5
1 delning, 5 points

Att odla sin egen potatis är en givande och tillfredsställande upplevelse som ger dig färska och smakrika knölar direkt från trädgården. Potatis är en mångsidig gröda som finns i en mängd olika sorter, var och en med sin unika smak, textur och odlingsegenskaper. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren trädgårdsmästare, kan valet av rätt potatissorter göra en stor skillnad för din skörd. I denna artikel presenterar vi tio populära sorters potatis som är perfekta för att odla i din trädgård, tillsammans med tips och råd för att få bästa möjliga resultat.

Rosara
Färskpotatis…

10 populära sorters potatis att odla i din trädgård: #10: Rosara.

En väldigt tidig potatis som trivs bra i de flesta jordar och är enkel att odla. Rosara har många fördelaktiga egenskaper och ger hög avkastning. Den har snabbt blivit en favorit under midsommartiden. Knölarna är avlånga med en röd skalton och gult kött. Ursprungligen framtagen i Tyskland och officiellt registrerad år 1990. Rosara är känd för sina goda resistensegenskaper mot olika sjukdomar.

Early Puritan
Färskpotatis…

10 populära sorters potatis att odla i din trädgård: #9: Early Puritan.

Early Puritan importerades till Sverige i början på 1900-talet och var den första färskpotatisen som odlades i ­Kullabygden. En väletablerad midsommarpotatis som producerar runda knölar med ett gulaktigt skal och vitt kött. Potatisen är känd för sin goda smak och en något mjölig textur. Trots sina kvaliteter är den mottaglig för vissa sjukdomar, vilket kan påverka dess odling.

Mandelpotatis
Delikatesspotatis…

10 populära sorters potatis att odla i din trädgård: #8: Mandelpotatis.

Även mandelpotatis är en svensk potatissort känd för sin långsmala och mandelformade knöl. Den har ett tunt, ljust gult skal och gult, fast kött. Mandelpotatis är känd för sin fasta konsistens och nötiga smak, vilket gör den populär i köket för olika tillagningsmetoder. Den trivs bra i kallare klimat och är vanligtvis lämplig för användning under hösten och vintern. Mandelpotatis används ofta i traditionella svenska rätter som potatismos, gratänger och grytor, och den är särskilt uppskattad i norra Sverige för sin lokala förankring och smakrika egenskaper.

Rocket
Färskpotatis…

10 populära sorters potatis att odla i din trädgård: #7: Rocket.

En av de tidigaste potatissorterna med runda och välformade knölar. Skalfärgen och köttfärgen är vit. Den är känd för sin milda och välsmakande karaktär som färskpotatis. Rocket är resistent mot skorv, potatiskräfta, nematoder och visst mot bladmögel. Rocket utvecklades i England och registrerades officiellt år 1987.

Maria
Färskpotatis…

10 populära sorters potatis att odla i din trädgård: #6: Maria.

Maria används ofta både som färskpotatis och för matlagning. Den har en rund och jämn form med ett slätt, gult skal och vitt, fast kött. Maria är uppskattad för sin goda smak och fasta konsistens, vilket gör den idealisk för kokning, stekning och även bakning. Det är en mångsidig sort som passar bra i en mängd olika rätter och är populär bland både amatör- och professionella kockar för dess pålitliga prestanda och användarvänlighet i köket.

Salad Blue
Höst- och vinterpotatis…

10 populära sorters potatis att odla i din trädgård: #5: Salad blue.

Salad Blue är känd för sitt djupt blåa skal och blåa kött, vilket ger den en enhetlig blå färg. Potatissorten är relativt högavkastande när den odlas under rätt förhållanden och innehåller mycket antioxidanter. Den används ofta för att göra pommes frites eller potatismos tack vare sin fasta textur. Knölarna är ovala till formen och sorten är spridd över världen, även om dess ursprung är osäkert. En nackdel är dess låga resistens mot vissa sjukdomar, vilket kan påverka odlingens resultat.

Princess
Färskpotatis…

10 populära sorters potatis att odla i din trädgård: #4: Princess.

Potatissorten Princess är känd för sin tidiga mognad och är främst eftertraktad som färskpotatis. Den utmärker sig med en jämn och slät form samt ett tunt, ljust gult skal. Dess kött är vitt och fast, och Princess är berömd för sin delikata smak och höga kvalitet i köket. Den är perfekt för kokning och användning i olika sallader och tillbehör. Med sin förmåga att behålla sin fina textur även efter tillagning är Princess ett populärt val när sommarsäsongen börjar och färskpotatisen är som mest uppskattad.

King Edward
Mångsidig kökspotatis…

10 populära sorters potatis att odla i din trädgård: #3: King Edward.

King Edward är en potatissort som kännetecknas av sin höga kvalitet. Den är känd för sitt mjöliga kött och används främst för att göra potatismos, gratänger och bakade potatisar. Med sitt karakteristiska röda skal och djupt gula kött är King Edward populär för sin goda smak (fast vilken potatis smakar inte gott, egentligen?) och utmärkta konsistens i olika maträtter. Dess förmåga att behålla sin fina form även efter tillagning gör den till ett pålitligt val för både hemmakockar och professionella i köket.

Bintje
Mångsidig kökspotatis…

10 populära sorters potatis att odla i din trädgård: #2: Bintje.

Bintje har en fast konsistens och används ofta till kokning, stekning och gratäng. Med sitt gulvita kött och ljusa skal är Bintje uppskattad för sin goda smak även efter tillagning. Sorten är vanligt förekommande i Europa och är känd för att ge tillförlitliga resultat i många olika maträtter.

Gustaf
Mångsidig kökspotatis…

10 populära sorters potatis att odla i din trädgård: #1: Gustaf.

Gustaf är en svenskutvecklad sort som är anpassad till det nordiska klimatet och har blivit populär bland både hemmakockar och professionella i matlagning. Trots att den kanske inte är lika känd som några av de mest etablerade sorterna som King Edward eller Bintje, är Gustaf en pålitlig och mångsidig potatis som ofta finns tillgänglig i svenska matbutiker och hos potatisodlare.

Källa: Granngarden.se, SasongensBasta.se och Tradgardstrollet.se


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

5
1 delning, 5 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
5
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
5
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win