2
2 points

Utseendet hos oss människor är en mångmiljardindustri, och just manikyr omsätter en stor procent av den delen. Men manikyr är inget nytt, forskare tror att det har funnits i drygt 4 000 år tillbaka. Tillhör du en av de som ofta bryter en nagel och oroar dig över när den egentligen ska växa ut igen? Då bör du läsa lite snabbfakta om naglar!

Därför växer dina naglar snabbare under sommaren…

Dina naglar växer snabbare på sommaren än vintern. Anledningen är solens strålar utsöndrar E-vitaminer, som naglarna behöver för att växa. Dina naglar har också en tendens att växa som allra snabbast under den period som du återhämtar dig från en sjukdom.

Mäns naglar växer snabbare…

Är du man? I så fall bör du veta att dina naglar växer snabbare än vad de gör hos kvinnorna. Förutom under en kvinnas graviditet, då växer de snabbare på henne än vad de gör på dig som är man.

Trots flera teorier vet ingen varför…

Är du högerhänt? Eller kanske vänsterhänt? Hur som helst, om du är högerhänt växer dina naglar snabbare på högerhanden än vad de gör på vänsterhanden.

Mycket om växandet…

Studier har visat att naglar växer snabbare eller saktare beroende på hur långa dina fingrar är. Det vill säga, har du långa fingrar växer också dina naglar snabbare. Dessutom växer långfingrets nagel snabbare än naglarna på de övriga fingrarna.

Men tånageln är oerhört segvuxen…

För en nagel att växa en centimeter tar det cirka 100 dagar (på ett väldigt ungefär) och för att helt förnya dem behöver du vänta i ungefär fyra till sex månader. Medan tånageln tar mycket längre tid, mellan 12 till 18 månader.

Därför är den också svårklippt…

Och på tal om tånaglar. Dina tånaglar är nästan dubbelt så tjocka som dina fingernaglar är.

En myt att de inte slutar växa när man dör…

I filmer har du kanske fått höra att hår och naglar inte slutar att växa. Det här påståendet stämmer inte riktigt. Hår och naglar ser dock längre ut när man varit död en stund på grund av att huden drar sig tillbaka.

Tänder försvinner inte – men naglar gör…

Du kanske också har hört att en tand försvinner om du lägger den i ett glas med Coca-Cola under nattens gång? Det här påståendet stämmer inte heller. Däremot, om du lägger en bit av din avklippta nagel i ett glas med Coca-Cola kommer den att ha lösts upp efter bara fyra dagar. Prova själv!

Brr, mysigt…

De längsta naglarna som någonsin uppmätts tillhörde en indisk man och var hela 121,92 cm långa. Sexigt.

Därför uppstår vita prickar på dina naglar…

Ännu en myt om naglar som du säkerligen har fått höra är om de ”vita prickarna” som kan uppstå periodvis på naglarnas ytor. Du har säkert fått höra att man har brist på kalcium i kroppen om så fallet är, men det stämmer inte. De vita prickarna är helt ofarliga och en forskare vid namn Jessica Krant påstår att prickarna antagligen blivit till då dina naglars yta har fått sig en smäll eller förslitning. Med andra ord är det inget att bry sig om.

Keratin i all dess form…

Ditt hår och dina naglar är gjort av samma material; keratin. Keratin är ett fibröst protein och är en hård och stark substans som ger struktur och stöd åt både hår och naglar. Dessa anhangsorgan bildas från specialiserade celler i huden och består huvudsakligen av döda keratinocyter som har keratiniserats och packats tätt för att skapa den hårda ytan.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win