1
1 poäng

Om du tillhör en av alla de som trodde att LEGO endast var för barn är det dags att tänka om! Traditionellt sett har LEGO varit populärt bland barn och varit en vanlig leksak för att stimulera kreativitet och problemlösning. LEGO har dock också vuxit i popularitet bland vuxna under de senaste åren, särskilt med framväxten av LEGO som en hobby eller samlarobjekt. Samlandet och byggandes hos vuxna fick en ordentlig fart i samband med att LEGO Star Wars lanserades – vilket också blev räddningen hos en leksakstillverkare som hade det kämpigt. Kanske har du mängder av den populära leksaken liggandes på vinden? Då är det dags att leta upp och se över den – för vissa byggsatser kan vara värda hur mycket pengar som helst, nämligen! Vi har listat tio av de mest värdefulla byggsatserna som finns för stunden!

LEGO Star Wars Cloud City (10123)…

Låt oss börja med det mest värdefulla LEGO-setet idag – Lego Star Wars Cloud City! Denna uppsättning är baserad på hemstaden för den ökända Star Wars-karaktären Lando Calrissian, från filmen Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980). Debuten av Lando Calrissian-minifiguren och en unik Boba Fett-minifigur med pansarplätering är två av anledningarna till att denna uppsättning är så värdefull. Den innehåller 698 stycken bitar och två minifigurer som är helt exklusiva för Cloud City-setet. När den såldes ursprungligen 2003 var den en av de dyraste LEGO-seten som släpptes och idag är den det mest värdefulla LEGO Star Wars-seten. När den släpptes 2003 kostade den 99,99 dollar och idag förväntas setet ha ett värde på cirka 9 300 dollar! Det vill säga en årlig tillväxt på hela 18.62%!

LEGO Castle (375-2)…

LEGO Castle, även känt som ”Yellow Castle”, är en av LEGOs mest välkända och omedelbart igenkännbara uppsättningar (åtminstone i de regioner som den släpptes i som inkluderade EuropaStorbritannienAustralien och Kanada). Detta set innehåller 767 bitar och en hel handfull minifigurer. En mängd olika minifigurer och tre olika dekaluppsättningar tillgängliga att applicera på setet gör detta vintage-set till det näst mest värdefulla på vår lista idag!

Samma set släpptes i USA år 1981 med serienummer 6075-2, men är inte lika värdefullt idag, kanske eftersom det inte anses vara ”originalet”. Men 6075-2 Lego Castle är fortfarande mycket värdefullt. Det är för närvarande värt runt 5 300 dollar! Det betyder att det tekniskt sett borde vara 8:a på vår lista idag, men eftersom det är i princip samma uppsättning som 375-2 LEGO Castle har vi tagit med här. Nypriset på denna klassiker låg på 49,99 dollar, och är idag värderad till cirka 9 000 dollar – en årlig tillväxt på 12.66%!

LEGO Ole Kirk’s House…

Denna exklusiva modell har inget modellnummer eftersom det bara gjordes 32 exemplar som gavs till 32 lyckliga deltagare på 2009 års LEGO Inside Tour. Den kan dock ges den unika koden LIT2009 i vissa listor. Ole Kirks hus är baserat på Ole Kirk Kristiansens verkliga hus, den ursprungliga grundaren av LEGO-företaget. Det finns en annan exklusiv version av den här uppsättningen med modellnummer 4000007 som gjordes och gavs endast till LEGO-anställda i present under år 2012. Skulle du komma över detta set så kan du räkna med ett värde på 7 700 dollar!

LEGO Cars (4000000)…

Ett annat mycket exklusivt set kommer in på fjärde plats på vår mest värdefulla lista idag. Det finns bara 33 exemplar av LEGO Cars, ibland helt enkelt kallade LEGO Inside Tour 2010, som gjordes för deltagare i 2010 LEGO Inside Tour. Var och en av de unika uppsättningarna fick ett modellnummer från 1 till 33 (till exempel måste den första uppsättningen då ha haft modellnummer 4000000-1). Cars-setet är otroligt sällsynt och har inte varit tillgängligt på auktion på över ett år i skrivande stund. Uppskattningsvis är denna pärla värd 6 800 dollar!

LEGO Moulding Machines (4000001)…

Ännu ett exklusivt set, denna gång gjord för deltagare i 2011 års LEGO Inside Tour. Formningsmaskiner är mindre sällsynta jämfört med de tidigare 2 uppsättningarna på vår lista idag eftersom 68 kopior gjordes. Detta set hyllas särskilt för uppmärksamhet på detaljer och 795 mycket intrikata delar som kräver stor noggrannhet vid montering. Om du är en lycklig vinnare som kommit över detta set kan du räkna med en avkastning på åtminstone 6 400 dollar.

LEGO Star Wars Miniland Figures…

Detta set betraktas som en uppsättning figurer snarare än en samling minifigurer. Ännu en sällsynt och exklusiv uppsättning, det finns bara 125 exemplar. Dessa gjordes för deltagare i LEGO Collectors Party 2011, som var baserat i New York City. Tekniskt sett producerades Star Wars Miniland Figures som ett reklamset, vilket innebär att två av figurerna är förmonterade (dvs limmade) – Han Solo och ChewbaccaBoba Fett är den tredje figuren som kan byggas av ägaren till setet med hjälp av de 140 klossar. När det är klart kan Boba ställas in bredvid de förmonterade karaktärerna för visning! Andrahandsvärdet ligger idag på cirka 5 900 dollar!

LEGO Trains Steam Engine with Tender (7750)…

Det andra fordonet på vår lista idag, LEGO Trains Steam Engine with Tender, är en klassisk konstruktion med en smart svart motor och vagn och kompletterande röda hjul. Detta är faktiskt den enda LEGO-tågmodellen med röda hjul vilket är en del av anledningen till att det är det dyraste LEGO-tågsetet idag. Denna uppsättning är utrustad med arbetslampor och en 12 volts motor och hyllas för sitt realistiska utseende och stora storlek. Från att ha kostat 75 dollar till att idag vara värd drygt 5 500 dollar! Det är en årlig tillväxt på 10,88% från dess lansering 1980.

LEGO Piper Airplane (4000012)…

Ännu ett exklusivt set gjort bara för deltagarna på 2012 års LEGO Inside Tour. Piper-flygplanet gjordes i endast 53 exemplar, vilket gör det till ett annat supersällsynt fynd. Modellen är baserad på det första flygplanet någonsin som köptes av LEGO-företaget 1962 för affärsexpansion och internationella resor. Setet innehåller både ett knallrött plan och ett kontrolltorn. Dessa komponenter kan se enkla ut men är mycket eftertraktade av samlare för en verkligt ”komplett” LEGO-samling. Om du lyckas komma över detta set billigt kan du sedan sälja vidare det för cirka 5 100 dollar!

LEGO Black Knight’s Castle (6086)…

Det andra slottet som finns på vår lista idag, LEGO Black Knight’s Castle består av 588 delar som kombineras för att bilda ett imponerande slott, Fyra hästfigurer och hela 12 minifigurer. Vissa går så långt som att säga att det är det bästa slottset som någonsin släppts av LEGO! Detta tack vare de varierande minifigurerna, den höjbara vindbryggan och viktiga detaljer som en portcullis och bågskyttetorn. Åtta av minifigurerna gjordes exklusivt som en del av detta set, vilket ökar dess värde. Setet släpptes 1992 och kostade då 84,99 dollar. Idag är värdet uppskattat till 5 000 dollar, förutsatt att du har kartong och beskrivning i toppskick! Det innebär en årlig tillväxt på 13,76%!

LEGO Command Center (926/493)…

Samma version av detta set såldes i USA med modellnummer 493 och på andra ställen med modellnummer 926. En av de mer vintage-seten på vår lista idag, LEGO Command Center består av 173 delar och fyra minifigurer som alla är exklusiva för just denna uppsättning. Det första framträdandet av kraterns bottenplatta, snurrstolar och ett kontrollcenter fullt av cool teknik gör denna uppsättning anmärkningsvärd och värdefull. 1979 släpptes den för 24,99 dollar – idag har den ett uppskattat värde på drygt 5 000 dollar, vilket är en årlig tillväxt på 13,15%!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
2
win