Sommar, bad och värme i all ära. Eller vinter, skridskor och snöbollskrig! Men finns det något vackrare än höstens alla färger? De röda och gula bladen på träden. Från början härstammar ordet ”höst” från ”skörd” och är besläktat med ”hösta” och ”inhösta”, det vill säga samla eller hämta in. Hösten är alltså ursprungligen skördetiden. Men det här visste ju så klart redan du, eller hur? Här är dock tio fakta som du garanterat inte visste om just hösten!

Alltid setts som en viktig årstid…

Sedan urminnes tider har hösten rankats som en av de viktigaste tiderna på året, då dagsljuset börjar blekna och det blir kallare ute, och mörkare dagar ligger framför oss. Eftersom en god skörd är nödvändig för överlevnad, försökte många samhällen att säkerställa en god skörd genom att hedra och tillbe olika gudar och gudinnor. Vissa samhällen, såsom aztekerna i det gamla Mexiko, utförde även människooffer för att behaga gudarna.

Så påverkar den globala uppvärmningen höstfärgerna…

Forskare tror att den globala uppvärmningen skulle kunna påverka höstfärgerna. I takt med att vår planet blir allt varmare kan bladen försenas med att ändra sina färger. Dessutom kan träd inte använda sitt socker för att skapa röda pigment; detta innebär att träden istället använder sitt bränsle till växandet av nya kvistar. Den globala uppvärmningen kan också förändra livsmiljöer för träd, såsom sockerlönn, vilket skapar några av de mest livfulla höstfärgerna. Hur ska vi kunna ta oss igenom hösten utan de vackra färgerna som träden har att bjuda på?

Likväl påverkar det djurlivet…

Om naturens färger skulle påverkas av den globala uppvärmningen skulle det också vara katastrofalt för djurriket. Djur och växter svarar och reagerar nämligen på ljusförändringar i naturen som sker i samband med hösten. Till exempel, varje höst, sväller testiklarna upp på många hamsterraser med upp till 17 gånger större än normalt. Detta för att de lättare skulle kunna förbereda sig inför parningssäsongen.

Studier har visat att män blir mer keliga under hösten…

Studier har visat att under de kallare månaderna på hösten, är män mer benägna att mysa med sin käraste och titta på romantiska komedier. Köldkänsla aktiverar nämligen en längtan efter värme och komfort med andra.

Stackars dem…

Människor som är bosatta vid ekvatorn eller den centrala delen av vår planet får aldrig chansen till att uppleva hösten.

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

Mensa är en ideell förening för människor med hög IQ. Kravet för medlemskap i Mensa - förutom den obligatoriska medlemsavgift - är att vederbörande presterar ett resultat bland de översta två procenten av befolkningen på ett standardiserat och övervakat...

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

Ordet kidnappning - även kallat människorov - kommer från engelskans kid "barn" och nap (variantform av nab) "stjäla", "norpa", "nappa". Straffrättsligt i Sverige rubriceras kidnappning som människorov eller, beroende på omständigheterna, olaga frihetsberövande eller...