brott och avrättades genom att få en dödlig injektion på Arizona State Prison Complex den 8 mars 2012.

Den avrättades sista ord: ”Jag älskar min familj. Potatis, potatis, potatis.”

John Marek…

John Marek, även känd som John Richard Marek, avrättades i USA den 19 augusti 2009. Han var dömd för mordet på en kvinna vid namn Adela Marie Simmons år 1983 i delstaten Florida. Marek och en medbrottsling, Raymond Wigley, hade kidnappatvåldtagit och mördat SimmonsMarek dömdes till döden för sina brott och avrättades genom att få en dödlig injektion på Florida State Prison.

Den avrättades sista ord: ”Jesus, kom ihåg syndarna!” 


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win