3
3 points

När vintern sveper in med sitt kyliga andetag, förvandlas världen till ett gnistrande vinterlandskap. Snön faller mjukt från himlen och täcker marken i en skir vit täcke, medan iskristaller gnistrar som diamanter i solljuset. Vintern är en säsong av kontraster och storslagen skönhet, där naturen sakteliga förbereder sig för en period av vila och återhämtning. Därför bjuder vi här på tio intressanta fakta och kuriosa som du förhoppningsvis inte kände till om just årstiden vinter sedan tidigare!

Dubbelt så många dör under vinter…

I de länder där ett subtropiskt- eller polarklimat finns (som för oss här i Sverige), dör cirka dubbelt så många människor under vinterperiod jämfört med när sommarhettan slår till. Den främsta anledningen är dess kyla och olyckor som sker på de hala vägarna.

Män går igång mer på bröst och kvinnokroppar under vinter jämfört med sommar…

I en studie rankade män bilder av kvinnors bröst och kroppar som mer attraktiva under vintermånaderna, medan de rankade bilder av kvinnors ansikten samma som under övriga perioder på året. Forskare tror att på grund av att män inte ser kvinnors kroppar lika mycket under vinter, så blir de mer upphetsade när de väl får se – vilket innebär under vinterhalvåret.

Ju närmare solen är – ju kallare på jorden…

Även om det här kan verka verkar totalt bakvänt, så är jorden faktiskt som allra närmast solen i december, även om vintersolståndet är den kortaste dagen på året. Om allt hade varit logiskt borde det ha varit som varmast när jorden står närmast solen – men icke!

Man kan ha fobi mot snö…

Idag finns det rädslor och fobier mot nästan allt, men visste du att det även finns fobi mot snöChionofobi är en ihållande rädsla för snö, särskilt att man ska fastna i eller bli instängd av snö. Termen kommer från det grekiska orden ”Chion” och ”Phobos”, som betyder ”snö” respektive ”rädsla”.

Världens största snöflinga fångades i USA 1887…

Enligt Guinness Rekordbok föll den största snöflingan som någonsin har observerats och dokumenterats den 25 januari år 1887 i Fort Keogh, MontanaUSA. Den var hela 38.1 cm bred och 20.32 tjock när den föll mot marken. Färdigbakad snögubbe?

En septiljon snöflingor – varje år…

Forskare har kommit fram till att det faller åtminstone en septiljon snöflingor från våra moln världen över under vinterperioden. Det kan tänkas låta väldigt mycket – och ja, det är det. En septiljon är en etta följt av 24 nollor, nämligen. I snitt faller en snöflinga till marken i cirka 5 km/h.

Insekten Weta fryser fast under vinter och tinas därefter upp igen…

En insekt som finns på Nya Zeeland och kallas för Weta (se bild nedanför) fryser helt fast när temperaturen sjunker under vintern. Men när temperaturen blir mildare igen återställer sig insekten till ett åter normalt läge, tinar upp och återupptar sina aktiviteter.

Den rekordstora snögubben…

Även rekord när det kommer till snögubbar finns, och de som håller rekordet i världens största snögubbe som någonsin har byggts är en skola i BethelMaine, och blev dokumenterat som ett världsrekord av Guinness Rekordbok i februari år 1999. Snögubben nådde nästan 3.5 meter på höjden och slog därmed det förra rekordet från YamagataJapan, som ”endast” nådde strax under tre meter. I Bismarch, norra Dakota, har man också erhållit ett litet annorlunda rekord, där en skola gjorde totalt 8 962 snöänglar på marken som var täckt av snö. Rekordet sattes år 2007 och hittills har ingen lyckats att slå det!

Vår sexuella upphetsning dämpas när det är kallt…

Det kalla vintervädret har en tendens att dämpa våra sexuella känslor, och en svalare kroppstemperatur minskar i regel upphetsningen hos både män och kvinnor. Och om du som kvinna känner dig mindre tillfredsställd under vinterhalvåret kan det bero på att du har cirka 30% mindre chans att uppnå orgasm om dina fötter är kalla jämfört med när de är varma.

Snön är egentligen inte vit…

Snö ser vitfärgat ut i våra ögon eftersom det är ett gäng individuella iskristaller som arrangeras tillsammans. När ljuset träffar snön, studsar det runt iskristallerna och en ”färg” skapas av alla frekvenser i det synliga spektrat, som kombineras i lika hög grad som vitt. Medan snön är vit – som vi ser den – är enskilda iskristaller faktiskt egentligen genomskinliga.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win