2
2 poäng

Alla är vi unika på våra helt egna sätt. Vi har alla olika egenskaper som gör oss till de vi är. Men sen finns också den skara människa med väldigt sällsynta genetiska drag, som på ett fysiskt sätt skiljer dem från mängden. Här är tio människor med en sällsynt genetik som gör dem ännu lite mer unika än oss andra!

Mor och dotter med matchande vita fläckar i håret…

Dessa vita fläckar i håret kommer från en sjukdom som kallas polios. Hårsäckarna slutar att växa med färg eftersom melaninet inte produceras i dessa områden. Sjukdomen är ärftlig men i det stora helt ofarlig.

Waardenburgs syndrom…

Den här lilla pojkens ögon ser lika klara och fina ut som det blåaste vattnet man kan finna. Men det finns en anledning bakom ögonfärgen, han har nämligen Waardenburgs syndrom, vilket är ett mycket sällsynt genetiskt tillstånd som bara inträffar på 1 på 40 000 personer. Syndromet påverkar pigmenteringen av hårhudnaglar och ögon. En av de mest märkbara markörerna är färgen på en persons ögon.

Gigantism…

En av de mest sällsynta genetiska mutationerna kallas gigantismElisany da Cruz Silva, som du ser på bilden nedanför, föddes med gigantism och är 210 cm lång, vilket gör henne till en av världens längsta kvinnorElisany lever ett normalt liv, men gigantism kan i vissa fall orsaka allvarliga sjukdomar som i värsta fall kan leda till en för tidig död.

Delade färger på iris…

Detta är en annan typ av heterokromi, som vi tidigare har nämnt om. Denna sällsynta genetiken kallas dock för sektoriell heterokromi, och gör att iris har olika färger i ett och samma öga.

Heterokromi – två olika ögonfärger…

Heterokromi är när en person föds med två olika färgade ögon. Att tjejen på bilden till råga på allt dessutom är rödhårig är ännu relativt ovanligt, då bara cirka 1% av jordens befolkning är naturligt rödhåriga. Lägg på heterokromi på det också, så blir hon ännu unikare!

Albinism…

Nastya Zhidkova – för många mer känd under smeknamnet Kiker Chan – är känd för sin unika färg och slående ögon. Hon har en enorm lista med lojala följare som absolut älskar hennes futuristiska och minimalistiska fotografier. Hennes blekhet beror på albinism. Hon kommer ursprungligen från Moskva Ryssland och hon hyser en stor kärlek till japansk anime. Faktum är att hon började som modell genom att cosplaya anime-karaktärer. Än idag utöver hon fortfarande sin favorithobby, trots sin hektiska modellkarriär.

Rött hår hos människor med afrikanskt ursprung…

Till att börja med är det väldigt ovanligt att vara rödhårig, bara cirka 1% av jordens befolkning är naturligt rödhåriga. Men det är ännu ovanligare att födas med rött hår när man är från Afrika! Det orsakas av en mutation i MC1R-genen som ärvs från föräldrar och farföräldrar. Människor med denna mutation har rött hårfräknar eller blå ögon. Ursprungsbefolkningen i Australien har en liknande genmutation.

Världsberömd modell med vitiligo…

Winnie Harlow är en världsberömd modell som gjorde karriär genom att vara med i TV-programmet ”America’s Next Top Model”. Hon uppmärksammades främst för sitt unika utseende. Winnie Harlow har vitiligo, vilket gör att hårethuden och naglarna tappar pigmentering. I programmet pratade hon mycket om hur folk retade henne för att hon såg annorlunda ut när hon växte upp, men att hon till slut lärde sig att älska de unika dragen hos sig själv.

Extra fingrar på händerna…

Den här kvinnan har extra fingrar. Istället för det normala, som är fem fingrar per hand, har hon istället sex fingrar per hand. Att ha ett extra finger behöver dock inte vara till en nackdel, utan har visat sig att det kan vara till en positiv fördel i många fall, då smidigheten i fingrarna ökar.

”Simhud” mellan fingrarna…

”Simhud”, som det kallas, orsakas av ett tillstånd som heter syndaktyliSyndaktyli kan sätta sig både på fingrarna och tårna och utvecklas redan när du är i din mammas livmoder så tidigt som den 7:e och 8:e utvecklingsveckan.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win