3
3 points

Finns det något vackrare än höstens alla färger? De röda och gula bladen på träden. Från början härstammar ordet ”höst” från ”skörd” och är besläktat med ”hösta” och ”inhösta”, det vill säga samla eller hämta in. Hösten är alltså ursprungligen skördetiden. Men det här visste ju så klart redan du, eller hur? Här är dock tio fakta som du garanterat inte visste om just hösten!

Alltid setts som en viktig årstid…

Sedan urminnes tider har hösten rankats som en av de viktigaste tiderna på året, då dagsljuset börjar blekna och det blir kallare ute, och mörkare dagar ligger framför oss. Eftersom en god skörd är nödvändig för överlevnad, försökte många samhällen att säkerställa en god skörd genom att hedra och tillbe olika gudar och gudinnor. Vissa samhällen – såsom aztekerna i det gamla Mexiko – utförde även människooffer för att behaga gudarna.

Så påverkar den globala uppvärmningen höstfärgerna…

Forskare tror att den globala uppvärmningen skulle kunna påverka höstfärgerna. I takt med att vår planet blir allt varmare kan bladen försenas med att ändra sina färger. Dessutom kan träd inte använda sitt socker för att skapa röda pigment; detta innebär att träden istället använder sitt bränsle till växandet av nya kvistar. Den globala uppvärmningen kan också förändra livsmiljöer för träd, såsom sockerlönn, vilket skapar några av de mest livfulla höstfärgerna. Hur ska vi kunna ta oss igenom hösten utan de vackra färgerna som träden har att bjuda på?

Likväl påverkar det djurlivet…

Om naturens färger skulle påverkas av den globala uppvärmningen skulle det också vara katastrofalt för djurriketDjur och växter svarar och reagerar nämligen på ljusförändringar i naturen som sker i samband med hösten. Till exempel, varje höst, sväller testiklarna upp på många hamsterraser med upp till 17 gånger större än normalt. Detta för att de lättare skulle kunna förbereda sig inför parningssäsongen.

Studier har visat att män blir mer keliga under hösten…

Studier har visat att under de kallare månaderna på hösten, är män mer benägna att mysa med sin käraste och titta på romantiska komedier. Köldkänsla aktiverar nämligen en längtan efter värme och komfort med andra.

Stackars dem…

Människor som är bosatta vid ekvatorn eller den centrala delen av vår planet får aldrig chansen till att uppleva hösten.

Spermiekoncentrationen ökar i samband med hösten…

Även spermiekoncentration och till dess antal är som lägst från augusti till oktober på grund av sommarvärmen. Men oroa dig inte som man, de återhämtar sig med kraft i slutet av hösten i vad som kallas ett ”överskridande fenomen”.

Årstiden för relationer…

Enligt säsongsmönster är hösten den tid på året då flest singlar ändrar sin relationsstatus på sina Facebook-profiler till ”i ett förhållande” eller ”förlovad” jämfört med andra årstider. Flest uppbrott sker vid juletid och under sommaren.

Säsongsviktökning vanligt…

Under våren och sommaren äter de flesta människor mer kolhydrater och sköter om sin kropp bättre i form av träning och andra aktiviteter. Men under hösten utvecklar de flesta en tendens till lite fetare livsmedel, vilket leder till en säsongsviktökning.

Minskning av D-vitamin resulterar i fettlagring…

Och på tal om viktökning under hösten; forskning tyder också på att låga nivåer av D-vitaminer (som även kommer från solen) kan leda till viktökning under hösten och vintern. Brist på D-vitamin minskar nämligen nedbrytningen av fett och utlöser fettlagring.

Vanligt med höstdepressioner…

Höstdepressioner, eller så kallade säsongsdepressioner, påverkar cirka 4-5% av jordens befolkning. Men så mycket som 10-20% har någon form av symptom relaterad till säsongsdepressioner. Det är vanligare hos kvinnor än hos män.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
2
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
3
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win